Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kucanicaujapanu

Marketing

ANIMEMANIJA



Petkom navecer Mala se veseli svom omiljenom crticu na televiziji.
Zapravo, veseli mu se vec cijeli tjedan. Svaki dan me ispituje je li crtic mozda vec danas, a ako nije, koliko jos dana treba cekati. Kad konacno stigne petak, uzbudjenje je na vrhuncu, i ona jedva doceka da se u 19.30 smjesti ispred ekrana.
Pocinju nove zgode legendarnog junaka u kratkim hlacicama, klinje iz vrtica po imenu Shin-chan !

Nisam slutila da ce se Mala razviti u takvu vatrenu obozavateljicu japanskog anime zanra. 'Crayon Shin-chan', kako se crtic zove, postoji u manga i anime verziji. Poznat je u mnogim stranim zemljama, a u Japanu trenutno se prikazuje petkom navecer na TV Asahi. Glavni lik Shinnosuke, odmila zvan Shin-chan, nestasni je djecarac vrticke dobi koji zahvaljujuci svom direktnom i neobuzdanom karakteru (ili upravo svojim mladim godinama) upada u svakakve neobicne i nezgodne situacije. Uvijek nosi crvenu majicu i zute kratke hlacice, iako povremeno i mijenja outfit. Glas mu je grlen i pomalo meketav. Nema dlake na jeziku, ponasa se razuzdano i izrazava dvosmisleno. Njegove sale cesto su jezicne prirode, ne bas tako bezazlene kao sto se cine u prvi mah.



U Japanu prodaju razne slatkise na temu svih mogucih anime likova.
Ova kutija bombona prikazuje Shin-chana i najpoznatije likove iz tog crtica.



Pitam Malu, zasto ti se toliko svidja Shin-chan ? Kaze ona, zato sto je smijesan. I slazem se, to je jedna od razina na kojoj se moze 'iscitavati' taj crtic. Jedan od tipicnih Shin-chanovih nestasluka jest njegova upravo neobuzdana potreba da u najnezgodnijem trenutku pred svima ekstaticno razgoliti straznjicu. Klinci od cetiri godine na to, naravno, vriste od smijeha.

Shin-chan i Mala su, osim toga, i vrsnjaci. Epizode nekako prate godisnja zbivanja u japanskom vrtickom i sirem drustvenom zivotu. Kad je Mala isla na razredni izlet, isao je i Shin-chan. Kao i Mala, Shin-chan u vrtic ide u uniformi, nosi torbicu preko ramena i u njoj svoj obento rucak i termosicu. U vrticu su tete, na igralistu prijatelji. Igraju se iste igre i vode slicni razgovori. Ponekad ga u vrtic na biciklu vozi mama - isto kao i ja Malu. Sve djeluje poznato.
Istovremeno, Shin-chan je i sasvim atipican klinac. Njegovi stosevi su zgodni, ali ne i preporucljivi za oponasanje u prilicno formaliziranoj svakodnevici Japana. Shinnosuke je 'cavlic koji izviruje'; u stvarnom zivotu slucajevi poput njega brzo budu 'zakucani'. Navodno je njegov autor izjavio kako Shin-chan predstavlja djecaka kakav je sam zelio biti.




Slatkisi, isti kakve Shin-chan jede u crticu !





Shin-chanovu obitelj cine mama, tata, sestrica i bijeli pas Shiro. Zive u relativnoj harmoniji koju povremeno poremeti neka slapstick-epizoda: bude tu Shin-chanovih groteskno izvucenih usiju nakon jos jedne nepodopstine, maminih udaraca u karate stilu od kojih tata vidi sve zvijezde, uz poneku lokalnu eksploziju frustracije i stresa s obje strane.
I mozda se zato sve moje znanice samo smijulje na spomen Shin-chana, u nelagodi prekrivajuci usta dlanom. Shin-chan je zgodan i smijesan, ali pedagoski naravno ne prolazi i kao majke, one taj crtic svojoj djeci u pravilu zabranjuju gledati ! Shin-chan je na listi 'nepozeljnih' crtica, cak i u nekim sluzbenim anketama. Shin-chan siri los utjecaj, i zato klinci mojih znanica doma gledaju uglavnom Doraemona i Anpanmana, i tu i tamo kakvog Disneya. Tako bar one tvrde.
Ali mi smo gaijini i ionako cudni, pa nam se valjda progleda kroz prste. Iako bi mozda sigurnije bilo drzati Malu na oku dok traje Shin-chan. Nikad se ne zna.




Simpaticni malac u svim pozama






Post je objavljen 25.05.2007. u 06:00 sati.