Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/karakterclub

Marketing

Mix and matching tjedan

Evo nas ponovo!!
Kako ste mi?
Svi vi kojima nedostajemo, dnevno, tjedno?

Shvatite, mi to radimo zbog vas.
Više se treba kretati, više vremena provoditi na svježem zraku. Uzmite pod ruku, za ruku, za povodac – nekog tko vam je drag i uživajte.
Moram priznati, kada dođe ovakvo vrijeme, ma šta vrijeme, uvijek, ali uvijek sam ljubomorna na one koji žive pored neke vode.
Preferirala bih more, naravno, ali i Jarun, ili Drava, ili Kupa, bili bi mi sasvim zadovoljavajući. Voda ima svoju blagotvornu moć, opušta, smiruje, odmara...

Image Hosted by ImageShack.us


Vi koji imate takvu ljepotu pored sebe - sigurno i ne znate što imate. Ne znate to cijeniti, priznajte!!

Što se izdogađalo u ovih tjedan dana....Puno, puno toga. Kao što znate, Wanda nam je zbrisala sa bloga. Ima žena svoje razloge, i koliko god da nam je žao, moramo prihvatiti njene odluke. Samo su njene, a žena je odrasla, punoljetna i koliko ju poznam, potpuno snosi posljedice za svaki svoj korak.

Da li će nam nedostajati?

Meni hoće, ali samo ovdje na blogu. Redovito ju čujem, i nije se ona još odavde maknula, a ne. Koliko god se svi trudili da ovaj blog izgleda dobro, koliko god zajednički ovo ovdje stvarale, nekako, ne samo meni, nego vjerojatno i svima vama, glavna asocijacija koju povezujem sa ovim blogom je vezana uz Wandu.
Znam da će biti uz nas, i vas sve ovdje, niti ona ne može napraviti odmak od ove priče samo tako. Pa, predobro nam je ovdje, zar ne?
Negdje, u prikrajku, nadam se, želim, iščekujem, da nam se vrati. Za sada je naš tihi partner, još nije naučila reći ne, barem ne nama. Tko zna kako za ostalo funkcionira...?

Što se tiče dijete, ah, što se tiče dijete....priznajem, slab sam karakter bila. Složilo se ovo, ono, ma u stvari, nema opravdanja, slab karakter i gotovo. Stoga i unatoč svemu, ovdje pronalazim još uvijek inspiraciju za nastavak, ne dijete, nego načina života koji će biti ugodniji i podnošljiviji, a ujedno i zdraviji svima nama.
Priznajem još jedan grijeh: kćer mi slavi u subotu rođendan (12 godina, nije to mala stvar), i danas sam bila u kupovini. I shvatila nešto – već ohoho vremena u mojim kolicima nije bila tolika količina smeća od hrane, toliko dugo da me je naprosto iznenadilo. Shvatit ćete i vi - kako 12 ili 13 godišnjacima kao grickalice ponuditi lješnjake, sušene brusnice, sušene banane, bademe – nikako. Poslali bi me svi, a prva moja kćer u onu stvar.
Sokove još nisam kupila. Morat ću i tu popustiti i kupiti i Coca colu uz još poneku bocu soka koji bi još donekle prošao kontrolu. Ali, ima jedna dobra stvar – hoće kćer da joj skuham finog čaja, da unutra narežem limuna i ohladim. To je ono nešto što će ona piti. Veseli me takav stav i podražavam, iako znam da se teško, u tim godinama, oduprijeti masovnim običajima teen generacije.

Imala sam drugačiju viziju onoga što ću pisati na početku, preda mnom leži još jedna dijeta, koju sam imala namjeru prevesti i podijeliti sa vama, Scarsdale Medical Diet, no nekako mi je post krenuo u krivo, sasvim drugim putem. Spominjući Coca colu, prisjetila sam se jednog posta koji sam pisala prije gotovo godinu dana na svom blogu, posta koji je vrlo poučan glede konzumiranja tzv. soft pića. Bez obzira što ste svi ovdje već osvješteni i upoznati sa štetnošću takvih sokova, nije zgoreg ponoviti neke bitne činjenice. Dakle:

Kako su korisne Cola i Pepsi

Image Hosted by ImageShack.us

1. Za čišćenje zahoda:

Ulijte limenku Coca-cole u zahodsku školjku. Odmorite sat vremena, te potom isplahnite zahodsku školjku. Limunska kiselina u Coli uklanja mrlje sa keramičkih površina.

2. Za uklanjanje hrđavih mrlja sa cromiranih automobilskih odbojnika:

Trljajte odbojnik sa ugužvanim komadom aluminijske folije umočene u Coca-Coli.
Mogu se očistiti i zamagljena vjetrobranska stakla na automobilu.

3. Za uklanjanje korozije sa dijelova automobilskog akumulatora :

Izlijte limenku Coca-Cole na dijelove akumulatora kako bi mjehurići uklonili koroziju

4. Za čiščenje zahrđalog cjedila :

Obložite zahrđalo cjedilo tkaninom natopljenom Coca-Colom neko vrijeme.

5. Za uklanjanje masnih mrlja sa odjeće :

Izlijte limenku Coca-Cole na masnu odjeću, dodajte deterdžent, i protrljajte mrlje. Coca-Cola/Pepsi će pomoći pri uklanjanju masnih mrlja.

Ako stavite puknuti zub u bocu Pepsija ili Coca Cole, za 10 dana će nestati! Zubi i kosti su, inače, jedini ljudski organi koji ostaju netaknuti godinama nakon smrti.
Ako stavite komadić sirovog mesa u Colu ili Pepsi, i ostavite preko noći, dobit ćete...ništa.

pH vrijednost mekih pića, npr Cola & Pepsi je 3,4. Ta je kiselina dovoljno jaka da rastopi zube i kosti. Naše ljudsko tijelo prestaje izgradnju kostiju negdje oko 30-e godine života. Nakon toga se kosti rastapaju, ovisno o kiselosti hrane koju uzimamo, kalcija koji konzumiramo, vježbi i načina života. Smjesa rastopljenog kalcija se akumulira u arterijama, venama, koži, tkivu i organima, što utječe na rad bubrega uzrokujući, između ostalog, nastanak bubrežnog kamenca.
Meka pića nemaju nutricionističke vrijednosti. Imaju visoku količinu šećera, visoku kiselost, i mnoge aditive, konzervanse i umjetne boje.

Kada se konzumiraju nakon obroka, uglavnom hladni, navedeni napitci ( možemo slobodno ubrojati u njih i Sprite, Fanta, SevenUp, uglavnom svi gazirani napitci, bilo od poznatih proizvođača i brandova, ili do ovih naših, domaćih uradaka), uzrokuju slijedeće:

Naše tijelo ima optimalnu temperaturu od 37°, potrebnu za funkcionalnu probavu i rad enzima. Temperatura hladnih mekih pića je mnogo niža od 37°C, često se konzumiraju sa puno leda, te time snizuju i temperaturu samog organizma. To smanjuje djelotvornost enzima i stvara pritisak na naš probavni sustav, dakle probavljamo manje hrane. Hrana se ne probavlja već počinje fermentirati. Fermentirana hrana stvara neugodan miris, plinove, raspada se i stvara toksine, koji se absorbiraju u crijevima, cirkuliraju putem krvi i završe po cijelom tijelu. Takvo širenje toksina može dovesti do razvoja različitih bolesti.

Jedan od važnih sastojaka kako Coca cole, Pepsi Cole, tako i popularnih energetskih napitaka tipa Red Bull, Mad Bat, Energia itd, je i kofein. Što on čini dječjem organizmu?

Image Hosted by ImageShack.us

A imajte na umu da su ova energetska pića dostupna svakom djetetu, ne postoji dobna granica za kupovinu tih napitaka...dakle kofein čini slijedeće...

Kofein je stimulator centralnog živčanog sistema. U umjerenim dnevnim dozama:
-povećava živahost
- smanjuje finu motoričku koordinaciju
- uzrokuje nesanicu
- uzrokuje glavobolju, nervozu i nesvjesticu.
U velikim dozama, kofein je smrtan. Fatalna doza je 170 mg/kg tjelesne težine. Ipak, to je najšire primjenjivana droga na svijetu.
Studije pokazuju da kofein uzrokuje fizičku ovisnost. Tipični znakovi „ovisničke krize“ o kofeinu su glavobolja, umor i bol u mišićima. Također, veća količina kofeina smanjuje apsorpciju željeza u krv. Neću katastrofično dalje pisati, koga zanima, može malo proguglati o tome, internet je pun informacija o studijama vezanim uz kofein, i njegove dobre i loše strane. Većina studija, douše pokazuje slijedeće - kofein možda može biti dobar za odrasle, no za djecu je svakako štetan.


Još jedna informacija, od nekih dečki koji su preko student servica radili u tvornici (nijedan više ne pije ništa od navedenog...): pojedine tvari, koje se koriste u procesu proizvodnje, dobavljaju se u koncentriranom obliku, i u velikim količinama...na bačvama je mrtvačka glava, kao oznaka za otrov.....


UPDATE:

Naša vjerna Ljelja nam je poslala još jedan način korištenja Coca Cole. Vrlo efikasno, pogledajte:



Evo dodatne namjene za koka kolu: balkonsko bilje oslobađam nametnika!
Postupak: nakon zalaska sunca zaliti lišće i zemlju coca colom. Nakon 12 sati, slijedećeg jutra slikati i pobrisati lišće s vlažnom vatom!
Smeđe mrlje na lišću su od coca cole, a bijele mrlje su mrtvi nametnici!

Image Hosted by ImageShack.us


Za ovaj tjedan, preporučujem slijedeće lagane obroke, vrlo ukusne i fine:


Image Hosted by ImageShack.us
PROLJETNA SALATA
Sastojci (za 6 osoba)
1 glavica salate, oprana i narezana
1 krastavac, narezan
1 korijen hrena, opran i sitno nariban
3 rajčice, oprane i narezane
340 gramska konzerva tune, ocijeđena
12 crnih maslina, iskoštenih
6 mladih lukova
200 ml maslinovog ulja
Par listića svježe metvice
3 kaplje Tabasco umaka
90 ml vinskog octa
Sol i svježe mljeven crni papar

Priprema:
Pripremite svo povrće. U veliku zdjelu stavite tunu , hren, salatu, rajčice i krastavce. U mikseru usitnite masline, mladi luk, metvicu, maslinovo ulje, Tabasco, vinski ocat, sol i papar, dok ne postane kremasto. Sa tim umakom prelijte povrće u zdjeli, pažljivo promješajte i hladno poslužite.


Image Hosted by ImageShack.us
SALATA NICOISE
Sastojci (za 6 osoba):
1 glavica zelene salate
2 tvrdo kuhana jaja, narezana na četvrtine
2 velike rajčice, razrezane na četvrtine
6 fileta inćuna
10 crnih maslina, iskoštenih
1 žlica kapara
1 manji krastavac, narezan, ali ne oguljen
200 gramska konzerva tune, ocijeđena
4 velika srca artičoka, narezana na četvrtine
Umak:
90 ml maslinovog ulja
2 žlice vinskog crvenog ili bijelog octa
˝ češnja bijelog luka, nasjeckana
1 žličica senfa
Sol, svježe mljeveni crni papar i sok od limuna

Priprema:
Dobro operite salatu, osušite i natrgajte ju na manje komadiće, za zalogaj. Pripremite ostale sastojke za salatu, te ih pomiješajte u većoj zdjeli, vodeći računa da ne polomite jaja. Smiješajte sastojke za umak zajedno i izmješajte ih dobro, do stvaranja emulzije. Prelijte umak preko salate neposredno pred posluživanje.

Jedan lijepi desert:
Image Hosted by ImageShack.us
BRESKVE MELBA
Sastojci (za 6 osoba)
175 gr šećera
Sok polovice limuna
1 žlica višnjevače (ovo je grijeh!!!)
460 gr malina
6 svježih, oguljenih breskvi; mogu poslušiti i one iz konzerve, ali....
570 ml sladoleda od vanilije

Priprema:
Stavite 280 ml vode u posudu zajedno sa šećerom, sokom od limuna, višnjevačom, i malinama. Kada provri, kuhajte na jakoj vatri oko 5 minuta, te maknite sa vatre i pustite da se ohladi. Kada se ohladi, stavite u blender i miksajte dok ne postane kremasto, te procijedite kroz fino sito. Ohladite u hladnjaku.
Stavite svaku breskvu u zdjelicu, dodajte kuglicu sladoleda te prelijte po vrhu sa žlicom umaka od malina.


Voli Vas Ledena


TKO TO TAMO NOĆU OBILAZI KLUBOVE

Otkad je Karakter kluba još niti jednom nitko od nas nije pisao o "malim noćnim izlascima". Nije baš niti da sam ja apsolutno kompetentna osoba za tako nešto, ali ima dana kad me sva sila ovog svijeta ne bi mogla zadržati doma. Nije nužno da izlazak van ujedno mora predstavljati veliku količinu ispijenog alkohola i sutrašnju glavobolju, kao što nije nužno da se kao majka, hrvatica, domaćica i katolkinja (karikiram, naravno) moram držati ko mila Gera pazeći da ne obeščastim dignitet svojega braka. Ima i takvih, kao što ima i onih razularenih, a ja, ja sam se našla negdje na prvoj stepenici od njih deset.
Volim plesati otkad znam za sebe i nije mi potrebna niti kap alkohola da bi se prepustila plesu. Samo da znate, nekada, svi moji izlasci su se bazirali na maratonskim isplesavanjima od ulaska u kakav klub sve do ranih jutarnjih sati. I danas mi je to razonoda, ali svela se na svega nekoliko puta godišnje.
Žalosti me jako što je ostalo tek nekoliko ljudi koji su onomad haračili samnom po podijima koji su spremni provesti tako noć, jer su, eto,većina njih odrasli pa takav vid zabave nije primjeren što njihovim godinama, što njihovim novim bioritmovima, što raznoraznim drugim razlozima.
Zato, dobro je imati barem jednu osobu na koju uvijek možemo računati, a ja svoga konja za trku imam.

Bila sam prošlu subotu u Aquariusu. Što da vam kažem, bilo je plesa u neograničenim količinama, ali nije da se ulaskom nisam zabrinula. Bili su unutra neki novi klinci pa mi je na trenutak prozujalo glavom što ja zapravo radim tamo. Ipak, nije nam dugo trebalo da zauzmemo poziciju i da po dobrom starom običaju, zatvorim oči (zatvaram ih uglavnom da ne moram gledati one antiritmaše kako mlataraju sa sobom u njihovom navodnom ritmu) i krenem plesati. Raj.

Četiri do pet sati neprekidnog plesa su savšen način vježbe. Radi cijelo tijelo, a zbog temperature koja se može usporediti sa temperaturom u sauni, uz nezaobilaznu pozamašnu količinu vlage u zraku, znoj se cijedi u potocima, a s njim odlazi i svaka ljutnja, frustracija i sve ono brižno skupljano u dnevnom kovitlacu života.
Nije više važno što mi je na cesti oduzeta prednost, nije važno što je nestalo toaletnog papira baš kad sam ja trebala na wc, nije važno što sam zaboravila kupiti sol, a gladna obitelj čeka uz skute da ručak bude gotov i nije važno što Mađarska mora nema. Važno je samo bit tamo i pratiti ritam. Jedino što mi smeta je duhanski dim, ali kompromis je nužno zlo svugdje u životu pa tako i ovdje.

No, naravno, uz sve to, čestitati mogu samo onome tko može sve to postići bez iti jedne kapi alkohola. Preporučam litre i litre vode. Danas su ljudi skloni utapati tugu što je krivo. Tugu treba izbaciti, a svatko od nas ima drugačiji okidač, što znači da će netko isprazniti negativne emocije tako da napravi izlet u prirodu, dok će drugi plesati koliko ih noge drže uspravnima. Sve u svemu, jako je važno pogoditi pravu stvar i otići tamo gdje ćemo zaista uživati, plešući salsu (ovo mi je jedna od tihih patnji, a za to trebam muškog partnera, a ne uobičajenog ženskog kojeg imam), mletarajući uz house, drum'n'bass, ljuljajući se uz zvuke 70-tih, 80-tih, pa čak i ako izaberete turbo folk, što apsolutno ne odobravam, ali poštujem svačiji izbor, važno je znati dobro se provesti. Jedna od ključnih stvari po tom pitanju, a i općenito u životu, je društvo. Dobro društvo garantira dobar provod. Uz hrpu narikača, bilo muških ili ženskih, šansa za dobar provod je minimalna, ali se zato dijametralno suprotno povečava rizik od povišene količine frustracija. Ja sam osobno sklona zaključivati naprečac kad su takve stvari u pitanju. Dovoljno je da loše krene, onako, sjedaljka ili čajanka i ja sam već u panici. Sjediti tako mogu i doma, a lamentirati o prolaznosti života kao i komentirajući da "Tako je to životu" mogu uvijek, ali odbijam.

Fraze kao što su "životni kovitlac" ili vrtlog života" samo su proizvod naše mašte da bi opravdali stanje u koje smo se sami doveli. Čovjek treba znati živjeti i pri tome uživati u životu.
Uživate li vi u svojemu životu?

Što se kuhanja i nakuhavanja tiče, tu sam sad ostala kratkih rukava. Užici su se pregrupirali pa tako jako malo vremena ostaje za jesti, što u konačnici nije loše, ali kako uvijek netko mora patiti, ovaj put pati moja obitelj. Vjerujem da svi pate za jednom dobrom proljetnom juhom.

Image Hosted by ImageShack.us

1 tikvica
3 krumpira
2 mrkve
2 šake graška
150 g zelenih mahuna
300 g pilećih prsa
sol, papar
1/2 vezice vlasca za posip
malo biljnih začina (peršin, lovorov list)

Priprema:

Najlakše je sve izrezati na kockice (osim lovorovog lista koji se izvadi iz juhe nakon kuhanja), ubaciti u lonac i pustiti da se samo skuha.


Toliko od mene za danas

Demjan



NJEGA LICA

Dugo je vremena proslo od naseg zadnjeg posta, tako se nekako barem meni cini i znam da vec jedni drugima pomalo i nedostajemo. Kako smo vam i objavili od sada izlazimo u ljetnoj shemi, dakle jednom tjednom, petkom. Zvucimo ko nekakav casopis, znam. No, lijepo vrijeme i neke druge obaveze su nas potjerale vise van, nego u kucu. Sto je i bolje, jer treba odrzavati sada ovu kilazu, ili skinuti jos koji visak kila. Lagane setnje su dobro dosle svima.

Kod mene je stanje takvo da sam skinula jos kilu i pol. Mislim da je tome presudila nekakva gripa koja mi se vratila, a koju nisam prelezala mjesec dana prije. Eto, hocu- necu ali tjedan dana nisam mogla ni primirisati hranu. Sada vec se zeludac i stisnuo, pa sve i da nekad hocu nesto vise pojesti, ne ide. Znate kako se kaze, vece oci od dupeta ;).

Moram priznati da sam se nakon prestanka UN dijete osjecala pomalo izgubljeno. Jer, navikla sam paziti sta jedem, sta kuham i sl. Onda je odjednom dosao dan da nisam znala sta uopce skuhati, sta jesti. Onda je Ledena spasila stvar i poslala nam onaj drugi dio knjige, sto i kako sljedecih 90 dana, ciji smo vam link vec dale u proslom postu, no znam da nije na odmet da vas opet podsjetimo na to, jer je sve vise onih koji se priblizavaju kraju. Ja sredjujem taj blog, i stavljam slikice, da nam svima bude oku preglednije. Nije jos do kraja sredjen, no recepti su tamo i od velike su pomoci.

Iskreno, ne kuham svaki dan po knjizi jer je vremena malo, neki drugi prioriteti su dosli. No ipak me spasila od mog gubljenja sto kuhati i muvajuci se bezveze po frizideru. Preporucam vam da i dalje pazite nakon dijete, a posebno da se ne opustite i prestanete vjezbati. Srecom, ljeto je na pragu pa vjerujem da cemo svi plivanjem ipak odrzavati zeljenu figuru.


A kakva vam je koza lica sada dok ste na dijeti, ili nakon nje? Primjecujete li na tenu lica promjene? Vjerujem da primjecujete. Jer s pravilnom prehranom dolazi vidno i do poboljsanja koze. Vi koji imate masnu kozu, sigurno je doslo do normalizacije koze. Neki kao ja, kojima je koza normalna do suha, sigurno imaju sad problem s "opustenom facom". Sto bi sad zahtjevalo odlazak na redovitije masaze lica i opcenito njega za poboljsanje tonusa koze.

Prije svega treba se posvetiti njezi lica na svakodnevnoj bazi tj., steci neke osnovne navike. Mnogo ljudi ne vodi brigu o kozi lica kojem treba vise paznje i njege nego ostalim dijelovima tijela jer je najvise podlozno stetnim vanjskim utjecajima. Pa samim time i nasa koza lica treba nekoliko osnovnih pravila njege. Najprije kozu treba odrzavati cistom sto je vise moguce. Drugo, koza treba biti zasticena od vanjskih utjecaja, posebno od sunceve svjetlosti. Osnovna njega se tako sastoji od jutarnje i vecernje njege.

Jutarnja njega lica

Image Hosted by ImageShack.us

U jutro najprije umijte lice mlakom vodom, a nakon toga je ocistite kremastim mlijekom za ciscenje lica (normalna, suha i osjetljiva koza) ili gelom za ciscenje lica (masna i mjesovita koza). Nikako lice ne perite obicnim sapunom za ruke jer njime isusujete kozu lica, pa nakon sapuna imate osjecaj jakog zatezanja lica, a nekad i zarenja. Na kraju, ne trljajte rucnikom kozu lica, vec vlagu samo lagano upijte rucnikom.

Sljedece na redu je toniziranje koze. Tonik vam pomaze da jos bolje odstranite necistocu s koze, ostatke mlijeka za ciscenje i make-up-a ot prethodnog dana. Tonik takodjer vraca razinu kiselosti koze u prvobitno stanje, tj. regulira nas pH, ostavljajuci kozu cistom i spremnom za neophodno potrebnu hidrataciju, tj. vlazenje.

Nakon ciscenja i toniziranja lica, konacno na red dolazi nasa krema, koja ce pored vlazenja, dodatno i nahraniti nasu kozu. Krema mora biti primjerena za vas tip koze, a danas na trzistu imamo saroliku ponudu. Najskuplja krema nije uvijek garancija za lijep i zdrav ten, ako se i sami ne pridrzavamo redovite njege. Nikako ne bacajte novac na kremu koja je vasoj prijateljici super, ako ista nije i za vas tip koze. Hidratanta krema nasoj kozi daje gladak i osvjezavajuci osjecaj.

Ovakvom redovnom jutarnjom njegom sprijeciti cete prijevremeni nastanak bora, kao i njeno isusivanje i starenje. Vjerujte, za ovo vam ne treba vise od 5-10 minuta, pogotovo kad udjete u rutinu, a vasa koza ce vam biti zahvalna na tome i vratiti vam svojim zdravim i njegovanim izgledom.

Tek sada je vase lice spremno za make-up, ako ga namjeravate staviti, naravno. Birajte tekuci puder uvijek u nijansama vase boje koze ili svjetlije, nikako ne tamnije. Koza mora imati prirodan i zdrav izgled. Cak i kad krecete na plazu, jutarnja rutina je jednako vazna, i tek nakon svega spomenutog stavite kremu za suncanje.


Vecernja njega

Image Hosted by ImageShack.us

Zapocinje jednako kao i jutarnja, umivanjem u mlakoj vodi uz ciscenje s vasim mlijekom ili gelom za ciscenje lica. U isto vrijeme takodjer cete ocistiti lice od sminke. Nakon toga opet ide toniziranje lica. Dokle god vam vatica s kojom cistite lice nije skroz cista, lice dakako nije cisto.

Nadalje, dok je koza jos uvijek mokra nanesite na lice blagi peeling i laganim kruznim pokretima ga umasirajte u kozu lica. Time cete ukloniti mrtve stanice s povrsine koze, a vasa koza ce biti glatka i sjajna. Peeling ne morate naravno koristiti svaku vecer. Bit ce dovoljno i jednom tjedno, vec ovisno o tipu koze. Ne koristenje peelinga dovodi do cesceg prljanja i infekcije pora sto dovodi do cesceg stvaranja mitesera i akni. Redovitim koristenjem peelinga omoguciti cete kremi da bolje prodre dubinski u kozu i bolje tretira tj., normalizira kozu. Vlazenje i hranjenje koze nema smisla ako kozu niste prethodno dobro ocistili.

Na kraju kad ste ocistili kozu mlijekom i tonikom, nanesite odgovarajucu nocnu hranjivu kremu i ne zaboravite kremu za podrucje oko ociju.

Image Hosted by ImageShack.us


Jos par savjeta:
- Nikada, ali bas niakda ne idite u krevet sa sminkom. Koliko god bili umorni skinite make-up i dopustite kozi da dise preko noci. Inace ce ostaci sminke dodatno zaprljati vasu kozu, zacepiti pore i bespotrebno stvarati nove podloge za infekcije i bakterije koje ce izazvati dodatno stvaranje mitesera i akni.
- Vodootporni make up lakse cete skinuti s gelom za ciscenje, a vodootpornu maskaru baby uljem.
- Najvaznija stvar u ocuvanju nase koze je sto manje izlaganje suncu i propisno koristenje krema za suncanje s UV faktorima. Sunceva svjetlost najcesce uzrokuje rak koze i to na licu. Dakle, posebno pripazite na njegu lica kad se izlazete suncevim zrakama, no o tome smo vec vise i govorili ranije.
- Ako imate masniji tip koze lica sklon aknama i ne pomaze bas nista, pa ni kozmeticki tretmani, obavezno posjetite dermatologa koji ce ispitati sto je uzrok aknama i podvrgnuti vas jednom od odgovarajucih tretmana.


Da ne ostanemo samo na hranjenju i njegovanju naseg lica, moramo se pobrinuti i za njegu naseg zeluca ;). Naravno, nista bez nasih mastovitih recepata. Vrijeme je i za rostilj, pa umjesto mesa, posegnite za ribom. A na ugljikohidratni dan umjesto kolaca, posegnite za sladolednim delicijama.

TUNA S RUZMARINOM

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno: (za 4 osobe)
- 1/2 kg tune
- 2 zlicice maslinovog ulja
- 2 zlicice limunovog soka
- sol, papar
- 2 cesnja cesnjaka
- grancica ruzmarina, ili 2 zlicice suhog

Priprema:
Tunu narezite na filete, operite i dobro prosusite u papirnatim rucnicima. Zatim svaki filet premazite mjesavinom maslinovog ulja i limunovog soka, te posolite i popaprite po vlastitom ukusu. Na kraju u svaki file zabodite na nekoliko mjesta ruzmarin i komadice cesnjaka. Tako pripremljene filete pecite na grillu vec prema uobicajnim postupcima, ili par minuta sa svake strane. Posluzite uz omiljenju salatu.


SLADOLED TORTA OD JAGODA I VANILIJE

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 250g sladoleda od jagoda
- 250g sladoleda od vanilije
- 100g tucenog slatkog vrhnja
- 100g svjezih jagoda
- 40g badema
- listici mente

Priprema:
Sladolede ostavite da malo omeksaju. Zatim kalup za tortu oblozite celofanom i u njega stavite sladoled od vanilije. Poravnajte pa prekrijte sladoledom od jagoda, pospite grubo nasjeckanim bademima i stavite u zamrzivac na 2 sata da se dobro stisne. Nakon toga tortu izvadite iz kalupa i ukrasite tucenim slatkim vrhnjem, jagodama i listicima mente.


Lijep pozdrav preko bare salje vam Lorraine



GOST UREDNIK

Baba i po, sve o stetnostima pusenja.

Kao što ste se mogli često u životu uvjeriti, stvari ispadaju najbolje kada se dese spontano i bez prevelikih očekivanja. Meni se promjena stila života i prehrane zbilja dogodila slučajno, bez previše planiranja i donošenja epohalnih odluka u čijem sam provođenju uvijek kada bih neku takvog tipa i donijela, uvijek i epohalno zabrljala. Trebalo je skinuti višak kilograma, toga sam bila svjesna, ali me ta svijest nije odvratila od toga da jedem kao izgladnjela uš bez ambicija prema nekoj fizičkoj aktivnosti. Rezultat je bio deset kilograma viška uz objektivno očekivanje daljnjeg rasta, garderoba koju više nisam mogla ni jednim trikom navući na sebe iako je bila kupljena nedavno i u veličini «taman», hlače se još dalo i navući uz uvlačenje zraka, ali kod oblačenja košulje dugih rukava uvlačenje zraka ne pomaže.

Činilo mi se kao da želim nemoguće. Željela sam skinuti višak kilograma, pomirila sam sa nužnosti odricanja od mnogih nekvalitetnih namirnica, pri tome nisam željela biti gladna i željela sam sve to «odraditi» po mogućnosti bez imalo fizičkog napora. Naravno nikako nisam željela da mi bilo što poremeti zdravlje i odnese energiju koju jednostavno moram imati da bih se osjećala sretno.

Nekako baš u tom času, svi su oko mene šuškali o UN dijeti i nije mi bilo toliko zanimljivo to šuškanje nego ono što su moje oči vidjele. Žene i muškarci su se jednostavno topili na očigled. Dobila sam mail sa UN dijetom. Pročitala ga, isprintala, stavila na frižider i 24.02.2007. počela.
Bilo je boljih i lošijih dana. Kriza i ushita. Bila sam i gladna i nezadovoljna, čangrizava i ljuta, tužna i pekmezasta, ali dovoljno inatljiva i uporna da ne odustanem nakon samo jednog bačenog pogleda prema onome što je najvidljivije – pojas za spašavanje kojim se umotalo ono što je nekada bio moj struk i taj je pojas sezao sve do leđa tvoreći na njima nešto što nikada nisam imala – dvije falde.
«Zar ćeš sebi dopustiti tako nešto sa svojih 30 godina?» Pitala sam samu sebe. «Što ćeš onda moći očekivati sa 40 godina?» Nastavljala sam monolog. Inat bi jačao. Nisam ni jednog časa zanemarivala signale koje mi je organizam slao i ni jednog se časa nisam dovela u situaciju da mi bude slabo ili me zaboli glava od gladi. Griješila jesam, kažu da je to ljudski, grijehe sam si opraštala i nastavljala dalje jer sam u životu, na žalost, činila još ponešto na što nisam ponosna pa sam si i takve stvari opraštala. Jednostavno. Nisam sebe željela kažnjavati, željela sam učiniti sebi dobro.

Do sad sam skinula 7 kilograma. Zadovoljna sam postignutim. Slika pred ogledalom se drastično promijenila. Više ne moram uvlačiti zrak kada oblačim garderobu koju imam i čini mi se da nekim komadima treba intervencija krojača da bi ih suzila. Osjećam se dobro i osjećam se zdravo. Pobijedila sam onu izgladnjelu uš u sebi i onog velikog ljenjivca. Jedno povlači za sobom drugo. Fizička je aktivnost došla sama po sebi, potaknuta proljećem koje se nekako vuče još od prošle jeseni. Uslijed strke i obaveza, uslijed posla i kuće, druženja s prijateljima, palo mi je na pamet, gotovo poput iznenađenja: Pa ja se zdravo hranim! Tamanim enormne količine voća i povrća. Pijem puno tekućine. Danima nisam popila gazirano piće, što se alkohola tiče bez njega bih mogla do kraja života, nisam pojela svih ovih 60-ak dana ni jednu paštetu, ništa suhomesnatog, ni jednu majonezu, čokoladu ili čips i – preživjela sam! Zvuči gotovo idilično i bilo bi zaista tako kada me u čitavoj priči o zaklinjanju u zdravu prehranu, tjelesnu aktivnost i tisuću i jednu dobru stvar koju činim sebi da bih se «pomazila» i kao žena osjećala lijepom i zadovoljnom, ali postoji nešto što kao sivi oblak baca jednu sjenku.

Čovjek zbilja nema ništa od toga da sebe laže i uvjerava kako je laž zapravo istina.
Nisam licemjer prema sebi, a ne želim to biti ni prema vama.
Red je priznati i otvoriti konačno temu o nečemu što je prisutno u mom životu, a šuška se kako nisam jedina – to je nezdrava, štetna i ružna navika.
Priznajem – ja sam pušač. Ne onaj ritualni koji će zapaliti jednu ili dvije cigarete u mjesec dana ili nekoliko puta godišnje, nego pravi pušač - ovisnik. Opće zadovoljstvo učinjenim sebi i svojem zdravlju u proteklom vremenu miješa mi se sa osjećajem grižnje savjesti radi te navike ili bolje rečeno – ovisnosti i čak se pitam jesam li zapravo učinila išta dobrog pušeći čitavo ovo vrijeme. Također priznajem da silno želim prestati.

Ovog časa mi nije namjera previše mudrovati nego pogledati činjenicama u oči.
Želim vjerovati kako će iznošenje najstrašnijih, znanstveno potvrđenih činjenica pozitivno djelovati na one koji nikada nisu posegnuli za cigaretom da to nikada i ne učine, a onima koji puše i među njima meni samoj pod broj jedan, biti alarm kako je krajnje vrijeme ostaviti se pušenja jednom za uvijek.


1.Tradicija, aktivno i pasivno pušenje

Nicotania tabacum – duhan, biljka je čiji se listovi nakon branja i sušenja koriste kao glavni sastojak cigarete.

Još u davnim vremenima iz kojih postoje pisani tragovi nailazimo i na samom tlu Europe na zapise o uporabi raznih narkotičnih biljaka i prije otkrića Amerike i dolaska duhana u Europu, spominje ih Herodot, Plinije Stariji i Plutarh. Što će reći da su ljudi uvijek tražili «vraga». Pa su ga i našli.
Na novom kontinentu istraživači i osvajači susreli su Indijance koji su poznavali pušenje lule zasnovano na sagorijevanju biljke tabacum nicotiana.
Nakon otkrića američkog kontinenta duhan je pristigao u Europu, a njegova se upotreba proširila. Iz Francuske, ta se biljka proširila Europom brzinom kojoj nije mogao konkurirati niti jedan prekomorski proizvod. Do kraja stoljeća herba nicotiana - znanstveno ime koje je duhanu dao botaničar Delachamp - bila je poznata u svim europskim zemljama. Jedna u nisu žalosnih je da se radi o vremenu kada je glad i bijeda te pogibanje ljudi od neimaštine bila slika u brojnim europskim krajevima. Mogu shvatiti kako u to doba nikome nije padalo na pamet razmišljati o mogućem štetnom utjecaju pušenja duhana, ali ne mogu shvatiti da je čak i tada duhan preplavio Europu, a ne recimo kukuruz ili neka druga biljka kojom su se ljudi mogli hraniti?!


2. Aktivno i pasivno pušenje

Iako postoji više načina i više proizvoda kojima je glavni sastojak duhan ipak se pri spominjanju duhana kao prva asocijacija javlja slika aktivnog pušača cigareta koji duhanski dim uvlači i ispuhuje iz pluća. Ovdje ćemo se zadržati na tome dakle pušenje cigareta.
Aktivnim pušenjem štetni utjecaj pušenja, na žalost, nije ograničen samo na aktivnog pušača jer postoji kategorija koju nazivamo pasivno pušenje, a radi se o udisanju zraka obogaćenog duhanskim dimom koji nastaje izgaranjem cigarete. Na taj način, aktivni pušač, donosi štetno djelovanje na zdravlje svih koji se nalaze u njegovoj blizini. Ovaj segment pušenja otvara bezbroj kulturoloških, socioloških i psiholoških kategorija i djelomično je razlog zakonske regulative po pitanju ograničenja prostora u kojima je dozvoljeno ili zabranjeno pušenje kako. O tome nešto kasnije.

Sadržaj cigarete:

Kako je već prije navedeno, a i opće poznato glavni sastojak svake cigarete je duhan. Sagorijevanjem duhana nastaje dim koji sadrži više od 4 000 kemijskih spojeva. Najštetniji duhanski spojevi su:

- Katranski spojevi – u duhanskom dimu je otkriveno 50-ak kancerogenih spojeva katranskog porijekla. Cinjenica koja u prijevodu znač da bilo koji od pedesetak takvih spojeva može direktno utjecati na nastanak karcinoma. Zastrašujuce bi bilo i kada bi postojao samo jedan takav spoj koji bi mogao utjecati na nastanak karcinoma, a njih je PEDESETAK!

- Ugljični monoksid – otrovni je plin bez boje i mirisa nastao izgaranjem duhanskog lišća. Ima sposobnost vezivanja za crvena krvna zrnca 200 puta veću od kisika i na taj način smanjuje opskrbljenost stanica kisikom. Naglasak želim staviti na riječ otrov! Kada uzmemo u obzir da bez kisika nema života računica je jasna. Udisanje ovog plina je jednako oduzimanju mrvice po mrvice od života.

- Nikotin je organski kemijski spoj. Bezbojna uljna tekućina bez mirisa. Stajanjem na zraku dobiva karakterističnu smeđu boju i duhanski miris. Vrlo je otrovan za ljudski organizam. Pušenjem jedne cigarete u organizam ulazi od 0,1 do 1 miligram nikotina. Za odraslog pušača, smrtonosna doza je 60 miligrama nikotina odnosno 30 do 60 naglo popušenih cigareta. Nikotin je danas najraširenija, legalna, droga na svijetu.

Želim da sada napravite maleni eksperiment. Pušači, uzmite vlažnu maramicu i prebrišite površinu vašeg monitora. Uz uvjet da niste neki ekstremni čistunci koji glancate monitore svaki dan. Ono što ćete skinuti vlažnom maramicom, a dojam možete pojačati nekim sredstvom za čišćenje staklenih površin -to što je ostalo na vlažnoj maramici ili krpici za čišćenje upravo je ono što unosite (i ja s vama), u svoj organizam! Neću vas tjerati da ponjušite, ali ako želite i mislite da bi vas to moglo udaljiti od pušenja jednom zauvijek – go for it!


3. štetni utjecaji

Vratimo se asocijacijama. Dakle imamo sliku jednog aktivnog pušača. Prva slijedeća asocijacija je pojam ŠTETNO PO ZDRAVLJE, a iduća – KARCINOM!
Statistike govore da je smrtnost kao posljedica karcinoma prouzročenih pušenjem drugi ubojica radno sposobne populacije modernog Europskog društva. Već mi je sumnjiva ova riječ moderno kada tog ubojicu kupujemo sami sebi, možemo li se zvati modernima?!

Zamislite sada bilo koji dio svoga tijela. Koji god dio tijela ste zamislili pogođen je štetnim djelovanjem pušenja. Razni oblici karcinoma koji mogu pogoditi bilo kojeg pušača, bilo kada i bilo gdje ne mogu i ne smiju nikoga ostaviti ravnodušnim.

Dalje:
Srce i krvožilni sustav – duhanski dim ubrzava rad srca. Povećava krvni tlak. Pospješuje taloženje masnih naslaga na unutarnjim stjenkama krvnih žila. U konačnici to može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Ubrzani rad srca i povećani krvni tlak neugodni su sami po sebi, smanjuju našu fizičku sposobnost i dovode u pitanje kvalitetu života.

Dišni sustav – pojačano izlučivanje sluzi. Sužavanje dišnih putova. Pucanje plućnih mjehurića. Stvaranje površina koje smanjuju površinu pluća. RAK PLUĆA. Otežano disanje, smanjenje opskrbljenosti organizma kisikom, neugodan kašalj, podložnost prehladama, virusnim infekcijama te duže vrijeme potrebno za liječenje istih.

Probavni sustav – povećani rizik od razvoja raka usne šupljine, ždrijela, jednjaka i želuca.

Spolni organi – kod žena – bolne menstruacije, komplikacije u trudnoći. Kod muškaraca – povećana mogućnost impotencije. Smanjena plodnost.

Koža – naš najveći organ.
Koža, ponajprije radi smanjene opskrbljenosti kisikom gubi zdravu i lijepu boju, struktura joj se oštećuje te je starenje i pojava bora ubrzano.

Živčani sustav – pušenje utječe na pojavu tjeskobe, nelagode, mučnine.

Zašto je pušenje ne samo nezdrava, nego i ružna navika?
Ne samo stan pušača nego i garderoba, kosa, nokti, koža – sve je na udaru. Čišćenje mora biti češće i temeljitije. Kosu, tijelo, usnu šupljinu potrebno je daleko detaljnije i češće čistiti. Nema pomoći od prikrivanja. Samo pogoršava stanje stvari. Sjećate se slogana i slike «Želite li se ljubiti s pepeljarom?»
Ne mora biti riječ o ljubljenju, čak i u običnim socijalnim kontaktima manje intimne prirode, mora se priznati da je pušača jako lako NAMIRISATI!. Mogu ja to i grublje – PUŠAČI SMRDE!.

4. Želja za prestankom i načini

Kada je riječ o želji za prestankom pušenja ne mogu se ne zapitati jedno: Zašto smo uopće počeli? Odgovor koji se lako nameće glasi prilično, opet grubo, radi GLUPOSTI. To je nazivnik na koji se može svesti sva filozofija o «uklapanju u društvo, želji za dokazivanjem odraslosti, znatiželja i dr.». Navika se razvija relativno brzo i lako, a još lakše i brže prerasta u ovisnost. Ja sam počela sa nekoliko cigareta tjedno, na trećoj godini fakulteta. Tješila sam se kako je lako prestati kada pušite pet komada tjedno. Ubrzo je pet tjedno preraslo u pet dnevno, ali je kutija još uvijek trajala cca tjedan dana i opet se čovjek nekako utješi kao, pa što je to, kutija tjedno. Ubrzo i ta kutija tjedno preraste u kutiju dnevno! Ubrzo se i baci proizvod oznake Light kao preslab! I vi ste postali pušač ovisnik! Znate sve činjenice o štetnosti, svjesni ste da skupo plaćate otrov, ali da li je sazrijela i svijest o nužnosti prestanka i postoji li uopće želja? Vjerujem da kod svakog pušača postoji želja za prestankom. Od želje do prvih koraka dalek je i težak put. Brojni su savjeti i načini. Pokušavala sam prestati nekoliko puta. Osobno me strah za zdravlje doveo da sam prestala pušiti pola godine. Strah je, na žalost, najjači motiv, ali zašto čekati da vas nešto ružno i zlokobno što vam se nadvije nad glavom potakne na prestanak? Čim je opasnost minula, ja sam počela opet. Vjerujte da pri svakoj zapaljenoj cigareti sanjam o prestanku zauvijek. Laganog puta, čini mi se – nema. Treba reći NE i biti sam prema sebi čovjek od riječi. Tko smatra da mu u tom mogu pomoći alternativne metode tipa akupunkture, hipnoze ili neki drugi oblik pomoći, najbolje bi bilo da se o svemu dobro posavjetuje, važno je prestati. Osobno ne vjerujem u moć hipnoze. Pouzdano znam kako su nikotinske žvakaće gume zlo slično cigareti jer uništavaju želudac i probavni trakt.


Imam za vas dobre vijesti: Ne morate čekati godinama da uočite prednosti nepušenja. Evo što Vam se događa na samom početku:

– unutar 20 minuta – krvni tlak i puls se vraćaju na normalne vrijednosti
– nakon 8 sati – razina nikotina i ugljičnog monoksida (CO) opada, a razina kisika se vraća na normalnu vrijednost
– nakon 24 sata – CO se eliminira iz tijela, a pluća se počinju čistiti od katrana
– nakon 48 sati - u vašem tijelu nema više nikotina, a osjet okusa i mirisa znatno su poboljšani
– nakon 72 sata – disanje je olakšano
– nakon 2-12 tjedana – poboljšat će vam se cirkulacija, trčanje I hodanje će vam biti lakše podnošljivo
– nakon 3- 9 mjeseci – zaboravit ćete na kašalj, probleme s disanjem i učestale infekcije dišnih puteva.


Vidim vas kako, vi pušači, vrtite glavom i bacate sumnjičav pogled na otvorenu kutiju i omiljeni upaljač. Osobno, posjedujem jedan emotivne vrijednosti i upravo mi pada na pamet njegova buduća funkcija u mom životu. Onog časa kada prestanem pušiti, dragi mi upaljač, služit će samo za paljenje svijeća na stolu za dvoje ili za stolu za više dragih prijatelja kojima ću pružiti ugodne trenutke u mom domu bez duhanskog dima, a dakako neću ni zaboraviti koristiti ga za paljenje mirisnih svjećica kao i za paljenje svjećica koje će limači gasiti na dječjim rođendanima.

U svoju omiljenu pepeljaru stavljat ću umjesto odvratnih opušaka, neki kamenčić rijetkog oblika, donesen iz neke lijepe šetnje ili neki sićušni suvenir sa putovanja, kupljen baš da bih ga stavila na mjesto gdje više neće doći nusprodukt – čik.


5. Psihološki aspekt

Koliko nam pušenje stvara ugode i koliko nam neugode stvara prestanak.
Ruku na srce, malo je pravih trenutaka u kojima sam baš uživala u duhanu. Više mi je duhan povezan sa neugodnim i stresnim situacijama na poslu i u životu kada pada ona legendarna rečenica: «Daj mi jednu cigaretu da se malo smirim». Kako sam obećala i sebi i vama, ne želim biti licemjer i pamtim trenutke uz čašu dobrog crnog vina kada je cigareta legla k'o mlijeko. Kava i cigareta nisu mi nužno par.

Ima i ona «cigareta nakon obroka», meni osobno to je samo mit. Svaki mi je obrok bio pokvaren tom cigaretom. Ima i ono, kad popeglam rublje ili obrišem prašinu sjest ću i zapaliti.
Znam da se sada zločesto smješkate i samo čekate kada ću spomenuti i oni «After seks», već po moći navike palimo je moj životni i ja iako smo sto puta rekli da je to cigareta razdora jer da ne bi opekli jedno drugog i da bi kao pušači imali svoj komoditet, mi se odmičemo jedan od drugoga iako smo inače kao kamen i priljepak.

Psihološki aspekt pušenja ulazi u domenu rituala. Rituala koji nas je nekada trebao razlikovati od djece i inicirati u svijet odraslih s vremenom je postao navika o kojoj se i ne razmišlja.

Što se tiče ugode i neugode prilikom prestanka.
Kažu mudri ljudi da fizička ovisnost nestaje nakon tjedan dana i od tog je vremena na dalje sve u našim glavama. Koliko je to točno ne mogu tvrditi jer je psihološki segment jako usko povezan s fizičkim i teško mi je odrediti gdje je granica jednog i početak drugog. Pretpostavimo da smo se riješili fizičke ovisnosti i da nam ostaje borba sa onim nečim imaginarnim što je jedan moj dragi kolega nazvao «krenu mali gremlini po meni».
Nekoliko je situacija koje bih nazvala «tanak led». Dosada. Relativno lako rješivo. «Nemam kud s rukama» - također uz neke trikove lako rješivo. Prilikom prestanka pušenja ja sam kao hipnotizirana gledala one koji puše i disala u njihovom ritmu uvlačenja i ispuhivanja dima. Ono što je najtanji led od svega, krizne su situacije. Naljuti vas šef. Naljuti vas netko u prometu. Čujete uznemirujuće vijesti koje se tiču vas. Dogodi se neka svađa. Bilo kakav jači stres. Gužva na poslu, gužva u prometu, dijete nervozno plače, svekrva zanovijeta, punica zvoca. Vi lagano kipite i tik do eksplozije ili par sekundi nakon, pali se cigareta. Kapitulacija. Prekršili ste dano obećanje.


6. Kultura i zakonodavstvo

Budući je riječ o ružnoj navici ipak želim reći kako i u svijetu pušača, koje ovim apsolutno ne želim braniti niti opravdavati, postoje načini ponašanja i regule koje bi trebalo poštovati. Ako sam već odlučila trovati sebe, ne želim trovati one koji su svjesno i mudro odlučili protiv toga. Neću pušiti na mjestima na kojima u mojoj glavi postoje znakovi zabrane. Neću pušiti na radnom mjestu u kancelariji ili sastanku. Neću pušiti u društvu trudnica, male djece, starih osoba i kroničnih bolesnika.

Neka se sada nepušači ne nađu uvrijeđeni, ali mnogo je situacija u kojima čak i meni pažljivoj i tolerantnoj ide na živce kada uz sve mjere koje ću sama poduzeti da nekoga ne trujem mimo njegove volje, taj isti me uvjerava kako ipak jedan dio mog dima ulazi u njegova/njezina pluća.

Zakonska je regulativa jasna, ali kao i većina drugih regulativa, pada na ispitu u praksi. Što ćemo raditi u našim domovima, naša je privatna stvar. Na javnom je mjestu u Hrvatskoj pušenje još dozvoljeno, ali čak i okorjeli pušač poput mene ne može shvatiti kako netko može hodati ulicom i pušiti. U kafićima i restoranima rijetko su vidljiva dobra rješenja koja štite nepušače, ali i daju slobodu pušačima. Najčešće su to prostori u kojima dominiraju pušači. Na radnom mjestu iako je pušenje zabranjeno, česta su kršenja zakona i «žmirenje na jedno oko», na nepušačima ostaje da se sami izbore ako su u većini ili osjećaju ugroženo ako su u manjini. Mislim da je pušenje u kancelarijama, čak i ako su svi pušači, neprihvatljivo jer se ljudi često ne vide od dima.

Umjesto zaključka.
Molim sve dobronamjerne da podijele svoja iskustva i mišljenja.
Molim sve Mr. Prfecte da se prisjete kako ipak stvarno ništa na ovom svijetu nije savršeno.

Ne zaboravite i ovo: još stignete naručiti majice naše Demjan, koje možete dobiti pouzećem. Majice mogu naručiti apsolutno svi, kako članovi Kluba, tako i oni drugi. Podsjetimo se još jednom tri osnovna modela, uz koje vam sada naznačujemo i cijene, koje uključuju i poštarinu.

Image Hosted by ImageShack.us

Model br:1 120 kn (uključena poštarina)
Model br:2-4 100 kn (uključena poštarina)

A onda…

1. Prije svega pažljivo proučite veličine prema ovoj tablici:

Image Hosted by ImageShack.us

Da bi odredili koja vam veličina najviše odgovara pomnožite širinu majice koja vas interesira sa dva i dodajte 2 do 4 cm (ovisno koliko želite da bude ugodnija za nošenje) i usporedite sa svojim opsegom grudi ili pasice (nalazi se nešto malo niže od struka za model br:1). Majica 2 je na raspolaganju i u XL veličini!

Narudžbe za majice primamo stalno, ali ih isporučujemo svakih 15 dana, što znači da će prva narudžba krenuti za 15 dana počevši od današnjeg dana.

2. Pošaljite mail na našu e-mail adresu

karakterclub@gmail.com

uz obavezne podatke, a to su:

IME I PREZIME:
VELIČINA I MODEL:
TOČNA ADRESA:
TELEFON:
MOBITEL:



I to je to. Eto, kupite majice i reklamirajte nas malo! Prihod od prodanih majica ide u našu Udrugu, gdje vas očekujemo u velikom broju!



Ugodan vikend i lijep pozdrav, do sljedeceg petka, zeli Vam
Urednistvo Karakter Kluba

Post je objavljen 14.05.2007. u 08:00 sati.