Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

BISKUP I BONTON & MRŽNJA I ZLOTON

Tri puta do sada imao sam sreću sudjelovati u duhovnim vježbama koje je nama vojnim svećenicima vodio mostarski biskup dr. Ratko Perić. To je po kvaliteti duhovnosti i duhovitosti, erudicije i životnog iskustva itd. neusporedivo s ičim sličnim što sam prije doživio (čast i hvala svim drugim voditeljima).

Upravo zato sam iznenađen otporom i otrovom, koji su negdje prerasli u govor mržnje, što ih je izazvala vijest o "biskupovu bontonu". "Sporne" upute i pouke za praktičan život, kakve su poznate iz djela Marka Marulića i nekih drugih starijih mudrih klasika hrvatske književnosti, dodatak su biskupovoj knjizi NARAVNI PORIVI I NADNARAVNI DAROVI.

Knjigu, koju je biskup Perić posvetio "suvremenoj mladeži s molitvom Bogu da je Duh dobri po ravnu putu vodi! (Ps 143,10)", dobio sam od samog autora s njegovim potpisom 18. studenoga 2003. na duhovnim vježbama u Splitu (te je godine i objavljena). Ta je knjiga zapravo niz predavanja o Sedam glavnih grijeha, koje je biskup Ratko održao u mostarskoj katedrali studentskoj i ostaloj mladeži, u okviru tribina koncem 2002. godine. Posebnost je biskupova pristupa toj temi da je postavio paralelizam odnosno antitezu – Sedam naravnih poriva i Sedam nadnaravnih darova Duha Svetoga.

Odlika je predavačeva što je studiozno pristupio poznatim katekizamskim temama, ali ne na razini suhe teorije nego je životni sadržaj obradio na biblijski, povijesni, katehetski i dijaloški način. Ta knjiga biser je teološke literature na hrvatskom jeziku (a nisam siguran da takva postoji igdje u svijetu!), i teško je zamisliti bolji, zanimljiviji i životniji "katehetski učbenik".

Budući da su studenti nakon biskupova izlaganja mogli postavljati pitanja, dok su ih spremali biskup je svaki put pročitao dio svojevrsnih "Pravila za uljudno ponašanje u društvu". I ona su utemeljena u prvom redu na biblijskim poukama, uvažene su stečevine svjetovne kulture (bonton), tj. priznatih običaja ljudske uljudbe. Nakon što su neka bila objavljena u biskupijskom časopisu Crkva na kamenu, u toj knjizi su donesena prilagođena, prerađena i proširena na dvadesetak važnijih.

Dakle, taj nekima "sporni bonton" obuhvaća sljedeće teme: uljudno ponašanje, predstavljanje, rukovanje, oslovljavanje, gošćenje, blagovanje, razgovaranje, ispričavanje, telefoniranje, smijanje, darivanje, zahvaljivanje, pušenje, zijevanje, vožnja, šetnja, šutnja, tajna, glazba, samohvala, ponašanje u crkvi, govornica – propovjedaonica, na sprovodu, pisanje pisama.
Dakle sve što je važno znati za "kulturno ponašanje", a za što većina smatra da je rođena s time (što je potpuno krivo, jer sve se to mora, najprije u obitelji - naučiti; a ako se propusti može se i poslije drugdje nadoknaditi, ali se mora strpljivo vježbati)!

Na kraju, svi koji su, kao rođeni sveznadari, knjigu biskupa Perića unaprijed "popljuvali", pokazali su u svojim komentarima veliku nekulturu i nesvjesno dokazali da bi za njom prvi trebali posegnuti kao za elementarnom vježbenicom.
Zato zahvaljujem novinaru Darku Pavičiću što je nakon četiri godine tu knjigu izvukao iz nepravedna zaborava i na svojstven je način reklamirao te pokazao sjajan primjer kako biskup treba ljude poučavati svemu a ne samo uspavljivati dosadnim propovijedima (pa mu mediji ništa neće zamjeriti)!

Zato svima moja preporuka: Tolle et lege! – Uzmi i čitaj!

Post je objavljen 04.06.2007. u 00:00 sati.