Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/framari

Marketing

Prvi Nacionalni susret Franjevačke mladeži Hrvatske

Susret franjevačke mladeži koji se održao na Trsatu od petka, 25. do nedjelje 27. svibnja po prvi je puta održan bez bratstava iz Bosne i Hercegovine te možemo reći kako su se na Trsatu okupili framaši na prvom Nacionalnom susretu Frame Hrvatske. Skup se održao pod geslom «Usudimo se živjeti Evanđelje», a okupio je oko 700 mladih iz svih krajeva naše zemlje. Prema riječima predsjedatelja duhovnih asistenata za Framu, fra Milana Krišta, skup je nosio poruku zajedništva i jedinstva, a o njegovom važnosti svjedoči Statut odobren od strane Franjevačkog svjetovnog reda. On u sebi donosi smjernice mladima kako živjeti i djelovati u društvu. Statut Hrvatskog nacionalnog bratstva Frame predstavio je nacionalni ministar FSR-a, brat Vid Mato Batorović. Podršku skupu dali su nacionalni predsjednik Frame, Lovro Sučić te predstavnik Frame u Međunarodnom vijeću FSR-a, Xavi Ramos.


Ne dajte se manipulirati
U okviru susreta mladi su razmatrali o usklađenosti života s Kristovim riječima. U tome im je uvelike pomogao fra Ivan Matić održavši poticajno predavanje na temu susreta, ali i u razgovoru s pojedincima i skupinama. Kroz dvadesetak radionica članovi Frame uživo su se suočili s problemima siromašnih, bolesnih, zatvorenika i ostalih ljudi u potrebi, ali i s pitanjima vezanim uz očuvanje stvorenoga ili život mladih obitelji. Stoga su unutar dnevnih radionica, mladi posjetili brojne riječke domove, ustanove, zatvor te prihvatilište za beskućnike.
Jedan od dodatnih motiva za održavanje ovog susreta je i 800 godina od rođenja svete Elizabete Ugarske, a čiji se visoki jubilej u različitim prigodama obilježava kroz ovu godinu, rekli su nam domaćini susreta, riječki framaši. Ona je, prema njihovim riječima, primjer koji članovi Frame žele slijediti u okolnostima današnjeg hrvatskog društva utoliko što se ona, aristokratkinja i majka troje djece, odrekla moći i bogatstva te se u jednostavnosti posvetila brizi za bolesne i siromašne.
Mladi framaši pridružili su se mladima Riječke nadbiskupije u sad već tradicionalnom bdijenju Papa među nama. Glazbeni dio programa održan je u subotu, 26. svibnja Perivoju trsatskog Svetišta a euharistijsko slavlje služeno je u crkvi Gospe Trsatske. Prvi Nacionalni susret franjevačke mladeži Hrvatke zaključen je u nedjelju, 27. svibnja misom koju je predvodio provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, Željko Železnjak. «Bog računa s nama da možemo mijenjati ovaj svijet na dobro.», rekao je fra Železnjak potaknuvši mlade na samokritičnost i kritičnost. S tim u vezi poručio im je da ne prihvaćaju gotove recepte, pa i ukoliko dolaze s oltara. «Mislite svojom glavom, volite svojim srcem, ne dajte se manipulirati.», rekao je. Zaključujući nagovor poručio im je da čine ono za što su uvjereni da je istina, jer samo na taj način postat će istinski svjedoci Isusa Krista.

napisala:helena anušić

Post je objavljen 29.05.2007. u 21:37 sati.