Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Naprijed naši, ustaše i udbaši!


"Treći brat" Tvrtko Butković na suđenju Vinku Sindičiću


U prošlotjednom Hrvatskom listu pismom se javio Ivo Butković iz Zagreba, stavivši se u obranu Ivana Bandića, bivšega udbaša iz Mostara i aktualnoga veleposlanika RH u Mađarskoj. Kako je riječ o jednom od trojice braće Butković, članova Hrvatskog revolucionarnog bratstva, koji se spominju i u kontekstu ubojstva Brune Bušića (Tvrtko je s Brunom večerao noć prije ubojstva), a o Anti (Klokanu) Udba je imala podeblji dosje, odlučio sam čitateljima 45 lines prenijeti dio Ivinog pisma:

Neopravdano blatite uspješnoga i relativno mladoga diplomata Ivana Bandića!

...
Nije mi namjera biti apologetom veleposlanika I. Bandića, ali dijelio sam s njim dobro i tegobe u Sarajevu '94. i '95. godine, u opkoljenom i razrušenom gradu "zime, znoja od straha, suza, krvi i gladi", a istina je da se samo u takvim okolnostima najbolje procjenjuje čovjeka, vidi tko je tko.

Ako pođemo od one da božica pravde stavlja na preciznu vagu dobra i loša djela, onda sam siguran da će Bandićeva dobra, od 1990. naovamo, kilama i na ,,kantaru" prevagnuti. Poznate su mi i neke njegove ozbiljne radnje ,,za hrvatsku stvar" u strašnim ratnim zapletajima BiH, a tijekom djelatnosti u veleposlanstvu, uz ostale dužnosti, ,,kao od šale" znao je pokatkad riskirati i po dva puta tjedno "pakao" tunela i igmanski šumski put po četnicima upucan.
Eto, tako nam je on bio živi kontakt s vanjskim svijetom, donosio nam je novosti, svježe novine, pa i hranu.

Ivan Bandić je štitio život svima nama u Sarajevu

Usput budi rečeno, 1994. godine u Sarajevu je veleposlanik i doajen, kao prvi visoki diplomat u BiH, bio gospodin i dugogodišnji hrvatski politički djelatnik iz Venezuele Zdravko Sančević. Bio je u veleposlanstvu i uvijek oprezni general Daidža iz SAD-a i moja malenkost iz Australije. I U proljeće 1995. pridružio nam se i Ante Sarić, poznati hrvatski djelatnik iz Australije. U Združenom stožeru bošnjačkih i hrvatskih vojnih dužnosnika, general Ante Roso iz Europe i njegov zamjenik Žoni, Ante Maksan iz Pakoštana, kao i njihova elitna postrojba. Interesantno, nikad nikoga, od svih tih "žestokih emigranata", ni od žestokih ratnika, nisam čuo da bi bilo tko posumnjao ili štogod predbacio I. Bandiću.

Naravno, bio je jednak i ravnopravan svima ostalima. U svemu, posebno glede "hrvatske stvari".

Tako mi je neki dan g. Zdravko Sančević u dugom telefonskom razgovoru među inim rekao: ,,Pa zaboga, najprije cijenim čovjeka. Osim toga Ivan mi je život štitio, i svima nama. Spreman sam o tome govoriti i posvjedočiti svugdje..."

Siguran sam da bi i gospodin Darinko Bago, koji je kao veleposlanik u Sarajevu ,,naslijedio" Sančevića, koji svake godine sa suprugom u rujnu priprema večeru u svom zagrebačkom domu za sve one ,,koji su se žrtvovali u Sarajevu", gdje nazoči i Bandić, rekao isto, jer i njega je Bandić štitio.

Na kraju, u "nečijem obračunu" s I. Bandićem, iz vama poznatih razloga, zanemarili ste i činjenicu da je, prema kazivanju uglednih Hrvata iz Mađarske, Ivan Bandić u Budimpešti kao visoki diplomat vrlo kvalitetno počeo na pozitivnim aktivnostima. A došao je na mjesto bivšega ,,kapitalca" Stena Nicka, koji je tu, s dobrom deviznom plaćom i svim privilegijama, svoje poznije godine (umirovljeničke) uživao u nebrizi, punih šest godina. Među mnogim njegovim jugo djelatnostima značajna je ona od 1967. do 1971. godine, kad je djelovao pod krinkom drugog tajnika, a potom promoviran, valjda za zasluge, u prvog tajnika u ambasadi SFRJ u Canberri - Australija.

Mislim da vam je poznato tko je tada slan u Australiju, kako bi se na tom kontinentu oblatili ideje hrvatske slobode, pacificiralo "zloglasne emigrante-usta-še". Inače, poznato mi je podosta iz tog perioda o antihrvatskoj, jugoslavenskoj "diplomatskoj" djelatnosti u Australiji!

Eto, toliko o vašem udbašu u diplomaciji, pa kako vam drago.. .

Ivo Butković, Zagreb, Hrvatski list, Zadar, 03. svibnja 2007.


O udbaškoj djelatnosti Ivana Bandića, vezama s Josipom Perkovićem i Stipom Mesićem pisao sam u postovima: Špijun Josipa Perkovića, predstavnik Obavještajne agencije u Mađarskoj Ivan Bandić, dao intervju Globusu bez suglasnosti svog šefa Veselka Grubišića, Ivan Bandić ispravio svoj intervju Globusu: S položaja HVO-a nije granatirano Sarajevo, Ivan Bandić Javno o udbaškoj karijeri, Hrvatski list provodi lustraciju štiteći Josipa Perkovića i Svi Perkovićevi ljudi.

A sad bacite oko na dolje priložene dokumente iz Udbe o braći Butković!

Uvodna stranica zbirke dokumenata Službe državne bezbednosti iz 1982. o Anti Butkoviću, bratu Ive Butkovića koji daje potporu Ivanu Bandiću


"Ivica (Ivo op. ž.p.), zvani "Buca", emigrant je u Australiji (duže je živeo u Sidneju a 1979, preselio se u Pert, kasnije se iz Perta vratio u Sidnej) i član je organizacije "Hrvatsko revolucionarno bratstvo... Butković Ante sada ilegalno boravi u Australiji kod brata Ivice, adresa 9 Freobourgh, Mt. Beonthu, VIC, Sidnej"- Biografski podaci SDB-a o Anti Butkoviću iz 1982.


Ne vjerujem da će Hrvatski list pisati o doista čudnoj vezi Ivana Bandića i Ive Butkovića jer potonji na više mjesta aludira na Markicu Rebića i Božu Vukušića kao članove ili suradnike redakcije, odnosno kako mu je poznato što bi oni mogli znati o Udbi i zašto se obračunavaju s Bandićem.

Zato je 45 lines potpuno slobodan nastaviti rasvjetljavati simbiozu udbaša i ustaša. U skoroj budućnosti objaviti ću cjelokupnu SDB-ovu zbirku informacija o Anti Butkoviću i braći Tvrtku i Ivi iz 1982. Iz nje će možda biti jasnije zašto je Vinko Sindičić nakon svjedočenja Tvrtka Butkovića na suđenju za ubojstvo Brune Bušića rekao da svjedok zna puno više nego što je rekao.



Post je objavljen 07.05.2007. u 00:58 sati.