Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Pandoli

Nedavno sam pročitala da je Mathur Jaffrey, indijska glumica i kuharica, gujaratsku kuhinju proglasila "the haute cuisine of vegetarianism".
I istinu zbori. Sočnim, raznolikim, predivnim gujaratskm vegetarijanskim jelima ne vidi se kraja. No od svih mogućih i nemogućih kombinacija ja najviše volim farsane – snackove. Vrlo su neobični, nikada viđeni na ovim našim prostorima i ukoliko želite ugodno iznenaditi svoje goste, prava su stvar za vas!
Danas vam donosim jedan – Pandoli.


PANDOLI



Pandoli su meki 'njoki' kuhani na pari. Za ovaj recept namočite mung dal bar 4 sata u mlakoj vodi. Radi se od oljuštenog, žutog mung dala, ali sam za ovu priliku odabrala zeleni.
Ako još niste probali mung dal, molim vas, dajte. Zovu ga još i zeleni gram, zelena lecća ili mungo grah. Pod tim ćete ga imenom pronaći na većini polica sa zdravom hranom u Hrvatskoj. Kod nas za sada nema oljuštenog mung dala koji je zlatnožute boje (ako vam treba, pišite mi, sredit ćemo nešto) i koji se najčešcće koristi u Indiji. Brzo je kuhan i ne treba ga namakati u vodi, izvor je bjelančevina, vrlo se lako probavlja i savršena je hrana za bolesnike (pravi 'chicken soup for the soul' svim vegetarijancima), osobe u godinama i djecu. Od njega se spravljaju juhe, umaci, razni slatkiši, čak i sladoled.
Kombinirajte ga sa žitaricama i mliječnim proizvodima jer takve kombinacije podižu njegovu iskoristivost i hranjivost.


Vrijeme namakanja dala: 4 sata
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 10 minuta
Količina: 4 osobe


Sastojci:

1 šalica mung dala
2 žličice paste od zelenog čilija i đumbira
1 žlica praška za pecivo
pola žličice soli (ili po želji)

začini
1 žličica crne gorušice
1 žličica kumina (rimskog)
pola žličice asafetide
1 žlica ulja (ghija)

Postupak:

1. Namočite mung dal u mlakoj vodi 4 sata.



2. Ocijedite i sameljite s 1/4 šalice vode (u blenedru ili štapnim mikserom). Dodajte pastu, prašak za pecivo i sol.



4. Zagrijte ulje. Ubacite gorušicu, par sekundi kasnije kumin i asafetidu. Kada gorušica ispucketa izlijte začine na mljeveni dal. Promiješajte.

5. Uzmite lonac. Ispunite ga do pola vodom. Na vrh lonca zavežite gazu. Čekajte dok voda ne proključa.

6. Žlicom stavite smjesu dala i začina na gazu (u male hrpice koje lagano oblikujte u krugove) poklopite i kuhajte na pari 5-7 minuta. Probajte štapićem ili čačkalicom jesu li kuhani.
(Ako imate kalup za idlije, smjesu stavite u njega, lonac ispunite s par centimetara vode, kao za idlije i kuhajte 5-7 minuta.)



Poslužite ih vruće sa chatniyem.
Ja sam ih poslužila s 'Nawabi Currijem' (nije gujaratsko jelo, ali tko mari... recept slijedi ovih dana).



Post je objavljen 30.05.2007. u 12:32 sati.