Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Krije li Stjepan Mesić udbaša Ivana Lasića?


Izjava
hercegovačkog udbaša Ivana Lasića o ubojstvu Stjepana Đurekovića



Njemačko pravosuđe razmišlja hoće li podići optužnicu protiv Ivana Lasića, nekadašnjeg načelnika II odjela Udbe (sektor emigracije) za pomaganje u udbaškim ubojstvima, obzirom da dotični odbija dati iskaz u suđenju Krunoslavu Pratesu. Nedavno su njemački istražitelji bili u Mostaru gdje je Lasić živio i ustanovili da se bivši šef udbaški šef preselio u Zagreb.

Istražitelji su dobili informaciju da on odbija svjedočiti iako je vlastoručno, početkom devedesetih, napisao izjavu SZUP-u, o svojim spoznajama o ubojstvu Stjepana Đurekovića.

U izjavi, dostupnoj njemačkom tužiteljstvu (i 45 linesu), Lasić je abolirao sebe od odgornosti za Đurekovićevo ubojstvo, ali, što izravno, što neizravno, teretio: Krunoslava Pratesa, Josipa Perkovića, Stanka Čolaka, Staneta Dolanca, Božu Spasića, Sretena Aleksića, Srđana Andrejevića i Željka Ražnatovića Arkana.

Lasić se u Zagreb pod okrilje hrvatskih tajnih službi prebacio uz pomoć Ivana Bandića, aktualnog veleposlanika RH u Mađarskoj i Josipa Perkovića, sive eminencije svih hrvatskih špijuna koji su se za njegovu sigurnost založili kod hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

u Njemačkoj bi mogla biti podignuta optužnica protiv Ivana Lasića, ako je vjerovati iskazima Tomislava Naletilića:

- Ivan Lasić je bio najkrvoločniji. Počeo je kao učitelj u osnovnoj školi u selu Rasno, a onda prebačen za upravitelja đačkog doma u Širokom. U službu ga je vrbovao ekonom u domu Tadija Lončar, kasnije šef širokobriješke UDB-e, koji ga je preporučio Stanku Čolaku. Kada je Stanko Čolak 70-ih postao šef u Beogradu, njegov brat Drago Čolak bio je šef UDB-e u Mostaru, a treći brat Ivan Čolak šef širokobriješke službe. Lasić i Lončar su postali vođe profesionalnih ubojica koji su ubijali naše članove po Njemačkoj. Poslije im se po liniji partije priključio Jerko Bradvica.
To je bio operativni vrh UDB-e protiv hrvatske emigracije, koji je planirao stvaranje saradničke mreže u emigraciji i organizirao ubistva u inozemstvu. Posao su koordinirali sa šefovima UDB-e Hrvatske Josipom Perkovićem i Zdravkom Mustačem. Nisu oni bili nikakvi fanatični komunisti. Obitelji Lasić i Bradvica nemaju komunističku prošlost. To su, po meni, obučeni egzekutori sistema koji su služili prvo Josipu Brozu Titu, poslije identično Franji Tuđmanu i Slobodanu Miloševiću.
U stvarnosti, oni su provodili teror i bili iznad svojih vođa jer su i vođe prije njih bili dio državnog terora. Motivi su bili lične privilegije, bogaćenje i moć da se svako ko je na vlasti drži pod kontrolom.

Tomislav Naletilić, Slobodna Bosna, 11. 05. 2006.


Ako Njemačka izda tjeralicu za Lasićem, biti će to drugi udbin kapitalac, pored Josipa Perkovića, kojeg hrvatske vlasti čuvaju od kaznenog progona.




Post je objavljen 10.05.2007. u 14:41 sati.