Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sunflower37

Marketing

..jednom Shimi..i jednoj Zmaji :))


Sjecam se Huga kad kaze - izaberi sigurno ces pogrijesiti!!No ukoliko stane u kovertu slobodno izaberi i koala stize :))

Image Hosted by ImageShack.us




..iako na jeziku aboridjana koala znaci "onaj koji pije " ,koala nikada ne pije vodu nego svu potrebnu tekucinu dobiva iz eukaliptusova lisca.Iako izgleda kao plisani medo, on nije medvjedic vec tobolcar i njegove prednje i straznje noge prilagodjene su penjenju po drvecu.

Image Hosted by ImageShack.us

Koala živi gotovo isključivo u gornjim djelovima krošnja posebnih vrsta eukaliptisovog drveća, čije je lišće njegova jedina hrana. Svojim snažnim nogama čvrsto obuhvaća drvo, pri čemu se oštre panđa zabiju u koru. Koala je životinja koja je aktivna noću pa danju spava na rašljama grana. Noću se penje na više grane, gdje jede mlade izboje i lišće.
Image Hosted by ImageShack.us

Tijekom evolucije kod koala su se razvili korisni džepovi u obrazima, koji služe za spremanje hrane, a i probavni sustav koji mu omogućuje da preživi samo od eukaliptusovog lišća. Koala jede lišće samo dvadesetak vrsta eukaliptusovog drveća od njih 300 koliko ih raste u Australiji, no pritom samo lišće u određenim fazama rasta.
Koale mogu pojesti tako velike količine lišća na dan, prosječno 500-1000 grama. Često im ponestane hrane, zbog toga treba poduzeti mjere za njihov transport na područja u kojima ima dovoljno hrane. Glavna poteškoča pri držanju koala u rezervatima ili u zoološkim vrtovima izvan Australije sastoji se u opskrbi dovoljnim količinama eukaliptusovog lišća prave vrste.

Image Hosted by ImageShack.usKoale se pare između prosinca i ožujka, a 35 dana nakon toga doći će na svijet samo jedno mladunče. Ono teži samo 0,3 grama, slijepo je i još nije dobilo krzno. Instinktivno će kroz majčino krzno pronaći put do njezinog tobolca, koji se za razliku od drugih tobolčara otvara sa donje strane prema straga. U tobolcu će će se mladunac koale čvrsto primiti za sisu i sisati majčino mlijeko. Ondje će ostati oko šest mjeseci, a zadnjih će se mjeseci hraniti poluprobavljenom kašom od eukaliptusovog lišća koju majka izlučuje iz crijeva.
U dobi od šest mjeseci mladi će koala prvi put napustiti tobolac i popeti se na majčina leđa, gdje će se čvrsto primiti za njezino krzno. Tri mjeseca kasnije bit će već potpuno odrastao i moči će se samostalno hraniti. Mladi koale ostaju sa svojim majkama so sljedećeg razdoblja parenja
Image Hosted by ImageShack.us
Još prije stotinu godina koala je u Ausraliji bio vrlo rasprostranjen, a posebno u Viktoriji i Novoj Južnom Walesu. Naseljavanje tih područja dovelo je do drastičnog smanjenja populacije koala.
Zbog intenzivne urbanizacije, često povezane sa spaljivanjem šuma, koale su ostali bez većeg dijela svog staništa, a mnogi su ubijeni zbog krzna. Tako je na primjer 1924. godine iz Australije izvezeno više od dva milijuna koža koale. Ubijanje tih životinja u takvim količinama dovelo je gotovo do istrebljenja čitave vrste.
Image Hosted by ImageShack.us
i da...iako jedva hoda po zemlji sa svojim zdepastim sapama,odlican je plivac!!!
Image Hosted by ImageShack.us
To je to,da blog poprimi malo pedagoski oblik :)) ali i da moj Shime bude na cistu kako mu ne mogu poslati "tobolcara" iako drage volje...




Post je objavljen 11.05.2007. u 05:50 sati.