Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kucanicaujapanu

Marketing

ZLATA VRIJEDNI PRAZNICI



Nakon Uskrsa, hanamija i teleportiranja po trokutu Hrvatska - Nizozemska - Japan, ja evo nastavljam u revijalnom tonu.
Jer, ne radi nam se bas nesto ovih dana. Ulijenismo se. Taman se Muzic, Mala i ja vratili s dugih praznika, odspavali jetlag, kad nas zatekose praznici sljedeci po redu, ovi nasi japanski. I kud ces, sta ces, nego moras slaviti. Nema ti druge. Kad se u Japanu nesto slavi, slavi se kolektivno. Kud svi Japanci, tud i mi.
I to nema bas nikakve veze s Praznikom rada, koji je ostatak svijeta proslavio jucer. U Japanu to ni ne postoji. Nego su se umjesto toga, Japanci vec po tradiciji raspistoljili i cijeli ovaj prvi svibanjski tjedan proglasili praznicnim !
Tko misli da u Japanu samo rade i rade bez predaha i malo drze do odmora, prilicno se vara. Kraj travnja i pocetak svibnja u Japanu cine takozvani Golden Week (Zlatni tjedan) - niz praznika povezanih u dugi kolektivni dopust za vecinu zaposlenih, izuzevsi usluzne djelatnosti i promet.

Ovako se Golden Week slavi ove godine:

29. travnja - rodjendan bivseg cara Showe. Kako je padao u nedjelju, sljedeci dan (30. travnja) bio je praznik.
Zatim se malo predahnulo, 1. i 2. svibnja natrag na posao, da nam zivi, zivi rad. Istini za volju, neke firme zatvaraju svoja vrata i ta dva dana, pa se to spaja s ostatkom tjedna.
3. svibnja (cetvrtak) - Dan Ustava. Eto nam ga sutra sezdesetog po redu, praznik pa jos i jubilarac.
4. svibnja - Dan zelenila. Gdje ces nego u svibnju, punom smilja i bosilja.
5. svibnja - Dan djece. Djevojcice su 3. ozujka imale svoj dan, a 5. svibnja je red na djecacima. Obitelji s muskom djecom po tradiciji ce izvjesiti koinobori zastavice.
6. svibnja nije nikakav poseban praznik, ali je nedjelja pa ce se praznici jos malo produziti.




Sarene koinobori zastavice povodom Dana djecaka 5. svibnja predstavljaju ribu sarana, kojih obicno bude po 5 u nizu. Saran je po tradiciji simbol hrabrosti i snage, jer pliva protiv struje. Te osobine pozeljne su i za svakog djecaka. Obitelji u kojima ima barem jedan djecak vjesaju ove ukrase s balkona. Ovih dana koinobori posvuda u Japanu leprsa na vjetru.




Koinobori kravata, originalna ideja !


Golden Week mnogima je doslovce zlatno doba za putovanja i susrete. Obitelji ce se razmiliti po svim obalama arhipelaga. Mnogi ce krenuti na dugo ocekivane praznike u inozemstvo, uglavnom u azijske zemlje ili na ne tako udaljeno otocje. Posjecuje se udaljena rodbina i prijatelji, neki od srca a neki 'pod mus', iz osjecaja obveze. Drugi putuju za vlastiti uzitak, najcesce na turisticka odredista sirom zemlje. Naravno, neki ce jednostavno ostati kod kuce i uzivati zasluzene praznike na svoj nacin.

Golden Week vrijeme je nevidjene guzve u Japanu. Putuju milijuni Japanaca, svi u isto vrijeme i kako se na prvi pogled cini, u istom smjeru. Od sutra svi ce shinkanseni i zrakoplovi biti puni. Na cestama ce vladati kilometarske guzve. Zlatni savjet glasi: ne putujte u Japan za Golden Week, ako bloga znate.

Rekoh, slavuckamo i mi pomalo. Skoro da smo se Muzic i ja pozeljeli pridruziti putujucim milijunima. No, nekako bas pred praznike Muzic se razbolio. Kronicni bronhitis. Vratio se od lijecnika s propisanom terapijom, koja ne obecaje previse obiteljskih izleta ovih dana. Grceci se od kaslja, Muzic je jos istog popodneva sjeo i uz pomoc Nelsonova japansko-engleskog rjecnika proucio lijekove i njihov sastav. Pokazalo se dakle da mu sljeduje cijela farmako-epopeja, cak 17 razlicitih pilula dnevno u trajanju od 5 dana. Nisam ni sumnjala. Japanski doktori uglavnom nikoga ne salju kuci prazne ruke. Nego, evo vam tu nesto tabletica, pa par kapsula, jedan antibiotik, i za svaki slucaj nek' se nadje i sirup i inhalator, ako nista drugo ne pomaze. Odaiji ni !
Uz nadu da ce Muzic nakon posjeta lokalnom vracu ubrzo ozdraviti, a ja se za praznike otisnuti bespucima blize mi okolice i mozda snimiti stogod zanimljivo za ovaj blog, oprastam se za danas...

(Inace jos uvijek mogu po susjedstvu slikati lonce s cvijecem. Ne slave Japanci uzalud Dan zelenila.)







Post je objavljen 02.05.2007. u 16:40 sati.