Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/trazimtoplidom

Marketing

LOV

Danas se lov krije pod maskom tradicije i brige za zaštitu životinja i prirode. Međutim, ovo su lovačke laži. Ne samo da lov remeti prirodnu ravnotežu ekološkog sustava, nego i uskraćuje građansko pravo na slobodno kretanje i pravo divljih životinja na život.

Lovci se služe brojnim argumentima za opravdanje lova. Posve je besmislen onaj, po kojemu bi životinje izumrle da se oni ne brinu za njih. Upravo suprotno, studije ekologa pokazuju da životinje raspolažu unutarnjim mehanizmom za reguliranje populacije. Ako prijeti prenapučenost, natalitet se smanji. Dakle, od čega lovci štite životinje? Vjerojatno od njih samih, budući da su ih gotovo sve pobili pa sada uzgajaju one životinjske vrste koje su im zanimljive za odstrel.

Isto tako, lov često izaziva divljač da napravi štetu. Lovom ih se tjera iz prirodnih staništa, zbog čega one kreću u potragu za hranom i zbog čega nastaju štete na poljima. Današnja moderna poljoprivreda, životinjama je oduzela izvore hrane. Lovci "reguliraju" ravnotežu, tako što ubiju svu divljač koja dođe na polje.

Na lov se danas gleda, kao na oblik rekreacije. Lovci se učlanjuju u lovačka društva radi puke zabave. No, kako "ubijanje radi zabave" nekome može biti zadovoljstvo? Lov je primitivno iskazivanje ljudske agresivnosti i nadmoći nad životinjama. Lovci vjerojatno misle, kada su već toliko novaca platili, bitno je da odstrele bilo što. Oni nisu ništa drugo, negoli obične kukavice, koji ubijaju životinje kada se one ne mogu obraniti.

Ukidanje lova je ukidanje još jedne bespotrebne, agresivne aktivnosti koja čovjeku nije potrebna. Za lov ne postoji nikakvo opravdanje, a posebno ne pozivanje na tradiciju ili "priču" da bi čovjek bez lova ostao bez hrane. Čovjek je u početku bio sakupljač. Jedino su se primitivne civilizacije služile lovom za pridobivanje hrane, a kod razvijenih civilizacija, lov je služio isključivo upražnjavanju slobodnog vremena, odnosno, za "uživanje u ubijanju".

Nepoštovanje životinja i nepriznavanje njihove razine svijesti i osjećaja, temelji se na onom vrijednosnom sustavu koji počiva na stravičnim primjerima iz ljudske povijesti. Ona pak svjedoči o uništenju onih ljudskih kultura koje su se svojedobno smatrale nižima ili potencijalnim rušiteljima poredaka privilegiranih naroda. Ljudi su se u novije vrijeme okrenuli uništenju i istrebljenju biljne i životinjske zajednice radi svojih sebičnih interesa. Znači li to, da ćemo ponovo otkrivati svijet drugih bića, njihovu kulturu i komunikaciju, tek kada ih istrijebimo i svedemo na zaštićene vrste?

Zato znajte da lovci lažu, kada kažu da:

LOVCI ČUVAJU ŠUMU I PRIRODU OD DIVLJAČI.
LOV JE PRIMIJENJENA ZAŠTITA PRIRODE.
LOVCI SU ZAMIJENA ZA IZUMRLE "GRABEŽLJIVICE".
LOVCI UBIJAJU BEZBOLNO.
BEZ LOVA, DIVLJE ŽIVOTINJE ĆE SE NAMNOŽITI.
LOVCI ŠTITE STANOVNIŠTVO OD BJESNOĆE.
LOV JE KULTURNO DOBRO.
ČOVJEK JE ODUVIJEK LOVIO.


Post je objavljen 09.06.2007. u 21:39 sati.