Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/valpovstina

Marketing

Inovativnost Valpovčana – Valpovo naglavačke

Znate onu omiljenu rubriku „Priča se…“ u Dom novinama? Slušajući što Valpovčani pričaju, dođoh na ideju napisati ovaj post. Prema izjavama nekih članova našeg poglavarstva ili gradskog vijeća, „bolje je da dvorac nemamo nego što ga imamo“. On je, kažu nekih stari samoupravni kadrovici čija se riječ i danas sluša, koji i danas o nama odlučuju, „vreća bez dna, nerješiv problem naše sredine“.
Kaže predsjednik Turističke zajednice (prilikom svog reizbora na tu dužnost): „I ovaj put ističem činjenicu da Grad Valpovo nema dovoljno atraktivnih sadržaja ni lokacija čija bi meta bili ciljani ili tranzitni turisti, a na tragu tog realiteta, niti zacrtana politika gradskih institucija ne gradi iluzije o turizmu kao osnovnoj grani privrede.“ Istina, iz sadašnje perspektive, turizam ne može biti „osnovna grana privrede“ (pa to nitko nikada nije ni tvrdio), no može biti jedna od grana i to jedna od značajnijih – ta nije li bolje imati više grana na kojima sjedimo (ako koja pukne, nećemo nužno svi pasti)?! Čovjek to izreko i osto živ – i ponovno izabran na dužnost predsjednika Turističke zajednice!!! PITAM SE ŠTO BI TAJ ČOVJEK REKAO O TURISTIČKIM PERSPEKTIVAMA KARANCA? TO DONEDAVNO NIKOM POZNATO SEOCE U NEKOJ BARANJSKOJ ZABITI DOISTA NIJE IMALO ATRAKTIVNIH SADRŽAJA, A DANAS JE PRIMJER RAZVOJA I VOĐENJA SEOSKOG TURIZMA – SVAKI ČAS NA TELEVIZIJI, NA RADIJU, U NOVINAMA…
Prema pisanju Glasa Slavonije lani oko „Ljeta valpovačkog“ ili za dan grada, neki članovi poglavarstva žele u dvorac useliti gradsko poglavarstvo i pripadajuće službe. Tako inovativna socijalistička ideja. Pa zbilja, u samoupravnom socijalizmu toga se nitko nije sjetio – inovacija pripada valpovačkoj modernoj demokraciji! Sad navodno ima već i nekih novih ideja: dvorac iznajmiti nekom poduzetniku. Očita inovativnost, kreativnost i neopisive menadžerske sposobnosti!
I još nešto, kako to da SAMO U VALPOVU „iznimno vrijedna i bogata baština“ (kažu stručnjaci) postaje i ostaje „rupa bez dna“ u koju su „ulupani silni novci, a ništa ne vrijedi“??? Kako to da svuda po svijetu – pa i u nekakim Karancima – vladaju neke druge zakonitosti, a samo u Valpovu je sve NAGLAVAČKE?
Podsjećam što rekoše stručnjaci iz onog drugog svijeta, gdje se stvari vrednuju drugačije nego u Valpovu: „Umjesto da bogata i vrijedna baština postane odrednica i nosilac razvoja cijeloga grada i tog dijela Slavonije, i to u prvom redu kriterijima svojih visokih vrijednosti, ona je najprije desetljećima marginalizirana, a u najnovije vrijeme (početkom devedesetih) u Valpovu je promoviran i koncept «modernizacije» upućen izravno i otvoreno prema devastaciji pa i potpunom uništenju i poništenju baštine…“ Dodajmo ovome izuzetnu „inovativnu“ bezidejnost onih koji o svemu tome odlučuju, pa nek si zaključak skuha svatko sam.

Iako ovo zaslužuje ozbiljnije novinarske analize, veće i kvalitetne novinske tekstove, ove i sličnih tema u našim lokalnim novinama nema niti u trač-rubrici „Priča se…“, a doista se priča (i treba se pričati). Što bi reko jedan novinar: „Bila je ovo još jedna priča iz Hrvatske…“



Post je objavljen 25.05.2007. u 12:32 sati.