Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorkovidovic

Marketing

Devastacija sisačke urbane perspektive

Priupitali me jednom gosti Siska: “A gdje je vama zapravo centar grada?” Uvjern da je centar Siska sadašnji trg Bana Jelačića, odvedem ih kod sata, a potom kod Velikog kaptola i kažem “ evo, baš ovdje, na ovome mjestu”. Oni me malo začuđeno pogledaju i u nevjerici prokomentiraju kako im se to baš i ne čini nekakvim središtem grada. Prisjetio sam se toga danas u Osijeku, šećući po vrućem danu uz Dravu i odlazeći prema nesumnjivom gradskom središtu, trgu Ante Starčevića, koji blista obnovljen sa svim obilježljljima srednjoeuropskog gradskog trga. Bilo je to baš nekako u vrijeme kada su “gradski poglavari” Siska pokapali svaku pomisao da i Sisak napokon dobije svoj središnji gradski trg. Tragika njihove odluke leži u činjenici, da grupa besprizornih uzurpatora javnoga dobra kao što to jest lokalna samouprava, koji su nasilno upali u zgradu Gradskoga vijeća, nakon što su im građani Siska jasno rekli da ih ne žele u toj zgradi, osim kao oporbu, da ta grupa u cijelosti nemoralnih, nelegalnih i nelegitimnih, a uz sve ostalo i krajnje nekompetentnih i neodgovornih ljudi, uzurpira svojom odlkom i opet mimo i protiv volje građana Siska i samo srce ovoga grada. Tko ih je ovlastio da usuprot volji Siščana poklanjaju najvredniji i središnji trg grada bilo kome. S kojim ga pravom kane otuđiti?! U ime kojih to viših ciljeva oni sebi dozvoljavaju da privatno pregovaraju ne samo o imovini grada već i njegovom urbanom profilu za naredna desetljeća?
Odluka da se Veliki Kaptol ponudi, a danas i dodijeli Crkvi za sjedište buduće biskupske palače, duboko je protivna svim nadanjima i očekivanjima da se konačno uspostavi središnji gradski trg Siska. On koji po željama Siščana i po zamislima koje smo uobličili zajedno s urbanistima trebao biti istinski dnevni boravak grada naslonjen jednom svojom stranom na najvredniji urbani blok, a sa druge na Kupu, sa sjajnom vizurom Staroga mosta. Smatrao sam kao gradonačelnik to jednom od najvažmijih misija mandta. Kada smo raspisivali natječaj za uređenje Jelačićevog trga, imao sam na umu upravo ovu nevjerojatnu sponu grada i rijeke i potencijal da izgradimo najljepši hrvatski gradski trg (jer Stradun je ipak ulica). Sa Kranjčevićevom i donjim dijelovima Prve i Druge ulice, te Šetnicom i Nazorovim šetalištem, trebao je činiti jedinstvena pješačku zonu i mjesto susretanja ljudi oko i na urbanim sadržajima. Upravo je Trg trebao biti mjesto koje bi bukvalno živjelo tim sadržajima 365 dana u godini. Ovako oni su mu namijenili mir usnulog parka sa palačom u kojoj kontemplira i moli svega nekoliko ljudi. Ništa od muzeja, ništa od dviju galerija, ništa od svečanih dvorana, koje Sisak nema, ništa od reprezentativnog mitleuropskog restorana, ništa od platforme (pozornice na Kupi ispred trga), ništa od živosti djece, mladih… Samo pokoji penzioner u samotnoj šetnji. Oni ne znaju što su odlučili, a Kardinal ne zna što je od Siska zatražio.
I da ne bude zabune, nemam ništa protiv, dapače veseli me silno, mogućnost da Sisak postane središte biskupije, ali ne nikako na račun uništavanja njegove urbane duše. Doista, a zašto ne nova biskupija na novome trgu Sv. Qurina u novim biskupskim dvorima uz novu baziliku u novom vremenu?! Svi bismo bili na dobitku. A ovako gubimo svi. Pa I Crkva. Možda i ponajviše! Ja se uistinu nadam da se ovo što nam namjeniše neće dogoditi, a osobno ću učiniti sve što budem znao i mogao da spriječim devastaciju sisačke urbane perspektive. Nadam se da će nas biti dovoljno.

Uputio sam i otvoreno pismo Kardinalu Bozaniću:

HRVATSKA BISKUPSKA KONFERENCIJA
Kaptol 31
10 000 Zagreb
N/r kardinal Josip Bozanić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

Poštovani gospodine Bozaniću,

Dijeleći zadovoljstvo s brojnim građankama i građanima Siska, najavom osnivanja nove Sisačke biskupije kojom bi se gradu Sisku povratila još jedna njegova važna urbana i povijesna dimenzija, da pored gospodarskog, političkog i kulturnog središta regije postane i vjersko središte, neugodno je i krajnje frustrirajuće za nas Siščane odjeknula vijest da je grad u suradnji s Vama, zgradu Velikog Kaptola namijenio za buduću biskupsku palaču.
Razlozi za nezadovoljstvo tom odlukom su višestruki:
1. Već nekoliko desetljeća Sisak priželjkuje ono što imaju svi gradovi svijeta – svoj središnji gradski trg. Spajanjem civilnog i Vojnog Siska u drugoj polovici 19. st. grad se mehanički spojio, ali ne i urbano oblikovao oko gradskog središta. Polovicom 20.st. umjesto da se Grad konačno oblikuje kao cjelina, političkom je podjelom nastavljeno njegovo dijeljenje, te je izgrađen novi grad u gradu, naselje Željezara, s alternativnim centrom i svim urbanim sadržajima. Tek uoči Domovinskog rata, uz silni entuzijazam Siščana započinje urbana obnova Grada, novcem iz samodoprinosa, kojim grad dobiva brojne sadržaje, dva mosta, dvije tržnice, bazen, Dom umirovljenika, obnovljenu zgradu kazališta, te početak uređenja zgrade Velikog Kaptola kao središnje građevine središnjeg gradskog trga. Nažalost, rat, velika nezaposlenost, socijalna bijeda velikog broja građana Siska te nekompetentne gradske vlasti, zaustavljaju izgradnju središnjeg gradskog trga, na kojemu je upravo zgrada Velikog Kaptola s predviđenim sadržajima, okosnica urbanih sadržaja koji bi trgu trebali priskrbiti cjelodnevne sadržaje kroz čitavu godinu. Bez tih, urbanih i javnih sadržaja, Trg naprosto nije moguć. S biskupovom palačom u Velikom Kaptolu, pada u vodu i koncepcija uređenja trga po zamislima arhitekata i urbanista koja je već prihvaćena i Sisak ponovno mora u potragu za svojim središtem.
2. Grad Sisak, na sreću, već ima odličan prostor za izgradnju nove biskupske palače. To je mjesto na novom gradskom trgu Sv. Kvirina, pored nove bazilike, uz novi spomenik biskupu-zaštitniku Siska, u novom dijelu grada, u novom urbanom prostoru. Nije li upravo to “novo” i simbolička poruka o snazi i vitalnosti Crkve u novom vremenu?
3. Ne zamjeram Vam što ste u pregovore krenuli s aktualnom gradskom vlašću, jer joj legalitet daje središnja državna vlast, ali Vas moram podsjetiti da sadašnja gradska vlast nema izbornu legitimnost i ne predstavljaju legitimno volju građana Siska. Uvjeren da Vi ne biste ni na koji način željeli ići protiv te volje, pozivam Vas da odustanete od koncepcije preuzimanja Velikog Kaptola za biskupsku palaču, jer bismo time svi gubili, a potencijalno radostan događaj za grad Sisak pretvorili u izvor nezadovoljstva i budućih prijepora.

U nadi da će Te ovo otvoreno pismo razumjeti kao dobronamjerno i u interesu i građana Siska i Crkve, srdačno Vas pozdravljam!

Davorko Vidović, zastupnik u Hrvatskom Saboru


Post je objavljen 18.06.2007. u 22:28 sati.