Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikaocekivanja

Marketing

Intervju s Joanne Harris

Joanne Harris, autorica svjetski poznate Čokolade, povodom izlaska svojih novih romana, samo za Velika očekivanja, odgovorila je na nekolicinu naših pitanja. Čavrljajući sa mnom u ugodnoj atmosferi, iako kilometrima udaljena, još jednom je pokazala svoju nenadmašivu kreativnost prilikom razgovora, koji je u svakom trenutku isticao njenu istančanu promišljenost.

U svibnju je izašao vaš novi roman Šećerne cipele. Tijekom pisanja često ste znali naglasiti kako je bilo veoma mučno uskladiti rokove s vašim nakladnikom. Kako ste sada? Jeste li se odmorili?
Vrlo, vrlo umorna. Sada putujem već mjesecima, i zaista trebam neko vrijeme kako bih se sabrala (i, nadam se, započela novu knjigu :-) Ne suočavam se dobro s rokovima, a ovaj je bio prilično tijesan, što znači kako sada ispaštam.

Jednom ste izjavili kako ne vjerujete u nastavke. Smeta li vam to što vaši izdavači Šećerne cipele nazivaju "nastavkom Čokolade" ili što reklama za knjigu kaže "Vianne se vratila!"?
Ne smeta mi toliko, zaista; iako to nije pravi nastavak. Stoji sama za sebe, i kako je mnogo mračnija od Čokolade, mislim kako više toga zajedničkoga ima s Gospodom i igračima nego s bilo kojom od mojih drugih knjiga.

Ovoga ljeta izlazi još jedan vaš - ovoga puta fantasy - roman Rune. Predviđate li kakve će biti reakcije vaših čitatelja zbog nove tematike? Mislite li kako će vam popularnost porasti?
Teško je to reći; taj dio tržišta je veoma raznolik, i jedino vrijeme će pokazati je li upalilo. Od onih koji su ga do sada pročitali dobila sam pozitivne reakcije, što me raduje - i, naravno, Anouchka ga obožava.


Rekli ste da, kad se probudite, obavezno morate popiti šalicu čaja kako biste funkcionirali. Koji vam je čaj najdraži?
Kad sam zdrava, zeleni čaj. Inače, English Breakfast. Kad putujem, dijetna Cola.

Koje je vaše najdraže jelo s čokoladom? Koju vrstu čokolade najviše volite?
Zapravo ne volim čokoladne deserte (*sakrila se od srama*), tako da bi meni najdraže jelo od čokolade bilo mole poblano - meksička piletina sa čilijem i gorkom čokoladom. Volim čokoladu, zapravo, i najdraže su mi čokoladne trešnje; veoma tamna čokolada oko cijelih trešanja sa stabljikom...

Kakvi ste bili kao dijete? Što ste voljeli tada raditi?
Bila sam neobično, samotno dijete koje je voljelo: čitati; izmišljati priče; otići na dugačke šetnje uz kanale i željeznicu ili pak plažom i igrati duge i zamršene igre koje bih sama izmislila. Nisam zapravo imala mnogo prijatelja, pa sam također i njih često izmišljala...

Koje izvođače i koju vrstu glazbe slušate?
Volim Genesis, Pink Floyd, Jethro Tull, the Boomtown Rats, Blondie, Pulp, David Bowie, Kate Bush, Van der Graaf Generator, the Eagles, Al Stewart, Hazel O'Connor, Don Henley, Gorillaz, Queen...
ali Anouchka i ja dijelimo iPod, pa sam počela voljeti i neke od njenih najdražih bendova, također, kao što su Fall Out Boy i Kaiser Chiefs...

Kakve filmove volite? Koji su vam najdraži?
Bez ikakvog određenog redoslijeda, filmovi kojima se uvijek iznova vraćam: Privedite osumnjičene; Ljubimica Amerike; Dobri, loši, zli; Bilo jednom na zapadu; Brazil; 2001- Odiseja u svemiru; Yojimbo; Paklena naranča; Kill Bill; Lolita; Za šaku dolara; Sedam samuraja; Tampopo; U vrelini noći; Dark star; Blade Runner; Glengarry, Glen Ross; Dvanaest gnjevnih ljudi; Spinal Tap.


Rekli ste kako vam većina ideja padne na pamet dok putujete, odnosno dok niste kod kuće za svojim radnim stolom. Možete li nam otkriti koje vam je mjesto bilo najinspirativnije za pisanje? Jeste li ikada nešto napisali u Hrvatskoj?
Obožavam Hrvatsku i napisala sam nekoliko priča ondje...

Posjetili ste Hrvatsku tri puta, i rekli kako biste voljeli ponovno doći. Koji dio Hrvatske vam se najviše svidio?
Volim Dubrovnik - tako je prekrasan... Ali najviše od svega mi se sviđaju otoci. Možda bih trebala kupiti koji jednoga dana. :-)))

I tako smo, gotovo se nadajući da će jednoga dana zaista kupiti koji hrvatski otok, ostavili Joanne u mislima gdje će sljedeće putovati. Naime, ovoga mjeseca, ali i cijelo naredno ljeto će predstavljati svoja nova dva romana diljem Ujedinjenog Kraljevstva, da bi se krajem godine posvetila pisanju čega novog.

A ovo je tek početak u nizu intervjua s poznatim svjetskim piscima za Velika očekivanja. Sljedećih mjeseci očekujte ih još! :-D

Puno pozdrava,
;-) Boris

Puno hvala DsK, koja je znalački prevela naslove filmova na hrvatski!

________
Fotografije: Picturetank.com (prve dvije); Lorne Campbell (posljednja)


Post je objavljen 14.06.2007. u 15:25 sati.