Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fito

Marketing

O BILJNIM BOLESTIMA II

PROGNOZA UZROČNIKA KRASTAVOSTI JABUKA - FUZIKLADIJ
(Venturia inaequalis (Cooke.) Winter Spilocaea pomi Fries)
(eng. Apple scab)


SIMPTOMI:
Uzročnik krastavosti ploda jabuke (fuzikladij) je gljiva Venturia inaequalis. Ona napada list, cvijet, te plodove jabuke. Infekcije nastaju čim se mlado lišće pojavi iz pupoljaka. Na lišću se pojavljuju svijetlosmeđe i maslinasto smeđe pjege na listu i peteljci, a kasnije ove pjege dobiju tamniju boju. Kod jake zaraze na listu nastaju tamne pjege jasnih rubova, unutar kojih tkivo izumire i suši se. Cvijet može biti zaražen još u ranoj fazi otvaranja cvjetnog pupoljka, a prvi znakovi oboljenja javljaju se na čaškinim listićima, cvjetnoj loži te peteljci. Takvi cvjetovi se lako zapažaju.
Na njima se opaža navlaka konidija maslinasto zelene boje, a zatim cvjetovi potamne, suše se i opadaju. Zaraza ploda je moguća od zametanja pa sve do berbe, pa čak i u skladištu. Najosjetljiviji su mladi plodovi. Što je zaraza ploda ranija, i štete su veće. Ukoliko zaraženi plodovi ne otpadnu, oni se razvijaju, ali nepravilno, te dolazi do deformacija.
Na njima se primjećuju tamnozelene pjege sa izraženom navlakom kondija. Kod starijih plodova, tamnozelene pjege poprimaju kružni oblik. Ispod zaraženog mjesta tkivo stvara pluteni sloj, pa dolazi do nastanka krasti koje se kasnije mogu ljuštiti i opadati, a u većini slučajeva one ostaju, pucaju te kvare izgled ploda, a samim time i tržnu vrijednost. Ova bolest je prisutna u svim voćarskim krajevima, posebice u onim humidnijim.

Životni ciklus



BIOLOGIJA:
Životni ciklus ove gljive se sastoji od dvije faze, saprofitne i parazitske. Saprofitnu fazu predstavlja prezimljenje gljivice u oboljelom otpalom lišću. Tokom zime dolazi do formiranja periteceja, u kojima se pred kraj zime očituju askusi s askosporama. U svakom askusu se nalazi po 8 spora. Za stvaranje askusa pogodna je temp. od 10 °C i dovoljno vlage. Za vrijeme kretanja vegetacije, askospore su najčešće zrele, a prve kiše će izazvati njihovo oslobađanje. Za let spora potrebna je kap vode, ona steže opnu askusa, zbog tlaka pukne, a spore izlijeću od 1 – 5 cm visoko, a vjetar ih može dalje raznositi. Ovaj proces započinje negdje u travnju,a traje oko 2 mjeseca. Padom spora na nježno biljno tkivo, njenim klijanjem u kapi vode dolazi do infekcije te započinje parazitska faza.
Za klijanje spore potrebna je vlaga, minimalno 6 °C (15 sati), a optimum, 20 – 25 °C, za 9 sati do infekcije. Na osnovu dubine vlaženja lista i temperature, za vrijeme vlaženja Mills i Laplante su napravili tablicu iz koje se može odrediti kada i pod kojim uvjetima vlaženja i temperatura, nastaju infekcije te njihova jačina i trajanje inkubacije. Nakon inkubacijskog perioda, na listu se pojavljuju maslinastozelene pjege na kojima izbijaju konidije, a ove se raseljavaju kišnim kapima, padaju na mlado lišće i vrše sekundarne infekcije. Za sekundarne infekcije vrijeme vlaženja je za 1/3 kraće od vremena klijanja askospora, a mogu trajati čak do berbe, pa i u skladištu, te dolazi do nastanka sitnih površinskih čađavih pjega na naličju lista, a širenje infekcija je ograničeno na krošnju, dok se primarne infekcije askosporama mogu širiti nekoliko stotina metara pomoću vjetra.

PRAĆENJE I PROGNOZA:
Zbog ovisnosti uzročnika bolesti o klimatskim prilikama za vrijeme njegova razvoja, potrebno je pratiti sve uvjete kako bismo mogli predvidjeti pojavu bolesti i odrediti mjere suzbijanja. Za uspješno suzbijanje fuzikladija potrebno je pratiti oborine, početak i trajanje vlaženja lista, temperaturu za vrijeme vlaženja lista, relativnu vlagu zraka te let spora. Početak kiše u proljeće uvjetuje let spora, a dovoljno je već 0.2 mm kiše za pucanje askusa i let spora. Kiša zatim uvjetuje trajanje vlažnosti lista. Može isprati i fungicide. Mjeri se ombrometrima, te aparatima za automatsko registriranje kiše. Vlažnost lista se mjeri raznim aparatima, pr. De Witt, Biometron, Lufft… Temperatura se mjeri termometrima, odnosno termografima ili hidrotermografima. Očitava se svaka dva sata. Relativna vlaga zraka mjeri se higrotermometrima, aveoma je važna jer spora može ostati klijava bez vode duže što je viša relativna vlaga zraka. 7 sati pri 70 % r.v.z, 8 sati pri 80 % r.v.z., te duže vrijeme kod 90 % r.v.z. Praćenje leta zimskih spora je osnovni podatak, jer one svojim klijanjem prouzrokuju primarne infekcije. Za prognozu se koriste i aparati koji automatski registriraju uvjete za razvoj fuzikladija, tj. vlažnost lista i temperaturu – Biometron, Bosch, KIT, Metos, CDA Agra, Apple scab predictor – aparat prognozer fuzikladija. Svi aparati rade na principu Mills i Laplante krivulje. Postoje i dugoročne i kratkoročne prognoze, a služe za određivanje vremenskog razdoblja, odnosno početka povoljnih uvjeta za infekciju i razvoj bolesti, te uvjetuju preventivnu zaštitu protiv fuzikladija ploda jabuke.






Post je objavljen 21.06.2007. u 01:26 sati.