Ima ljudova koji me povremeno pitaju za neke kulinarske cake te zahtjevaju da im napišem "recepte" za neke mudrolije. Nisu to prevelike mudrolije, ali dobro dođu ponekad, a i nježne su prema kućnom buđetu.
Takva mudrolija je i ovo.
Ljeto je zaljetilo, ne da nam se kuhat` i nakuhavat`. Hoćemo lagano i jednostavno. A i jeftino.
Rubrika - mala pomoć u kužini :-)
temeljni recept za JOGURT
1 litra mlijeka
1-2 žlice kupovnog jogurta (za prvi put, kasnije samo od dobivene smjese odvojite žlicu dvije)
1 lonac s duplim dnom.
1 poklopac za taj lonac
mutilica
sat
Splahnite lonac običnom vodom i usipajte u njega litru mlijeka bilo kojeg, s bilo koliko masnoće. Zagrijavajte mlijeko dok ne provri, ugasite plamen i ostavite na štednjaku nepokriveno. Odmah narihtajte sat da zvoni za 30 minuta!
Nakon 30 minuta (mlijeko mora biti tako vruće da možete prst gurnuti u njega da se ne opečete, ali da ne možete držati prst u vrućem mlijeku!!) mutilicom razmućkajte 1-2 jušne žlice jogurta po izboru (najbolji je običan Vindijin, ali može i drugi) u mlijeku, poklopite poklopcem i ostavite na podlošku da se pretvori u jogurt. Za to će mu na sobnoj temperaturi trebati oko 6-8 sati i nemojte ga baš na propuh stavit` ili otvarati svako malo da vidite kaj se događa.
Nakon što se mlijeko pojogurtilo, stavite posudu u hladnjak ili promućkajte i ulijte u flašu sa širim grlom i stavite u hladnjak.
Kad se ohladi koristite za zalijevanje bureka, sendviča i slično, kao samostalni obrok ili miješajte sa narezanim voćem ili pahuljicama.
Danas slike nema, bar ne neke koju mogu svijetu pokazati ;-)
Post je objavljen 11.06.2007. u 12:03 sati.