Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/virtuela

Marketing

Junak našeg doba

Image Hosted by ImageShack.us

Kada je u predmilenijskoj groznici "Time" objavio on-line anketu 'Osoba stoljeća', bez puno oklijevanja kliknula sam na fotografiju nepoznatog kineskog mladića koji je stajao pred tenkom na Aveniji vječnoga mira, onomad kada je CK kineskih komunista proglasio izvanredno stanje i poslao vojsku na studente.

Mršavac u bijeloj košulji i crnim hlačama, s nečim što sliči na špeceraj u plastičnoj vrećici. Tenk skreće ulijevo, mršavac se pomiče i prijeći mu put. Tenk skreće udesno, mršavac slijedi. Snimka je u hipu obišla svijet, savršeno razumljiva svakom jeziku, vjeri i rasi. Lik anonimnog Kineza koji vlastitim tijelom groteskno priječi prolaz koloni ubojitog željeza simbol je otpora bilijunske mase koju povijest ne bilježi individualno, ali bez koje povijesti nema. N.N. je metafora. Njegova je gesta i umobolna i hrabra, jednom riječju – herojska. U svijetu gdje su za potrebe javne potrošnje konfekcijsko-junačke uloge preuzeli selebritiji, na ekranu treperi Nepoznati Netko – istinski, autentični heroj!

Nepoznatome se izgubio svaki trag.

Oko njegove sudbine raspredaju se različite priče. Sunday Express tvrdi da je riječ od devetnaestogodišnjem studentu Wang Weillinu, no ta je informacija nepotvrđena. Američki izvori navode da je Nepoznati ubijen dva tjedna nakon incidenta, drugi pak tvrde da je N.N. pogubljen pred streljačkim vodom nekoliko mjeseci kasnije. Kanadski novinar Jan Wong piše da je čovjek živ te da se skriva negdje u Kini. Izvori iz Hong Konga tvrde da se mladić sklonio na Tajvan. Kada su na američkoj televiziji upitali Jiang Zemina, tadašnjeg genseka KP Kine, što se dogodilo s nepoznatim mladićem, ovaj je odgovorio: "I think never killed".

Iskustvo govori da će prije ili kasnije uskrsnuti par Anastazija koje će polagati copyright na Šaptača tenkovima.

Dok promatram bijelu mrlju njegove košulje prisjećam se Mirandolinog "Govora o dostojanstvu čovjeka".

Nisam ti dao ni svojstven lik ni mjesto, niti ikakav izuzetan dar, o, Adame, kako bi svoj lik, svoje mjesto i svoje darove sam poželio, osvajao i ostvario.
Priroda obuhvaća i druge vrste u okviru zakona koje sam ja uspostavio.
Ali ti, koga nikakva granica ne sputava, po svom slobodnom sudu kome te povjeravam, sam ćeš sebe odrediti.
Stavio sam te u središte svijeta da bi bolje mogao promatrati ono što je u svijetu.
Nisam te ni nebeskim, ni zemaljskim, ni smrtnim ni besmrtnim učinio kako bi sam, slobodno, kao dobar slikar ili vješt kipar svoj oblik dovršio.


Post je objavljen 20.06.2007. u 13:15 sati.