Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

NOVI SLUČAJEVI ZARAZE PNEUMOKOKNOG MENINGITISA U BiH

Upravo kada su Mostar i Hercegovina malo odahnuli od smrtonosnih zaraza bakterijom meningokokom i gnojnih moždanih upala, koje su u kratko vrijeme u HNŽ-u odnijele pet dječjih života, bilježe se novi slučajevi opake bolesti.

Tri su se osobe iz mostarske i čapljinske općine razboljele od meningitisa u posljednja dva-tri dana i hospitalizirane su, kako doznajemo, na Odjelu za infektivne bolesti KB-a Mostara. Za razliku od dosadašnjih slučajeva, kada su se uglavnom razbolijevala djeca, ovog puta ta je opasna zaraza zahvatila stariju populaciju.

Gnoj u mozgu
Iako nalazi mikrobioloških pretraga još nisu gotovi, dr. Ivo Curić, voditelj Odjela za infektivne bolesti KB-a Mostara, kazao je kako je u muškarca iz mostarskoga naselja Jasenice (1956.) najvjerojatnije riječ o meningokoknom meningitisu.

Pacijent iz izbjegličkoga naselja Ortiješa u mostarskoj općini (1931.) uzimao je neke lijekove pa je uzročnik još prikriven, a 65-godišnji pacijent iz Trebižata u čapljinskoj općini u bolnicu primljen je u veoma teškom stanju.

- Riječ je o gnojnom, pneumokoknom meningitisu, a od te veoma teške bolesti u svijetu umire i do 50 posto ljudi. Pacijent je urlao od strašnih bolova, gnoj mu je bio na obje strane mozga. Sada je malo bolje, lagano reagira, pomalo pije vode. Iako su mu nalazi veoma loši, nadam se kako će i on preživjeti. Druga dva pacijenta već su mnogo bolje - kazao nam je dr. Curić.

Strah od meningokoka
U posljenjih nekoliko mjeseci u HN županiji i Mostaru naročito roditelji manje djece strahuju od učestalosti zaraze opakim meningokokom, koji osim meningitisa izaziva i teško otrovanje krvi - sepsu, te pneumokokom.

Osobe uglavnom umiru. Epidemiolozi upozoravaju na to kako je kolektivno pao imunitet u Hercegovini, a apeliraju i na suzbijanje kliconoštva. Meningokok normalno živi u ždrijelu, i to u određenom postotku, nekih ljudi, a prenosi se kapljično. Novi slučajevi nisu povezani.

::IZ MEDIJA::
Opasna zarazna bolest ponovno registrirana u Mostaru (Večernji list)

Post je objavljen 09.05.2007. u 12:02 sati.