Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Kalmeta pobjeđivao, Livaković zarađivao

Kalmeta je izlazio na izbore i osvajao vlast, a Livaković je bio "laboratorij projekata". Bez njegove privatne tvrtke nije se mogao zamisliti ni jedan zadarski zahvat, sve dok ga Kalmeta nije povukao sa sobom u Zagreb

Državni tajnik Zdravko Livaković je rekorder: član zadarskog Poglavarstva postao je 1993. i na toj dužnosti, kao nitko u Hrvatskoj, ostao punih deset godina! Prethodno je tri godine radio u projektnom poduzeću "Donat" da bi 1990. s partnerom Davorom Uglešićem osnovao tvrtku "D&Z".
U gradsku upravu ga je uveo tadašnji zadarski gradonačelnik Duško Kučina, a 30-godišnji Livaković brzo je shvatio da politika može imati vrlo blagotvoran utjecaj na privatno poduzetništvo.

Jači od ostavke
Od tada, Livakovićevo je ime neodvojivo od političke karijere Božidara Kalmete: Kalmeta je izlazio na izbore i, ovako ili onako, osvajao vlast, a Livaković je postao njegov i HDZ-ov "laboratorij projekata" bez kojega se nije mogao zamisliti ni jedan zadarski zahvat. Ta obostrana korist od "političko-građevinske simbioze" na prvu je kušnju stavljena četiri-pet godina poslije.
Pod pritiskom zadarskog HDZ-a Livaković je krajem 90-ih podnio pismenu ostavku na mjesto u Poglavarstvu! HDZ-ovcima se nije sviđalo što Livaković postaje sve moćniji i utjecajniji, a nije bio član stranke, što njegovo poduzeće obavlja poslove u kojima je Grad bio investitor, sumnjalo se u namještanje i korupciju. Međutim, Kalmeta je stao na stranu Livakovića, HDZ je pokleknuo pred svojim gradonačelnikom i Livaković je povukao ostavku.
Od tog trenutka HDZ je prestao funkcionirati kao "CK iz Medulićeve", realna politička moć preselila se u gradsku upravu, a Kalmeta i Livaković nastavili su funkcionirati kao "dvojac bez kormilara". Sve dok Kalmeta nije postao ministar, Livaković državni tajnik, a "kormilar" Ivo Sanader.

Ostao utjecaj
Livakovićeva stručnost nikada nije bila sporna čak ni zadarskoj opoziciji, a za brojne projekte koje je osmišljavao, novac je u Zadar obilato stizao i dok je na vlasti bila koalicijska šestorka. Tadašnji ministar Radimir Čačić respektirao je Livakovićevu sposobnost.
Svih deset godina poglavarskog staža Livakovića su pratile sumnje, pa i otvorena prozivanja za sukob interesa budući da je "D&Z" nastavljao sudjelovati u projektima Grada Zadra, okolnih općina, ministarstava, komunalnih i državnih poduzeća, ali i mnogih privatnih tvrtki koje su u proteklih 14 godina došle u Zadar. To nikako nije moglo proći bez Kalmetina političkog i Livakovićeva urbanističko-građevinskog pečata.
Zbog svega toga, nitko u Zadru nije bio iznenađen kada je Kalmeta u Zagreb povukao Livakovića - na lokalnoj razini jedan od izbornih argumenata HDZ-a bila je njihova pozicija koja je omogućavala da "Zadar dobije više".
Odlaskom u Zagreb Livakovićev utjecaj na zbivanja u Zadru nije prestajao. Primjerice, dok je gradonačelnik Živko Kolega nagovarao Mariju Pavlović da preuzme mjesto pročelnice, Livakovićev potajni favorit je bio Andrej Sudinja. Na koncu, Sudinja je, prije nekoliko mjeseci, postao pročelnik za - graditeljstvo!

Počelo je s Nadbiskupijom

Poslovni uzlet tvrtke "D&Z" započeo je poslovima sa Zadarskom nadbiskupijom. Od 1991. pa do 2003. godine "D&Z" je radio na 55 objekata po narudžbi raznih župa, Nadbiskupskog ordinarijata i Ministarstva kulture.
Među ostalim poslovima, "D&Z" je obavio sanaciju kupole katedrale svetog Jakova u Šibeniku. Među gradske projekte u koje je bila uključena Livakovićeva tvrtka spadaju dvorana na Višnjiku, rekonstrukcija Kneževe palače, Istarske i obale u Jazinama, a tu su i infrastruktura kompleksa na TIZ-u, Mercator, Konzum, Glumina banka, Tvornica duhana Zadar, projekt šetališta Karma, projekt Zelenog centra Plodina...


Tekst preuzet sa stranica Slobodne Dalmacije

Post je objavljen 08.06.2007. u 10:27 sati.