Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

LURDSKI HODOČASNICI – GRADITELJI MIRA

U godini proslave 10. obljetnice utemeljenja Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj, Vojni ordinarijat organizira jubilarno 15. vojno-redarstveno hodočašće u Lurd od 8. do 15. svibnja. Ove godine hodočastit će oko 1800 sudionika. Glavninu hodočasnika čine vojnici i redarstvenici, odnosno djelatnici MORH-a i MUP-a, a pridružuju im se predstavnici vatrogasne zajednice, branitelji i povijesne postrojbe, a s nekima su i članovi njihovih obitelji.

Hodočašće predvode vojni biskup Juraj Jezerinac i generalni vikar mons. Josip Šantić. Zapovjednik hodočašća je komodor Ante Urlić, a njegov zamjenik brigadni general Slaven Zdilar. Duhovno vodstvo hodočasnicima bit će 50-ak svećenika, a s hodočasnicima putuje također vojni orkestar i klapa HRM "Sv. Juraj", koji će u Lurdu sudjelovati u hrvatskom i međunarodnom programu hodočašća.

U program hodočašća u Lurdu uključit će se potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor te ministri obrane i unutarnjih poslova Berislav Rončević i Ivica Kirin s pratnjom, a na putu će se hodočasnicima iz Hrvatske pridružiti također sudionici hodočašća hrvatske sastavnice vojske BiH te hrvatski hodočasnici iz Njemačke, Francuske, Kanade i drugih zemalja svijeta.

Ovogodišnje hodočašće bit će obilježeno činom svečane predaje biste Bl. Alojzija Stepinca, koju će u subotu 12. svibnja u lurdskoj župnoj crkvi u kojoj je krštena sv. Bernardica, u ime predsjednika Vlade gradonačelniku Lurda gosp. Artiganaveu predati ministrica Kosor.

Okupljanje svih hodočasnika u dvorištu Međubiskupijskog sjemeništa, (Voćarska cesta 106, Šalata, Zagreb) bit će u utorak 8. svibnja. U 10 sati slavit će se misa u sjemenišnoj crkvi "Srca Isusova", a potom u 11 sati slijedi polazak ispred sjemeništa.

U srijedu 9. svibnja u 7 sati slavit će se misa u Avignonu. Sijedi razgledavanje Papine palače u Avignonu te nastavak putovanja preko Montpelliera i Narbona za Carccassonne. Dolazak u Lurd predviđen je za oko 17 sati.

U četvrtak 10. svibnja u 8.15 sati bit će okupljanje u službenim odorama ispred hotela "Christina" i odlazak u Svetište. U 9.30 sati slavit će se misa u Bazilici Svete Krunice. U 11 sati je Križni put, posjet Spilji ukazanja i paljenje Zavjetne svijeće. Za 15.30 sati predviđeno je pokorničko bogoslužje u Caritasovu smještajnom centru Cité Saint-Pierre.

U petak 11. svibnja u 6 sati slavit će se misa pred Spiljom ukazanja. Od 17.30 do 19 je glazbeni nastup svih vojnih orkestara u gradu. Svečanost otvaranja 49. međunarodnog vojnog hodočašća (49. PMI) započinje u 21.30 sati. U 23.15 započinje molitveno bdjenje u Bazilici Svete Krunice.

U subotu 12. svibnja u 9.30 sati slavit će se misa u župnoj crkvi u Lurdu (tijekom koje će biti predavanje biste Bl. A. Stepinca). U 13.30 sati započinje zajednički program hodočasnika smještenih u Vojnom kampu. U 16 sati počinje procesija s Presvetim oltarskim sakramentom, u Bazilici "Svetog Pija X". Hrvatsko izaslanstvo sudjelovat će u 18 sati u odavanju počasti palim vojnicima u ratovima (polaganje vijenca) na Trgu Peyramale. U 18 sati započinje i međunarodni susret vojnih svećenika u Sale Mgr Theas ou Jardin, u Pavillon des Missionnaires.

U nedjelju, 13. svibnja za 9 sati predviđen je odlazak u Baziliku "Svetog Pija X" na međunarodnu misu za sve hodočasnike. U 10 sati slavit će se misa u Bazilici "Svetog Pija X", koju predslavi francuski vojni biskup Patrick Le Gal (i koju obično prenosi francuska državna televizija). Oproštajni susret na Trgu Esplanade je u 15 sati, a na kraju programa u 23 sata započinje molitveno bdjenje u Kripti.

Polazak iz Lurda predviđen je za ponedjeljak 14. svibnja u 7.30 sati. U 19 sati slavit će se zajednička misa hodočasnika i hrvatskih iseljenika iz Nice i okolice u Hrvatskoj katoličkoj misiji.
U utorak 15. svibnja u 7 sati hodočasnici će slaviti misu u franjevačkom samostanu na grobu Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Padovi, a potom će razgledati samostan i Baziliku Sv. Antuna Padovanskoga.
Dolazak u Zagreb predviđen je u večernjim satima. Zahvala na kraju hodočašća i oproštaj bit će u sjemenišnoj crkvi "Srca Isusova".

Dakle, hrvatski vojnici i policajci, u do sada neponovljivu broju, u Lurdu će zajedno s vojskama, policijama i drugim hodočasnicima iz cijeloga svijeta razmišljaju o miru. Poticaj za tu temu ovogodišnje je geslo hodočašća: "Pomirite se s Bogom!" Također, u evanđelju 6. vazmene nedjelje (13. svibnja) Isus kaže učenicima: "Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje" (Iv 14,27). Time jasno ističe da svaki mir nije isti. Biblijska riječ također nameće zaključak da samo čovjek (narod, lobi) pomiren s Bogom, može biti istinski mironosac među ljudima.
MIR je, nema dvojbe, najspominjanija riječ i najpoželjnija stvarnost čovjeka ne samo danas nego već od Edena. Ipak, kao i u 20. stoljeću, mir je i na početku novoga milenija "u nebo vapijuća" ljudska potreba. Paradoksalno, broj "recepata" za postizanje mira u svijetu, jednako kao i mira u duši pojedinca, proporcionalan je njegovoj "nestašici", tj. što ga je manje, to je više trgovaca "konačnih rješenja".

Istina je da ni miran ni nemiran pojedinac ne mogu utjecati na globalni mir, ali nemir donosi i samo neslaganje što je taj MIR. To pokazuju i sljedeće "definicije".
"Mir, sam po sebi, jest iluzija koja se direktno i indirektno plasira putem globalnih i pripadajućih lokalnih medija, dok se s druge strane forsira rat do istrebljenja" (Pavle Kalinić, www.net.hr).
"Nafta će i u 21. stoljeću ostati ključ svjetskoga mira i rata, napretka i propasti, dobra i zla, pa će i treći svjetski rat biti manje 'sukob civilizacija', kršćanstva i islama, a više sudar velikih energetskih blokova, izvoznika i uvoznika nafte" (Ivo Jakovljević, Novi list).
"Mir je moguć sa svim ljudima koji žele mir, s muslimanima, kršćanima, Židovima i svima drugima, ali oni prije toga moraju nadvladati međunarodne đavole" (iranski ministar kulture i islamskog ćudoređa Mohhamad Hossein Saffar Harandi).

A nasuprot tome Bl. Majka Terezija kaže: "Plod tišine je molitva, plod molitve je vjera, plod vjere je ljubav, plod ljubavi je služenje (bližnjima), plod služenja je MIR."
Dakle, RAT i porobljavanje drugih plod su buke bez molitve, bez vjere i bez ljubavi! Međutim, iskustvo potvrđuje da je poticaj Sv. Pavla: "Dajte, pomirite se s Bogom!" – doista siguran recept za mir (dakle i za globalnu razinu). Ali, što kad upravo taj recept odbacuju ONI koji na globalni mir najviše mogu utjecati?

Deirdre Manifold u djelu NOVI SVJETSKI POREDAK donosi zanimljiv sažetak rada skupine stručnjaka (iz 60-ih godina prošloga stoljeća u Americi, koji su na Željeznoj planini raspravljali o temeljima mira), koje su angažirali "gospodari rata". Njihovo zasjedanje formulirano je kao zaključak u pet točaka:

1. Rat pruža jedini ovisni sustav za 'stabilizaciju i kontrolu' nacionalnih gospodarstava.
2. Rat je osnova koja vladi daje nužnu vlast za osiguranje političke stabilnosti.
3. Rat je sociološki nužan u svrhu kontroliranja 'opasne društvene disidencije i destruktivnih antisocijalnih tendencija'.
4. Rat služi nužnoj maltuzijanskoj funkciji reduciranja broja stanovnika u jednakim intervalima.
5. Rat je primarna motivacijska sila za znanstveni i tehnološki napredak.

Što nakon suočavanja s tako grubim realizmom znači poticaj pape Ivana Pavla II: "Župe, molitvene skupine, udruge, pokreti i ostale crkvene skupine moraju još izrazitije postati povlaštena mjesta takve pedagogije mira i ljubavi, u kojima se može naučiti kako zajedno rasti"?
Koju težinu u tom smislu ima Konfucijeva misao: "Plemenit je čovjek spreman na pomirenje ali se ne ponižava. Hulja se ponižava ali nije spreman na pomirenje"?

Ipak, kršćanski vjernik ostaje "nepopravljivi optimist", ali i realist. Dakle, odbacit će "duhovnu maglu" lažnih proroka i medijski reklamiranih gurua da se njihovom specijalnom meditacijom može postići svjetski mir. Također, sve to treba nas još dublje učvrstiti u vjeri, jer Bog će, kako Biblija jamči, "raspršiti narode (lobije i elite) koji se ratu vesele" (v. Ps 68,31).

Papa Benedikt XVI u poruci za Svjetski dan mira (1. siječnja 2007.) i kršćanima i odgovornima u narodima posvijestio je da je temelj mira u poštivanju ljudske osobe. U zaključku piše: "Želim, na kraju, uputiti hitni apel Božjem narodu: neka svaki kršćanin zna da je pozvan biti neumorni mirotvorac i odvažni branitelj dostojanstva osobe i njezinih neotuđivih prava."

Isus nam je objavio da je Bog ljubav (1 Iv 4,8) i da je najveći poziv svake osobe ljubav. Zato, unatoč krutoj stvarnosti, u Kristu možemo, kaže Papa, pronaći uzvišene razloge zbog kojih moramo postati nepokolebljivi pobornici ljudskoga dostojanstva i hrabri graditelji mira.
Oni koji se daju voditi Kristovim Duhom vjerni su Njegovoj riječi. Imaju pravi mir u svojim dušama, a plod toga mira je širenje ljubavi i pravednosti, stvaranje zajedništva te izgradnja zajedničkoga napretka u dobru.

Post je objavljen 08.05.2007. u 00:00 sati.