Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Izbori za vijeća i paredstavnike nacionalnih manjina

Danas je održana tiskovna konferencija koju je organizirao GONG povodom nadolazećih izbora za vijeća i paredstavnike nacionalnih manjina što će se održati 17. lipnja ove godine.
Izbori su raspisani za 308 vijeća i 228 predstavnika nacionalnih manjina širom Hrvatske. Budući da su pripadnici manjina nedovoljno upoznati s izborima, GONG provodi kampanju kojoj je cilj informirati javnost o izborima i njihovoj važnosti, educirati o izborima, motivirati pripadnike nacionalnih manjina na kandidiranje za i izlazak na izbore, te povećati vidljivost vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.
Aleksandra Vinkerlić, predtavnica GONGA je naglasila da Hrvatska treba jamčiti i ostvarivati prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina, te da etnička i kulturna raznolikost i razumijevanje, kao i uvažavanje i tolerancija doprinose razvoju Republike Hrvatske i dobrobiti svih njenih građana.
Ljubo Radović, predsjednik koordinacije vijeća nacionalnih manjina Grada Rijeke je podsjetio da je rok za predaju liste kandidata do ponedjeljka 28. svibnja. Također je pozvao građane da provjere do 2. lipnja jesu li na popisu birača. Izbori će se održavati u prostorijama nacionalnih vijeća ili prostorijama udruga nacionalnih manjina.
Radović je istaknuo da su nacionalna vijeća političke organizacije, a ne udruge građana, te kao takve sudjeluju u radu lokalne samouprave i sudjeluju u izradi akata koji se tiču nacionalnih manjina.
Naglasio je da Hrvatska izdvaja najviše materijalnih sredstava za nacionalne manjine u Europi, dok Rijeka spada među prva tri grada u državi u dodjeljivanju sredstava manjinama. Stoga je u potpunosti zadovoljan suradnjom s Gradom.
Darinka Janjanin je predložila da se izbori za vijeća nacionalnih manjina vežu za lokalne izbore, jer zbog sadašnjeg izbornog zakona odaziv ljudi iznosi mizernih 2%.


Post je objavljen 24.05.2007. u 12:18 sati.