Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/icyq

Marketing

Kako bih mogla ovo propustiti

Uh, burnog li vikenda!!

Pružio nam je mnogo toga.
Dio sa sportom je bio – odličan! Nakon toliko najavljivane košarkaške utakmice, nakon afere sa ulaznicama, na kraju smo mogli pratiti u isto vrijeme dva sportska događaja u simultanki. Dobro je da nije bio isti komentator, pa da malo pomiješa, no…ajde, nesvakidašnje iskustvo. Meni je pasalo, nisam morala na dva puta biti fina ženica, i pustiti na miru najdražeg da si pogleda sportske događaje od kojih zavisi mir u svijetu, opskrba hranom zapadne i istočne Afrike, otkrivanje lijeka protiv raka, Aidsa i ptičje gripe i to 3 u 1. Sve u jednom prolazu…
Nakon još jedne odgode, održan je i koncert MP Thompsona u Zagrebu. I tamo svi zajedno. I oni koji su imali ulaznicu, i oni koji nisu. Moram priznati da me malo potresao prizor Maksimirskog stadiona, punog kao da su Roling Stonesi tamo. Iskreno, osjećaji su podijeljeni…
Osobno, nisam gledala u potpunosti niti jedno niti drugo. Uživala sam u kulturi, izvedbi Carmine Burane u Bjelovaru, od strane akademskog zbora Ivana Gorana Kovačića, uz pratnju komornog udaraljkaškog orektstra – doista odličan doživljaj.
U skladu sa navedenom cantatom, sa njezinom energijom, u Hrvatskoj se odvija krimi priča. Nešto što smo svi proživljavali zadnjih “samo” sedamnaest godina.

Prava krimi priča. Za vjerovali ili ne. Sedamnaest godina krađe, lopovluka, zadovoljenja svojih interesa, vođeno od strane – ma tko će naivan pomisliti da su to ti podpredsjednici sami izorganizirali? I da su sedamnaest godina trpali samo u svoje džepove, bez da su oni ostali u kolu znali?
Ja im ne vjerujem. Ni malo.
Sastav glavnih tijela koja su upravljala HFP-om je poprilično impresivan. Nadzorni odbor podnosi izvješća Hrvatskom saboru o radu Fonda. Jesu li dobro radili svoj posao? Kako za koga, definitivno nisu dobro radili za ovu državu.
Upravni odbor? Kakvog li naziva!! U njemu sjede sve sami uglednici, od Polančeca, Šukera, Kalmete, Čobankovića. Navodno ministri u Vladi. Koji bi se trebali brinuti za ovu državu. Za narod koji je zaokružio njihovu stranku na papirićima. I nadao se – bit će bolje.
Oni su odgovorni za upravljanje HFP-om, za prodaje dionica iz portfelja države, za osnivanje, kupovinu i prodaju trgovačkih društava, oni su donosili financijski plan i …ONI NISU ODGOVORNI????

Jebate, pa tko je??

Kažu, nisu znali. Radilo se iza njihovih leđa. Nisu imali pojma, jadničci. Ma hajde…

Postoji zakonska formulacija da se prekršaj (a pričamo o prekršaju, čak ne o kaznenom djelu) može napraviti i činjenjem i nečinjenjem. Isto tako, da neznanje ne opravdava počinjeno prekršajno ili kazneno djelo.

A njih opravdava?? Oni su van zakona?

Po kojem to pravu?

Isto tako, malo je blesavo da se cijela operacija pripisuje kao uspjeh jedne stranke. Ili kao neuspjeh jedne stranke. Pitam se, na temelju čega?
Ako naš Ustav štiti trodiobu vlasti, ako je to sudska, izvršna i zakonodavna, ako imamo neovisnu policiju, ako…ako puno toga – onda možemo reći da je to uspjeh državnih institucija koje su, tek sad, odradile svoj posao. Konačno. Doktrina trodiobe vlasti, koja potječe još iz 18. stoljeća, oslanja se na ideju balansa moći, koja bi, u konačnici trebala biti osigurač protiv – korupcije i koncentriranja moći u jednoj grani vlasti.

Kojeg li humora!! Nama, naviklima na kult ličnosti, takva doktrina stvara samo pomutnju u glavi!! I to ne samo kod običnog puka, već i kod onih koji bi trebali ovu državu voditi kao dobri gospodari – razumno, pošteno, moralno, iskreno…I koji bi trebali znati barem neke osnove.

Jako se veselim, ako do toga dođe (tako sam se veselila i Zakonu o reviziji privatizacije, pa šipak), što će na površinu isplivati konačno oni najveći komadi.

Odnosno, veselim li se? Nadam se. Mada, kod nas, u ovoj situaciji, nadu može imati još samo bedak.

Može li se vratiti u prvobitno stanje? Može li se, nakon toliko godina više ispraviti silna nepravda koja je nanesena ovom narodu? Može li to sad ispraviti zahtjev za izručenje Zagorca nazad u Hrvatsku, kada je već našu imovinu podveo pod svoj JMBG? Ili broj putovnice, whatever.
Može li se napravljena privatizacija vratiti unazad, i da svakome pripadne pravedni dio?
Ne može. Ne legalnim putem, ne budite blesavi. Kolike su firme prodane stranim investitorima, koliki su novci otišli van, koliko je zemlje podijeljeno samo tako – ne znamo, nemamo pojma.
I sad bi trebali to otimati onima iz Madžarske, Austrije, Njemačke, uzeti banke pod svoje, hotele vratiti Hrvatima, otjerati one koji su svoje pare ostavili ovdje..Ne može se više legalno. Samo revolucijom. Oduzimanjem privatne imovine. Podijelom onima kojima je to najpotrebnije. I eto nas u Rusiji 1917. godine, i boljševičkoj revoluciji.

Dakle, indukcijom, dedukcijom i razno raznim metodama logičkog zaključivanja dolazim do slijedećeg:

Ništa se ne može promijeniti. Ništa esencijalno. Možemo samo dobiti zadovoljštinu u vidu osude onih koji su to počinili, oduzimanje imovine, ali svima koji su usdjelovali u tom lancu. Kud će ta imovina…državi. Koja će onda podijeliti svojim trenutnim zaslužnicima. Ili…možda i pravedno!

Samo se šalim. To je nevjerojatno. Barem svima nama koji smo ovdje glasači i sudionici. Ne treba se zavaravati - i oni koji ne glasaju su sudionici. Samo dozvoljavaju drugima da vode kolo umjesto njih.



Post je objavljen 18.06.2007. u 18:49 sati.