Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/valpovstina

Marketing

Naš dvorac u dokumentu Županije o turizmu

O našem dvorcu u studiji INFORMACIJA O STANJU I RAZVOJNIM MOGUĆNOSTIMA TURIZMA NA PODRUČJU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE I RADU TURISTIČKE ZAJEDNICE ŽUPANIJE može se, nažalost, pročitati ovo:

"Dvorac Prandau-Normann u Valpovu je slično dvorcima u Našicama, D. Miholjcu i Bilju dobro očuvan, atraktivnog izgleda, a također je i okružen lijepo uređenim parkom. Štoviše, po povijesnom značaju i monumentalnosti, on i nadmašuje ova tri dvorca, čemu doprinose i razmjerno dobro očuvane zidine i opkopi oko dvorca te gotička kapela i obrambena kula. Stoga je glavni razlog sto ovaj dvorac nije uvršten u atrakcije prvog reda činjenica da on usprkos izuzetnoj atraktivnosti ne samo što nije priveden u turisticku funkciju, nego nije niti opremljen najosnovnijim prihvatnim i interpretacijskim sadržajima. Naime, za razliku od prethodno spomenutih triju dvoraca, dvorac Prandau-Normann nije dostupan iznutra, čak ni kapela, a i unutrašnje dvoriste je neuređeno i zapušteno..."

Ovo je izvješće iz 2006. godine, no Županija raspolaže s podacima o stanju dvorca kasnih devedesetih - ZAŠTO??? Eto i u samom tom dokumentu oni ističu vrijednosti našeg dvorca kojih mi u Valpovu nikako da postanemo svjesni. Za razliku od zastarjelih podataka kojima županijska Turistička zajednica raspolaže - već nekoliko godina stanje je ipak malo bolje: može se posjetiti unutrašnje dvorište, može se posjetiti i vidjeti dvorska kapela, također i kula - no i dalje: nije opremljen najosnovnijim prihvatnim i interpretacijskim sadržajima. Recimo: dođu posjetitelji, ne znaju kud bi i koga što pitali, nemaju gdje kupiti razglednicu, prospekt, malu knjižicu-fotomonografiju o dvorcu i Valpovu, nema im tko ispričati priču o dvorcu... Da ne govorim o "školi u prirodi" ili "školi u dvorcu" - što se sad zahtjeva po HNOS-u, a samo treba osmisliti prema školskom programu sadržaje i aktivnosti za učenike pojedine dobi...


Post je objavljen 22.04.2007. u 07:54 sati.