Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/framari

Marketing

Proslavljen blagdan Gospe Trsatske

Hodočasničkom procesijom s čudotvornom slikom Majke Božje Trsatske i euharistijskim slavljem kojega je u zajedništvu sa svećenicima grada predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić, u četvrtak, 10. svibnja proslavljena je svetkovina Gospe Trsatske.

Podsjećajući kako su mnogi osporavali Mariji njeno začeće po Duhu Svetom čime je bila osuđivana i ismijavana, riječki nadbiskup primijetio je težak položaj žena u našemu društvu. Nagovara ih se na pobačaj, nemaju podršku u svojoj okolini a mnoge bivaju i zlostavljane, upozorio je. S tim u vezi pozvao je okupljene na veću brigu i nježnost prema ženama koje u sebi nose život. Pomažući njima, istaknuo je nadbiskup Devčić, rastemo u čovječnosti.

U nastavku je primijetio kako se čovjeku oduzima Božansko očinstvo a kao jedan od rezultata je i umjetna oplodnja. Dijete se tretira kao stvar a ne kao Božji dar. «Danas je potrebno vjerovati da su djeca Božji dar.», zaključio je riječki nadbiskup.

Ovom svetom misom službeno je započela hodočasnička godina na Trsatu. Ona će, kao i sama svetkovina Gospe Trsatke, biti u znaku visokog jubileja, 640.obljetnice obitovanja slike Majke Božje Trsatske. Nju je papa Urban V. 1367. darovao Svetištu u zamjenu za Narazetsku kuću koja je čudom prenesena u Loreto.

Recimo i kako će Trsatki marijini dani biti svečano zaključeni u nedjelju tradicionalnih hodočašćem pomoraca. Doček brodova na riječkoj rivi je u 18 sati. Hodočasnici će se trsatskim stubama uputiti prema Svetištu gdje će svetu misu u 18:30 predvoditi porečko-pulski biskup Ivan Milovan


Post je objavljen 11.05.2007. u 12:19 sati.