Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chimaera

Marketing

Misteriozni kamen Winnipesaukee

kamen Winnipeasaukee1872. godine, u blizini jezera Winnipesaukee (New Hampshire), prilikom iskapanja rupe za postavljanje ograde, radnici su naišli na neobično otkriće - taman jajolik kamen s mnogim urezanim motivima. Osim jednostavnih krugova, strelica i spirale, na kamenu se moglo naći lice, wigwam (indijanski šator) i klip kukuruza - što je bilo mnogo više od nekih pravilnih žvrljotina koje bi mogle nastati prirodnim putem. Osim urezanih motiva, na polovima kamena nalaze se i pravilne rupice - za koje se 1994. godine otkrilo da su služile kako bi se kamen postavio u metalni držak. Neobična preciznost rupica zabrinjavala je znanstvenike - na ostalim pretpovijesnim artefaktima sjevernoameričkog kontinenta, takve rupice bile su vrlo nepravilno i nespretno napravljene.

Analizom materijala utvrđeno kako se radi o jednoj vrsti kvarcita kojeg nije bilo na području New Hampshire-a, stoga su mnogi nagađajući o njegovom podrijetlu zalazili čak do Keltskih i Eskimskih naroda, iako je, poradi područja pronalaska, više vjerojatno kako se radi o ostatku jedne od Indijanskih kultura koje su godinama prije obitavali na tim područjima. No urezani motivi su odudarali od svih poznatih kultura, te je njegovo porijeklo, kao i starost ostala nepoznanica.

Fascinirani samim pronalaskom, 1872. godine - nitko se nije sjetio pretražiti okolno područje, niti zabilježiti dubinu ne kojoj se nalazio kamen, te je mogućnost indetifikacije njegovog podrijetla - čak i u današnje tehnološko-internetsko doba - uvelike otežana.

A on još uvijek čeka, u Povijesnom muzeju New Hampshire-a, označen kao misteriozni kamen - da se nađe netko tko će moći ispričati njegovu priču. Indijanci? Vanzemaljci? Temporalne nepravilnosti? Ili na kraju - obična krivotvorina?

Da čovjek ne povjeruje evo me :). Vratih se u online život, relativno. Mislim da je ovo najduži period nepisanja izuzev 2005. godine kad sam posve zaboravila da imam blog. Uglavnom priča je: radila sam dizajne - neki su ih prisvajali, pisala san tekstove - i to su neki prisvajali - oni koji su trebali na to reagirati - šute - i došlo je vrijeme moje štufanosti cijele te farse, naravno sve potpognuto nadolazećim godišnjim dobom - naime internetska aktivnost ove godine (kao i učenje - nažalost) mi je obrnuto proporcionalna povišenim temperaturama, a kad još u obzir uzmemo da živim u gradu na Jadranskoj obali... I ne bi ja još pristupila pisanju ičega iole zanimljivog da me, prije par dana, mama nije upozorila na odsutnost novih tekstova na mom blogu o_O (mah-mah mami). Pa eto me natrag, u jeku najgorih ispitnih rokova :)))

..a kradljivcima mogu samo citirat Teslu:

"Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje, ali žalim što nemaju svoje."


Post je objavljen 13.06.2007. u 23:00 sati.