Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Dvadeset godina se sude, a suca još nisu ugledali

Da je pravda ne samo spora, već (pre)često i nedostižna, na svojoj koži već više od dva desetljeća osjećaju splitske obitelji Đuderija i Vučković.

Na Općinskom sudu od 1986. godine vode postupak radi proglašenja oporuke ništavom. Traže svoj dio kuće na Marjanu koja im pripada po zakonu, no usprkos golemom proteku vremena, još u njoj ne uživaju. Iako je od pokretanja postupka prošla 21 duga godina, do danas u tom predmetu nije donesena nikakva odluka, ni presuda suda. Zanimljivo je kako je predmet kod jednog suca skupljao prašinu punih devet godina, a da se na njemu nije ništa napravilo. Prva promjena u predmetu dviju splitskih obitelji nastala je prošle godine, i to nakon smrti tuženika, zbog čega je sudac prekinuo postupak, pa je predmet automatski, po zakonu, dobio novi broj. Sada broj predmeta više ne nosi oznaku 86, već 06, što znači da ga se na splitskom sudu očito vodi kao novi predmet.

Podnositeljice ovog dugometražnog sudskog postupka u međuvremenu su prevalile više od 70 godina života i pomalo se umorile od borbe s Golijatom. Njihov posao naslijedila su djeca koja ustraju u ostvarivanju svojih prava. Slali su požurnice, tražili smjenu suca koji je vodio predmet, te obavijestili Ministarstvo pravosuđa. Ništa se nije pokrenulo.

- Priznajem, i ja sam frustriran od splitskog Općinskog suda. Koliko dugo traje proces, dovoljno govori i to da su odvjetnici koji su nas zastupali umrli dok je trajao postupak, a mi još nemamo nikakvu odluku...


Cijeli tekst pročitajte na stranicama Slobodne dalmacije

Post je objavljen 24.05.2007. u 19:47 sati.