Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/missfreud

Marketing

PRIHVAĆANJE NUŽNOG ZLA NIJE OPRAVDANJE ZA NEDOSTATK SUPROTNOG

Sjedila sam sinoć u svom omiljenom kutku balkona i pomalo razmišljala, analizirala, kombinirala i osvrtala se na male nepodopštine koje san učinila i koje nisam, a trebala san, i čitala neke stare novine koje su mi pale pod ruku.

Nema sumnje da su oko mene, zbog svijeće, zujali različiti insekti, ali to nije važno. I sad ni ovo nije važno, ali opisat ću kutak. Kad se balkonska vrata otvore prema vani, sa balkonskom ogradom zatvaraju kut dovoljno velik da stanem samo ja. I pogled mi pada jedino na biljku latinskog imena nerium oleander ispred sebe i nebo iznad sebe. Uglavnom, kad se tu uvučem, ne vidi me apsolutno nitko. Čak ni moja susjeda, poznata po tome što vidi, čuje i zna apsolutno sve i koja ne propušta komentirati niti jedan moj izlazak na balkon, uz ispriku zalijevanja cvijeća.

A članak je bio o nasilju u obitelji. Znam da sam već o ovome pisala, ali stvarno…morat ću ponovo. Nasilje u hrvatskim obiteljima raste. O, da. To su statistike. Ali nije mi jasno zašto se svaki, ali baš svaki, svaki put, najkompetentnijima za takve teme smatraju svećenici. Ja nisam protiv Crkve, čak naprotiv, ali zašto je potrebno njezino uplitanje u svaku poru društvenog i javnog života. Stavovi Crkve su apsolutno jasni, nepromjenjivi i bez tendencije ka kompromisu, ali se svaki put smatra dužnom opetovano ih iznositi. Neću niti govoriti koliko se stavovi crkve modernom čovjeku današnjice čine pomalo i apsurdnim (referiram na kontracepciju, slučajevima odbijanja krštenja djece začete umjetnom oplodnjom, generalno stavove o umjetnoj oplodnji i sl.). E, zastranila sam. Da se vratim na svećenika. On je za taj društveni problem okrivio žene, tvrdeći da je jedan od uzroka krize obitelji borba za žensku emancipaciju. Iz toga bi čovjek laik mogao zaključiti da muškarci koji tuku djecu i supruge to ne čine zbog nekih svojih neizliječenih frustracija ili problematične ličnosti, već zbog toga što su se žene emancipirale. I što onda važe visoko argumentirane izjave pravobraniteljica za djecu i žene, kad je sve već bilo rečeno od strane svećenika?!?


Eto, žene su opasne. Treba ih izolirati i ne dati im niti privilegiju disanja. Prašume ionako izumiru, a kad malo bolje razmislim, ženska emancipacija je kriva ta njihovo nestajanje. Uostalom, žene su krive i zato što Europsko prvenstvo neće biti u Hrvatskoj i Mađarskoj. Italija nam, na primjer, nije dala glas jer se Hrvatica Nina Morić sa svojim mužem Talijanom malo bavila ucjenjivanjem.


Post je objavljen 21.04.2007. u 13:09 sati.