Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Zaustavite ozakonjenu pljačku hrvatskih građana

Pritužbe pravnih i fizičkih osoba na visinu i način obračuna odvjetničkih honorara u Hrvatskoj svakodnevna su pojave. Tako je cijena usluga hrvatskih odvjetnika kod sporova visoke vrijednosti višestruko veća od usluga njihovih kolega u Njemačkoj i drugim europskim zemljama.

Kao primjer navodimo nedavno donesenu fantomsku odluku Stalnog izbranog sudišta pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u kojoj je za vrijednost spora od 5.319.409,07 kn u kratkom postupku koji je trajao nekoliko mjeseci i bez izvođenja dokaznih radnji dosuđena naknada odvjetničkih honorara riječkom odvjetniku Goranu Marčanu za iznos od 311.082,00 kn (odvjetnik je tražio dvostruko više), što odgovara protuvrijednosti od 42.850,00 EUR. Za isti spor kolege u Njemačkoj mogle bi obračunati maksimalno 9.740,00 EUR. Odnos je u apsolutnom iznosu više nego četverostruko veći u korist hrvatskih odvjetnika, a ako se uzme u obzir činjenica da su prihodi po glavi stanovnika u Njemačkoj 5 puta većih od prihoda u Hrvatskoj dolazi se do zaključka da su odvjetnički honorari u konkretnom slučaju 20 puta veći u Hrvatskoj u usporedbi s Njemačkom.

Ovo je moguće zahvaljujući zloupotrebi zakonskih ovlasti Hrvatske odvjetničke komore, kojoj je Zakonom o odvjetništvu dopušteno da samostalno određuje cijenu usluga svojih članova, protivno praksi obračuna odvjetničkih tarifa u europskom okruženju, koje su regulirane zakonom.

U pomanjkanju argumenata glasnogovornik odvjetničkog lobija izvjesni LEO ANDREIS služi se u javnosti diskvalifikacijama na račun naše Udruge, koje je naučio u totalitarnim režimima prošlosti, misleći da mu je kao pripadniku izabranog Abrahamovog naroda sve dopušteno.

Obraćamo se medijima, političarima i svim građanima RH da više ne dopuste bezočnu pljačku od strane odvjetničkog lobija i odlučno traže od zakonodavnog tijela (Hrvatskog sabora) da bez odlaganja briše iz Zakona o odvjetništvu odredbu po kojoj odvjetnici u RH samostalno određuju visinu svojih tarifa i donese Zakon o odvjetničkim tarifama u kome će biti regulirane visina i način obračuna odvjetničkih tarifa, i koji će usvojiti priznate standarde europskog okruženja za obračun odvjetničkih tarifa, a njihovu visinu uskladiti s prihodima građana Republike Hrvatske.

Zakonsko reguliranje odvjetničkih tarifa po uzoru na dobre europske standarde, a naš prijedlog je njemački zakon o odvjetničkim tarifama, prvi je korak i jedan od najvažnijih u realizaciji reforme pravosuđa. Donošenjem takvog zakona bit će onemogućena ozakonjena pljačka građana i pravnih osoba u RH, smanjit će se značajno trajanje sudskih postupaka i prestat će masovni odlazak sudaca i državnih odvjetnika u odvjetnike.
Ako hrvatska Vlada želi biti uvjerljiva u nastojanju da reformira pravosuđe, mora po hitnom postupku donijeti Zakon o odvjetničkim tarifama, i ne odgađati njegovo donošenje za prvu polovinu slijedeće godine kako je najavljeno, jer će u međuvremenu deseci tisuća pravnih i fizičkih osoba biti žrtva bezočnog odvjetničkog tarifnog sustava u RH. Aktualna vlast trebala bi prepoznati i svoj vlastiti interes za donošenje Zakona o odvjetništvu po hitnom postupku, jer bi građani na predstojećim izborima takav potez Vlade i Sabora zasigurno honorirali.

U Zagrebu, 25.5.2007.

JURIS PROTECTA
Z. Zeljko, predsjednik


Post je objavljen 30.05.2007. u 09:02 sati.