Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

VLASTI U SISKU ODUSTALE OD SIRENA ZA UPOZORAVANJE NA ZAGAĐENOST ZRAKA

Iako je Gradsko poglavarstvo prošle godine gromoglasno najavilo da će u svim slučajevima velikog zagađenja zraka sirene u Sisku svirati na uzbunu, sirena do sada nije bilo. Čini se da se neće čuti ni ubuduće, odnosno da su gradske vlasti odustale od agresivnog upozorenja sirenama građana da je grad opasno zagađen, ali i zagađivača da u zrak ispuštaju prevelike količine otrovnih tvari i da truju sugrađane.

Moguće je to zaključiti nakon posljednje sjednice Gradskog poglavarstva koje je usvojilo Izvješće o kakvoći zraka, te Protokol o postupanju u slučajevima velikog zagađenja. Na direktno pitanje gradonačelnika Siska, Dinka Pintarića, zbog čega u Protokolu nije predviđena mogućnost uzbunjivanja sirenama, odgovoreno je da se sirene ne oglašavaju i neće se oglašavati jer u Državnom zavodu za zaštitu i spašavanje smatraju da se sirena za uzbunu može uključiti samo u slučaju potrebe evakuacije stanovništva i odlaska u sklonište.

Gradonačelnik Pintarić- U slučaju zagađenja sumpornim dioksidom ili sumporovodikom ljudima se savjetuje ostanak u kućama, a ne odlazak iz kuća - pojasnio je Ivan Zorko, ekolog iz gradske uprave. Rekao je da će građani u slučajevima takvog prekomjernog zagađenja zraka koje bi trajalo duže od tri sata biti obavještavani preko lokalnih radiopostaja.

Gradski su poglavari, raspravljajući o izvješću o zagađenju, istaknuli da je protekla godina bila vrlo loša kad je riječ o zagađenju zraka sumporovodikom, sumpornim dioksidom, benzenom i lebdećim česticama.

Gradonačelnik je zatražio da službe za sljedeću sjednicu Poglavarstva osiguraju odgovor iz Rafinerije nafte Sisak hoće li novi uređaj za odsumporavanje koji se postavlja u Rafineriji od kolovoza ove godine uistinu poboljšati zrak u Sisku, jer do njega dopiru glasovi da taj sustav neće zrak s treće kategorije kvalitete spustiti na drugu kategoriju ili čak prvu.

Kako bi pojačalo pritisak na zagađivače, Gradsko je poglavarstvo nizu mjera koje su na snazi dodalo i tzv. mjeru 41, koja predviđa zahtjev za zatvaranje tvrtki koje zagađuju okoliš.

Moguće i zatvaranje tvrtke koja više puta zagadi zrak
Precizirano je da će Grad, ako, na primjer, dnevna granična razina sumporovodika bude prekoračena godišnje više od sedam puta ili satna razina sumpornog dioksida bude prekoračena više od 24 puta u godini, koliko dopušta država, u svakom sljedećem slučaju zagađenja pokrenuti postupak gašenja pogona ili tvrtke koja je uzrok tog zagađenja. No, pitanje je koliko će ova gradska mjera biti djelotvorna s obzirom na to da suglanost za nju moraju dati državna tijela, a ta ista država vlasnik je najvećih zagađivača u Sisku, Rafinerije nafte i Termoelektrane Sisak.


::IZ MEDIJA::
Sirene ipak neće svirati zbog pretjeranog zagađenja zraka (Jutarnji list)

Post je objavljen 09.05.2007. u 09:51 sati.