Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/edenicruz

Marketing

"Uuuu, al taj Marko pametno pise, da bar ja mogu tako pametno i puno sr^H^Hpisati!"

Da, i ti mozes imati glavu punu stvari koje zauzimaju prostor necem konstruktivnijem! U prvom nastavku (hoce li svijet ikad ugledati drugi) donosim pregled stranica koje smanjuju SNR u mojoj glavi. Pa da vidimo, sto to ja citam, a da nije (samo) blog. Necu ici nekim posebnim redoslijedom.

Prvo i osnovno: reddit. Za one koji ne znaju, reddit je stranica koja donosi linkove na brdo stvari na iternetu. Izuzetno je uspjesna u pretvaranju radnog vremena u dan ulupan uludo. Probajte, pozalit cete!

Drugo: index.hr i monitor.hr. U principu sluze popunjavanju rupa koje reddit ostavlja posto na redditu i nisu zastupljeni dogadjaji u Hrvatskoj. Ali eto, da ne bi slusajno izgubio kontakt s prijelomnim dogadjajim u domaji, ne mogu se odlijepiti od indexa i monitora.

U kategoriji "ozbiljno", podkategoriji "znanost" donosim vec spomenuti Connect. Connect okuplja nezanemariv broj jezicavih ljudi koji se znanoscu bave iz raznih perspektiva: aktivne znanstvenike, znanstvene menadzere (npr u ministarstvu, institutima), znanstvene novinare, studente i naravno, kibicere znanosti - kako one koji zele priznati da to jesu i one koji to ne zele priznati (ni sebi ni drugima). Na Connectu se raspravi gotovo svaki dogadjajcic koji se tice znanosti u Hrvata, cesto se moze naci link (poveznica???) na novinske clanke, ali cuti i koja pikantnost iz znanstvene i neznanstvene proslosti prominentnih figura koje pune znanstvene rubrike (ovo zvuci ko da imamo znanstvene tabloide).

U kategoriji "ozbiljno", podkategoriji "neznanost" pojavio se novi igrac na mojem bookmark terenu: Booksa! Pdaaa, oni koji me znaju imalo bolje znaju da sam oduvijek navijao za Booksu i na iternetu i offline. Zato me jako razveselilo kako su booksine aktivistice i aktivisti ozbiljno pristupili svojoj web stranici tako da gotovo svakodnevno imam za procitati poneki intervju, saznati nesto o novim knjigama koje ne stignam procitati i vidjeti tko je zakasnio na promociju knjige u Booksi. Java Jones je Java Jones, no nema Bookse do Bookse!

Posto ipak citam odredjenu kolicinu blogova, navest cu ovdje one koje pratim, a da nisu ovako, standardni. Radi se o blogovima koji se ticu znanosti:
- Cosmic Variance, blog kojeg pise grupa (astro)fizicara. Uglavnom se tice problema rada u akademiji, a manje se bave fizikom. Znaju imati jako kvalitetne postove.
- ScienceBlogs - portal na kojem je okupljeno (u trenutku pisanja) 63 blogera koji su zapazeni i pozvani da pisu za taj portal. Hranim se njihovim "Physical Science" i "Academia" feedovima.
- Ars Mathematica je bas geek matematicar. Neke stvari su mu malo pretehnicke za mene (zapravo vecina), ali treba to tako, da se ne opustim :)

Za sam kraj: PhD Comics forum, interno poznatiji kao Phorum. Krenuo je kao forum PhD Comics stripa, a izrastao je u okupljaliste raznih PhD, MS i undergrad studenata koji sam zele istresti dusu u vezi necega sto ih muci ili jednostavno lupit neku glupost. Phorum ima svoj sleng u kojem se intenzivno koriste zivotinje (badgers, turtles, hippos, itd).

Posebno mjesto u zgubidanjenju zauzimaju stripovi i blogovi, no o njima neki drugi put. Mozda.

Post je objavljen 24.05.2007. u 04:04 sati.