Otkrivena piramida Žumberka!,planinar.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/planinar

Marketing

MySpace images

Otkrivena piramida Žumberka!


Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Pogled sa piramide
(1x za L, 2x za XXL fotku)


Budući piramide privlače pozornost ljudi predstavljam jednu koja se nalazi na Žumberačkom gorju.

Ova je baš kao i druge napravljena mišicom ljudskom. Za razliku od ostalih njena se mističnost očituje na vrhu, a ne unutrašnjosti. Naime, kada se nađete na njoj doživljavate; širinu, visinu, ugodu, predivan pogled, buđenje i širenje mentalnih horizonata, pa skoro bi mogli reći mistično iskustvo. Mnogo je razloga za posjetu ovog lijepog mjesta. Neke sam naveo, a ističem činjenicu da se sa njenog vrha pruža predivan pogled na; Sljeme (1033m) udaljen 31km, Klek (1181m) udaljen 85km, Bjelolasica (1533m) udaljen 72km, Risnjak (1528m) udaljen 95km, Sv. Gera (1178m) udaljen 22km, Triglav (2883m) udaljen 150km itd.

Japetić(879m) je najviši dio tzv. Samoborskog gorja. Vršni je dio izdužena visoravan na kojoj ima lijepih vidika, gorja i livada. Vršni dio ima status specijalnog rezervata šumske vegetacije ukupne površine 29ha, a cjelo je Žumberačko gorje Park prirode. Na samom je vrhu 12m visoka željezna konstrukcija oblika piramide, tamo je premještena šezdesete godine prošlog stoljeća. Bila je u funkciji na Sljemenu te je nakon izgradnje TV tornja tamo prebačena. Japetić je sastavni dio Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Područje obuhvaća 350m2, a Parkom je proglašeno 28. svibnja 1999. Ovo izdvojeno brdsko područje nalazi se jugozapadno od Zagreb, visina mu se kreće od 180 do 1178m nad morem, najviši je vrh Sv. Gera (1178m). Istočni dio Žumberka obuhvaća tzv. Samoborsko gorje sa vrhovima Japetić (871m) i Plešivica (780m). Cilj je parka prirode očuvanje i zaštita te promicanje prirodnih ljepota toga kraja.

Do piramide se može doći na različite načine, prijevozom ili pješke. Predlažem drugi zbog činjenice da boravak u prirodi pruža doživljaj koji ostavlja pozitivan pečat na dušu i tijelo.

U foto prezentaciji predstavljam piramidu i pogled koji se pruža sa ovog objekta.

PLANINAr


Friendster



Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Friendster



Post je objavljen 29.04.2007. u 15:30 sati.