Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

GM RIŽA NA POLICAMA DUBROVAČKIH DUĆANA

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva u rutinskoj kontroli namirnica iz trgovina otkrila je genetički preinačene proizvode koji nisu bili deklarirani kao GM namirnice. Iz pouzdanih izvora doznajemo da je riječ o jednoj vrsti riže renomiranog svjetskog proizvođača te o tijestu od riže koje je uvezeno s Tajvana.

Ti su proizvodi pronađeni u nekim trgovinama u Dubrovniku i već je jučer u Ministarstvu zdravstva počelo njihovo skidanje s polica trgovina te provjera prodaju li se spomenuta riža i tijesto i u drugim područjima Hrvatske.

Sanitarna inspekcija Dubrovačko-neretvanske županije nije željela reći o kojim je proizvodima riječ. Imamo indiciju da su pronađeni proizvodi s GMO-om u Dubrovniku, ali za neke daljnje informacije treba sačekati ponedjeljak rekao je Niko Vulić, glavni sanitarni inspektor u Dubrovniku, koji nije želio komentirati hoće li se sporni proizvodi povući s polica.

Prema dostupnim informacijama, u Hrvatskome zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu analiza spomenutih proizvoda, doznajemo, obavljena je čak tri puta i u svakoj je provjeri potvrđeno da je riječ o genetički preinačenim organizmima.

Iako po svemu sudeći ne postoji mogućnost pogreške ili je ona vrlo mala, mjerodavno ministarstvo ne želi još objaviti imena proizvođača i uvoznika otkrivenih GM namirnica. Prije toga obavit će se dodatna provjera u referentnom centru u švicarskom laboratoriju. Jer kako nam je rečeno, DHL-om će se u Švicarsku poslati uzorci riže i tijesta, a rezultati te analize trebali bi biti poznati na početku sljedećeg tjedna.

Istodobno, prema Zakonu o hrani, pripremljeno je i rješenje ministra zdravstva, uz odobrenje ministra poljoprivrede, koje se šalje uvoznicima spomenutih proizvoda, a prema kojem su uvoznici dužni GMnamirnice hitno povući s hrvatskog tržišta.

Stroža pravila
Kako doznajemo iz Ministarstva zdravstva, prema novom zakonu, koji bi trebao stupiti na snagu u ponedjeljak, za držanje GM hrane trebat će zatražiti dopuštenje mjerodavnih institucija. Procedura za dobivanje takva dopuštenja bit će složena i trajat će mjesecima.


Dopušteno, ali uz dozvolu
Nijedna pošiljka hrane koja sadrži GMO nije ni lani ni ove godine uvezena u Hrvatsku, kaže glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić. Iako se u nedavnim anketama otprilike 95 posto hrvatskih građana izjasnilo protiv GMO-a, takva hrana u nas nije zabranjena ako je uvezena uz prethodnu dozvolu povjerenstva pri Ministarstvu zdravstva te jasno označena i deklarirana i izdvojena na policama. Ove godine granična je inspekcija vratila čak dva broda i nekoliko kamionskih pošiljki proizvoda s GMO-om bez potrebnih uvoznih dozvola.


::IZ MEDIJA::
GM riža na policama dubrovačkih dućana (Večernji list)

Post je objavljen 11.05.2007. u 11:33 sati.