Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegaz

Marketing

29. travnja - međunarodni dan plesa

Međunarodni plesni odbor (International Dance Committee) koji djeluje pri svjetskom ITI-ju, u svrhu stvaranje okvira za dijalog i suradnju velike svjetske plesne zajednice te promicanja plesne umjetnosti 1982. godine ustanovio je Svjetski dan plesa koji se obilježava svake godine 29. travnja. na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora Jean Georges Noverrea, začetnika modernog baleta.

Hrvatska se više puta pokušala pridružiti međunarodnom slavlju, ali tek od 1999, kada akciju pokreće neformalna plesna grupa LLINKT!, Dan plesa se kontinuirano obilježava i u našoj zemlji te postaje priznatim i opće prihvaćenim događajem.

Plesni odbor Hrvatskog centra ITI, koji je osnovan u lipnju 2000, preuzeo je organizaciju proslave i distribuiranja međunarodne i domaće plesne poruke po Hrvatskoj. Meu autorima one međunarodne dosad su bili Robert Joffrey, Chetna Jalan, Merce Cunningham, Hans van Manen, Murray Louis, Maja Pliseckaja, Maurice Bejart, William Forsythe i dr., dok su domaću potpisivala istaknuta imena hrvatske plesne scene poput Milka Šparembleka, Milane Broš, Sonje Kastl, Mirne Žagar, Irene Pasarić, Staše Zurovca, Snježane Abramović ...

Ove je godine kao autorica hrvatske poruke za Dan plesa odabrana nacionalna prvakinja i ravnateljica splitskog Baleta, Almira Osmanović, dok onu međunarodnu potpisuje svjetski slavna koreografkinja - Sacha Waltz.

Hrvatska poruka – Almira Osmanović

Walt Whitman je napisao:

„Rekao sam da duša nije ništa drugo nego tijelo.
Rekao sam da tijelo nije ništa drugo nego duša“.

Brzina svijeta u kojemu živimo i njegova površnost, kao da sve manje mari za dušu. Nema za nju vremena. Ne želi se stati i promisliti ne samo imamo li nekog bliskog suputnika nego i :
odakle dolazimo i što nas nadahnjuje.

Ako slijedimo riječi velikog američkog pjesnika, onda ni naše tijelo nije u bitno drugačijoj i boljoj situaciji od naše duše.
A nama, koji smo živote posvetili upravo plesu, tijelo je jedino glazbalo i jedino pero koje govori o stanju naše duše.

Stoga, barem danas, večeras, na dan kada (kao u rijetkim prigodama) slavimo umjetnost kojoj smo iz najčišćih pobuda, iz dubine duše, posvetili svu svoju ljubav; zastanimo načas u razmišljanju o svemu drugom što nas okružuje, a naše misli i svu našu energiju pošaljimo onima koji nas prate i vole, koji naše geste i pokrete doživljavaju kao najčišći odraz duše koja upravo na ovaj jedinstveni način komunicira sa svijetom.

Na današnji dan: našu energiju, naša maštanja, našu sreću i veselje što se bavimo nečim jedinstvenim i rijetkim, posvetimo našoj publici koja zaslužuje svu našu ljubav i pažnju.

Međunarodna poruka – Sasha Waltz

Pleše se na rođendanima, vjenčanjima, na ulici, u dnevnim sobama, na pozornici, iza kulisa. Kao izraz radosti, tuge, kao ritual i preispitivanje granica.

Ples je svjetski jezik, ambasador mirotvornog svijeta, ravnopravnosti, tolerancije i suosjećanja. Ples nas uči osjećajnosti, osviještenosti i čini pozornima na trenutačnost.
Ples je izraz naše životnosti. Ples je transformacija. Ples locira našu dušu, ples daje tijelu duhovnu dimenziju.

Ples nam omogućava osjećanje tijela, nadrastanje, nadilaženje tijela, kako bi se postalo neko drugo tijelo.

Plesati znači aktivno sudjelovati u titranju svemira.




Post je objavljen 27.04.2007. u 00:32 sati.