Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/deathinlife

Marketing

Beltane

Poznat i kao Prvi svibanj, Beltine, Beltaine, Bealtaine, Bealltainn, Samradh, Cetsamain, Cyntefun, Valpurgina noć.

Festival vatre i plodnosti. U Kolu godine stoji nasuprot Samhinu. Obilježava transformaciju Božice od djeve do majke, ulazak u plodnost, odnosno prelazak iz prve polovine godine u drugu polovinu. Predstavlja sjedinjenje Božice i Rogatog Boga, razmnožavanje životinja, oplođivanje biljaka.

Image Hosted by ImageShack.us

U noći s 30. travnja na 1. svibnja, za vrijeme Beltanske noći odnosno Valpurgine noći, pale se kresovi, procesije nose upaljene baklje, vještice se skupljaju na svojim sastajalištima. Cailleach Beara (Cally Berry) ove se noći pretvara u kamen i neće se vratiti u svoje normalno obličje sve do Samhaina. Ovo je doba Bela, Baala, Belenosa odnosno Valpurge u čiju čast se pale krjesovi. U škotskoj su postojale Baalove žrtve koje su se žrtvovale da bi se osigurala dobra godina. Paprat koja se skuplja u ponoć 1. svibnja služi za zaštitu od loših utjecaja i za otkrivanje skrivenog blaga. Nekad se bijeli glog smio brati samo na 1. svibanj. Ruža koja se posadi ovog dana ponovno će cvjetati u jesen.

Image Hosted by ImageShack.us

Kresove - Beltanske vatre - pale u parovima tri puta tri čovjeka, ili tri puta devet ljudi, velikom bakljom. U Škotskoj su se palile glogovim kolcem i poticale hrastovim. Ljudi su preskakivali plamen za dobru sreću i plodnost. Stoka se vodila između dvije vatre da bi se blagoslovila. Govorilo sa da ako dim Beltanske vatre ode prema sjeveru, doći će hladna zima, a ako ode prema jugu, proljeće će biti blago. Pepeo Beltanske vatre čuvao se i koristio za čarolije plodnosti.

Image Hosted by ImageShack.us

Ovo je dan rituala plodnosti i vesele svetkovine, obnavljanja seksualnosti i bacanja ljubavnih čarolija. Prave se košare, pune cvijećem, nose se vjenčići od cvijeća i odijeva se zelena odjeća, vještice gole plešu oko usjeva ili jašu na metlama kroz polja da bi se osigurala njihova plodnost. Ostavljaju se pokloni vilama. Odaje se počast kućnim božanstvima. Ovo je doba svetkovine sljedećih božanstava: Maeve, kraljice Beltane, Tanit, Flore, Maie, Maie Maestas, Danu, Danaan, Lune, Asherah, Guinevere, Dea Dia, Zelenog Čovjeka, Cernunnosa, Pana, Bona Dea, Bel. Biljke koje se vezuju uz ovaj dan su: bijeli glog, hrast, jarebika i neven. Životinje: zec i koza.

U jutro prvog svibnja treba promatrati izlazak sunca i umiti lice u jutarnjoj rosi jer na ovo jutro ona ima magična svojstva i osigurava ljepotu. Treba meditirati uz izvore jer oni cijele i daju životno važna svojstva i kvalitete koja samo takva sveta mjesta imaju i u kojima se odražava Božica. Bere se cvijet bijelog gloga.

Image Hosted by ImageShack.us

Majski stup je faličan simbol dok vrpce koje se spuštaju s njega imaju simboliku žene. Oni zajedno, jednako kao i plesanje oko stupa imaju određenu erotsku simboliku, kao i simboliku Božice koja povezuje spolove. Djeca začeta na ovaj dan nazivaju se Robinovi sinovi jer njihovo porijeklo nije sigurno, odnosno ne zna se točno tko su im očevi.


Post je objavljen 01.05.2007. u 09:41 sati.