Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sicksweet

Marketing

Za kavoljupce...

Već gotovo 25 godina mediji i nutricionisti polemiziraju oko popularnog smeđeg napitka, kave. Dok je sa čajem situacija nešto jasnija, stručnjaci se teško mogu dogovoriti oko upozoravanja ili preporučivanja napitaka od kave. U svakom slučaju mjesta panici nema, ali jednako tako, umjerenost u svakodnevnom uživanju kave svakako je preporučljiva.

opis slike

***Dobre strane kave***
Glavna osobina kofeina je stimuliranje središnjeg živčanog sustava. Tako povoljno utječe na intelektualne aktivnosti, ali samo kada je tijelo u stanju umora ili dosade.

Dokazano je da u takvim slučajevima šalica kave razbuđuje i alarmira organizam. Konzumiranje kave nakon ručka doprinosi povećanju koncentracije i budnosti. Radnici koji odrađuju noćnu smjenu lakše rade pod utjecajem kofeina koji i smanjuje broj saobraćajnih nesreća tijekom noćnih sati.

Znanstveni dokazi potvrđuju povoljan utjecaj kave na sprečavanje raka debelog crijeva. No, koncentracija kofeina potrebna za dosezanje ove prednosti jednaka je broju od 4 šalice dnevno čime, pak, nepovoljno utječe na druge tjelesne funkcije.

Teoretske analize sa sigurnošću potvrđuju postojanje antioksidansa koji povoljno djeluju na srce i smanjuju mogućnost pojave bilo kojeg oblika raka. Za sada ne postoje medicinske potvrde te teorije.

Povoljan utjecaj kofeina primjetan je i kod simptoma astme, no da bi on bio vidljiv potrebna je izuzetno visoka koncentracija.

Zabluda vezana za kavu je da povisuje krvni tlaka, što je samo djelomično točno jer će taj efekt povisivanja pritiska biti samo kratkotrajan. Poslije toga će vrijednost krvnog tlaka opasti više nego što je prvobitno porasla, tako da se može reći i da kava snižava krvni tlak.

Najnovija su pak istraživanja pokazala i kako kava sprečava pojavu bubrežnih kamenaca.

***Loše strane kave***
Žene koje piju napitke s kofeinom putem mokraće izgubit će znatno više kalcija nego žene koje izbjegavaju kofeinske napitke. To može rezultirati povišenim rizikom za pojavu osteoporoze. Kako bi nadoknadile gubitak kalcija, ženama se preporuča da na svaku šalicu kave popiju barem dvije šalice mlijeka.

Kava pojačava izlučivanje želučane kiseline što je čini idealnim napitkom nakon jela. No, to je loša vijest za sve one koje muče želučane tegobe koje mogu dovesti i do čira na želucu.

Kod velikog broja žena koje muči predmenstrualna bol u prsima, kava je pojačala simptome PMS-a.
Čak i kava bez kofeina, kojoj je uklonjeno 97,5 posto kofeina, u sebi sadrži neke kancerogene tvari. No, za sada nije dokazano da su oni koji su pili kavu u većoj mjeri oboljeli od raka od onih koji je nisu pili.
Kofein pogoršava nesanicu.

Žene koje piju četiri šalice kave dnevno u dvostruko su većoj opasnosti od pojave inkontinencije od onih koji kavu piju u manjoj količini ili je uopće ne piju.

Primijenite pluseve i minuse na vašim afinitetima i tjelesnom stanju te odlučite u kojoj mjeri ćete uživati u kavi. Odlučite li se na konzumiranje ovog kofeinskog napitka, u njemu uživajte polako i u dobrom društvu.


Post je objavljen 17.06.2007. u 11:32 sati.