Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

,,Rukopisi 30" – Zbornik poezije i kratke proze mladih autora sa prostora bivše Jugoslavije


Srđan Papić javlja :




Iz štampe su upravo izašli ,,Rukopisi 30" – Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije koje objavljuje već punih trideset godina Dom omladine Pančevo.
Promocija ovog jubilarnog broja Zbornika će biti održana 18. maja, u petak, s početkom u 19 sati u Studentskom domu i ,,Studiju 21" (u ulici Dimitrija Tucovića 2) u Pančevu.

Prvi ,,Rukopisi" objavljeni su 1976. godine kao zbornik mlade pančevačke poezije, a tokom godina, slobodno se može reći decenija, i posle nekoliko koncepcija i država, prerasli su u mesto susretanja autora iz Srbije, Crne Gore, Bosne, Makedonije, Hrvatske i Slovenije koji prvi put objavljuju ili imaju jednu objavljenu knjigu.
Oni nisu samo presek književnih i umetničkih tema koje interesuju autore do 27 godina starosti, već se mogu posmatrati i u kontekstu socijalnih i društvenih prilika u kojima autori stvaraju. Ovakva raznolikost svakako doprinosi kvalitetu, ali i prirodnom razvijanju takmičarskog i kritičkog duha, gde će svaki autor moći da uporedi radove objavljene u Zborniku s radovima kolega iz susednih država.
U ,,Rukopisima 30" zastupljeno je četvoro autora iz Slovenije i Makedonije, od koji su neki poznati već u svojim književnim sredinama, kao makedonski pesnik Zvonko Taneski ili mlada slovenačka pripovedačica Teja Oblak. Iz Hrvatske su svojim radovima obogatili Zbornik Marko Pogačar, Daniel Radočaj, Maja Ručević; iz Bosne i Crne Gore Ivo Krešić, Tarik Galijašević, Tanja Bakić, a iz Srbije Miloš Ilić, Milan Vračar, Aleksandar Semakin, Bojan Maksimović i drugi. Urednice ,,Rukopisa 30" su: Jelena Angelovski, Jasmina Topić, Dragana Mladenović i Ana Ristović.
U skladu sa ,,uređivačkom politikom" ,,Rukopisi" se ne prodaju nego se dele na promociji koja se svake godine tradicionalno održi u Pančevu, a skoro svake godine i u Kulturnom centru Beograda. Autori ,,Rukopisa" su i njihovi ambasadori, a svaki posetilac promocije bude nagrađen dobrom atmosferom i primerkom Zbornika. ,,Rukopise 30" biće moguće pronaci i u elektronskom odnosno pdf formatu na internetu, na sajtovima književnog sadržaja i servisnog tipa.
Posle zvaničnog dela programa, koji će za autore početi u 17 sati književnom radionicom i druženjem sa piscima Vuletom Zurićem i Srdjanom Papićem, biće koktel i žurka.





Post je objavljen 15.05.2007. u 12:00 sati.