Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Hrvatska, zemlja (ne)znanja

HDZ se službeno deklarativno zalaže za zemlju znanja. No u praksi to baš i nije tako. Bloger Zvone Radikal uočio je kako je HDZ-ova vlada uspjela izigrati odluku ustavnog suda da se ukida odredba o povlaštenom upisu djece branitelja. Više o samom načinu izigravanja odluke ustavnog suda možete pročitati na njegovom blogu.

Ukratko radi se o tome da će svoj djeci koja prijeđu bodovni prag, pa čak i ako su izvan upisne kvote, a spadaju u skupinu djece branitelja , biti omogućen upis i država će plaćati studij. Na prvi pogled čini se da je sve u redu, jer država će plaćati troškove. I tu dolazimo do problema.

Kao prvo, nigdje ne možete naći koliko košta studij jednog takvog studenta. Iako se trubi na sva zvona kako su javne financije transparentne, tog podatka nema. Drugi problem je odnos vlasti prema obrazovanju kao da se radi o proizvodnoj hali gdje se serijski štancaju diplomirani studenti, pa je sad samo pitanje koliko će te para uložiti da bi dobili xy diplomiranih studenata. To samo pokazuje što ova vlast misli o društvu znanja, jer se pri tome uopće ne pita gdje će se svi ti studenti smjestiti? U koje to prostore možete utrpati sve te studente, kad fakulteti i ovako pate od nedostataka prostora. Fakulteti jednostavno ne mogu pružiti kvalitetno stjecanje znanja u neadekvatnim uvjetima.

Sve to u konačnici vodi padu kvalitete studija, što će na kraju dovesti do urušavanja projekta zemlje znanja i općenitom srozavanju sveukupne naobrazbe. Dalekosežne posljedice takvog stihijskog studiranja marginalizirat će značaj fakulteta i visokog obrazovanja, jer će poslodavci pritisnuti situacijom da sve veći i veći broj visokoobrazovanih ljudi nema adekvatno znanje, biti prisiljeni uvoditi nove metode selekcije, a burza rada biti će sve zatrpanija visokoobrazovanim ljudima.

Post je objavljen 07.06.2007. u 15:36 sati.