Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/zivotarenje

Marketing

Današnji post je lokal-patriotski hrvatska yes

Prije par dana ocu mi je došlo pismo od udruge "Imotica". Mislio sam da je to još jedna od udruga tipa "dajte nam novac, mi vama nećemo ništa zauzvrat" ili "eto mi smo se našli jer ne znamo što bi sami sa sobom, pa uložite koju kunu da nađemo zanimaciju". Ali eto, zanimalo me što pišu i pročitao sam. Sve (doduše, dopis ima samo 4 strane, ali s obzirom da ponekad ni prvu stranu ne pročitam...). I iznenadilo me koliko su se ljudi stavili.

Naime, udruga je osnovana 6. siječnja ove godine i tad su odlučili da prvenstvena uloga Udruge:

"-očuvanje i promicanje tradicije i običaja sela
- očuvanje i zaštita kulturne baštine i nasljeđa sela
- briga o ekološkom očuvanju i prihvatljivom razvoju sela
- briga o komunalnom uređenju sela
- briga o vjerskim objektima i seoskom groblju
- briga o zajedničoj imovini sela"
Udruga će se također brinuti o rekonstrukciji cesta, regulaciji oborinskih voda, uređenje crkve sv. Ane i mjesnog groblja i uređenje prostorija Udruge u Stranji, gdje je također smješten i mjesni odbor i ambulanta. Posebno mi je zanimljiva ideja da se predio Pretkuća pretvori u mali seoski trg, s time da bi lokalnu trafostanicu izmjestili i nadogradili postojeću da bude seoski zvonik sa satom na sve četiri strane.

Ono što me posebno dojmilo je da je Udruga osnovala Odbor za stipendiranje koja bi pomagala đacima i studentima iz Imotice, kao i onima koji vuku korijene iz Imotice. Također što me oduševilo, Udruga će tiskati knjigu Nikole Tolja, koji je ujedno i predsjednik Udruge, pod nazivom "Moja Imotica", koja govori o povijesti sela, a sadrži i genealogiju svih imotičkih rodova, od najranijih pisanih podataka, pa do danas. Navedenu knjigu će besplatno dobiti (po 1 primjerak) svaka kuća u selu, kao i svaki član Udruge.
Također hvalevrijedna inicijativa je da se počne voditi kronika važnijih događaja u selu. Kao prvi kroničar je izabran stanoviti Ivo Butigan (Miškov).


Eto, malo sam ih izreklamirao (lokal-patriota jbga) ali mislim da je stvarno potrebno da se stanovnici malih mjesta i sela ovako udruže s ciljem očuvanja svojih običaja. Trebalo bi se ugledati na ovaj svijetli primjer i nadati se da će izdržati još mnogo godina pred naletima globalizacije.

Za one koje žele znati više: Udruga "Imotica"


Post je objavljen 20.05.2007. u 18:44 sati.