Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/somi

Marketing

Jesmo li sami?

A minori ad maius - (Zaključivati) od manjega ka većem.


U vječnom pitanju „Da li smo sami?“ sadržana je i nada i strah; nada kojom pokušavamo potisnuti strah od nepojmljivo velikih svemirskih prostarnstava i „logičko“ zaključivanje kako je svemir prevelik da bi u njemu postojala živa bića samo na jednoj beznačajnoj planetici. Ovo „pitanje svih pitanja“ koje si većina ljudi postavlja gotovo uvijek gledajući zvjezdani svod za vedrih noći, u pravilu završava logičkom konstrukcijom koju apostrofira i gornja glosa - od manjeg ka većem i obrnuto.

A imamo li pravo na temelju ideje koja se argumentira teorijom velikih brojeva, zaključivati tako? Kostrukt i špekuliranje velikim brojevima bez izuzetka nas dovodi do potvrdnih odgovora koji se logički izvode na poznati način: neka je u svemiru miljun milijardi zvijezda sličnih našem suncu, pa neka svaka milijunita ima planete, pa neka na svakoj milijunitoj ima vode… Dedukcijom „od većeg ka manjem“ ostati će uvijek dovoljnan broj mogućih planeta na kojima „u proljeće sve propupa i ujesen se plodovi zlate“. Tako ćemo umireni uživati u veličanstvenom pogledu na nebeski svod, zjevnuti nekoliko puta na puni mjesec i poć' leć'.

Ali, priroda oko nas i svo znanje koje možemo crpsti iz iskustva Geje, jedinog poznatog staništa života, uvelike nas demantira. Istom analitičkom metodom možemo konstatirati kako od nekoliko milijuna milijardi živih bića na Zemlji nemaju i nikada nisu postojala dva ista, identična. Niti klonovi nisu i neće biti identični u svim pojedinostima, naprosto zato što u obilju beskonačne raznolikosti za njih u prirodi jednostavno nema potrebe.
Veličanstvenost nastanka života, o kojoj imamo samo znanstvenu slutnju ili religioznu dogmu, govori nam kako o svemu tome još premalo znamo da bismo se tako jednostavnom logikom: a minori ad maius, približili istini. Ona je mnogo kompleksnija i nama „razumnim bićima“ još daleko, daleko u zoni nerješive zagonetke.

-MD-MMVII-

ps. Tek kad riješimo „formulu života“, otvorit će se mogućnost da odgovorimo na pitanje : Jesmo li sami?


Post je objavljen 03.05.2007. u 14:20 sati.