Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euklid

Marketing

Grand Plavac Modri

Grgo Brajdić ne spada u krug najpoznatijih hrvatskih vinara. Međutim, kvaliteta njegovih vina strelovito napreduje. Kušali smo Brajdićev Grand Plavac Modri iz 2009. Očekivali smo mnogo. S pravom! Grand Plavac Modri je naprosto veličanstveno vino.
Grožđe za ovo vino dolazi s južnih padina otoka Plavnika, s mikrolokaliteta Ustrine, nasuprot rta Tarej. Ono što ovaj plavac izdvaja od mnogih vina napravljenih od iste sorte je njegov jedinstveni stil.

Grand Plavac Modri je karakterno, snažno i korpulentno vino, rustikalne teksture i zaobljenog, modiljanijevskog volumena. Tako snažno tijelo lakoćom podnosi 14,2% alkohola.
Čim smo ga otvorili, preplavila nas je eksplozija mirisa drva; prvenstveno hrasta lužnjaka i jasena, uz zavodljivu slutnju tamarisa. Potom, jedva se pomaljajući, izlaze na vidjelo voćne i povrtne arome. Okus je snažan i nemiran.

Nakon što je vino odstajalo dva sata, iduća čaša je bila mnogo staloženija. Početnu oporost zamijenila je slast neprevrelog sladora. Potom, iz čaše izranja kompletna gama voćnih aroma: šljive bistrice, marelice, zrele trešnje, maline, naznaka citrusa. Slijedila je herbalno-vegetalna pratnja naslonjena na koprive i cvjetaču uz tek poneki treptaj majčine dušice. Prepoznaje se pritom i prizvuk kože, duhana i alohtone divljači.
U okusu puno i malo divlje, na granici neukrotivog. Retrookus je dugačak, topao, pun bijelog papra i rotkvice, s diskretnim dodirom vanilije.

Ako ste ljubitelj plavca, ne trebate tražiti dalje. Grand Plavac Modri je vino za vas.

Temperatura serviranja: 15 stupnjeva Celzijusa / 59 stupnjeva Fahrenheita.
Čaše: Lyon.
Najbolje pristaje uz: Divljač, crveno meso, osobito uz vertikalni odrezak od tune serviran na škampu u gnijezdu od rukole i umaku od divljih šparoga.
Cijena: 321,16 kn.
Distribucija: Vinoteka Oblak&Popivoda.

Živjeli!

Post je objavljen 22.04.2007. u 21:09 sati.