Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/backpack

Marketing

KUALA LUMPUR (Dan 45 - 21. veljače 2007.)

Noćas je bio takav prolom oblaka da me kiša probudila usred noći, a kad sam izašao na balkon, od tolike kiše nisam mogao vidjeti nebodere koji se nalaze na stotinjak metara od mog hotela.
Danas se osjećam puno bolje. Nisam još na 100% snage, ali barem mi više nije slabo koliko zadnjih nekoliko dana. Kuala Lumpur here I come! Još sam sinoć, dok sam se vozio prema hotelu, primjetio da je Kuala Lumpur puno moderniji i čišći od ostalih gradova jugoistočne Azije. Puno europskiji. A u usporedbi s Bangkokom ovo je raj na zemlji. Kuala Lumpur je u usporedbi s ostalim glavnim gradovima Azije i jedan od najmanjih. Ima svega oko 1.4 milijuna stanovnika. Razgled započinjem šetnjom kroz glavni bazaar indijske četvrti Little India gdje se izmjenjuju trgovine svakojakim stvarima (najviše tkaninom) s indijskim restoranima, a na putu prema glavnom gradskom trgu Merdeka, ili u prijevodu Trgu nezavisnosti, budući da su upravo ovdje Maležani proglasili nezavisnost od Britanaca 1957. godine. Na visokom stupu usred trga vijori se ogromna malezijska zastava, a uokolo trga nekoliko zanimljivih građevina koji svjedoče o nekadašnjoj britanskoj prisutnosti na ovim prostorima: Royal Selangor Club, i dan danas zatvoren za sve osim za bogate muškarce, zgrade Nacionalnog povijesnog muzeja i Sultana Abdul Samada u kolonijalnom stilu. Nedaleko trga je i prekrasna Masjid Jamek đamija, izgrađena početkom 20. stoljeća u hladovini kokosovih palmi. Šetnju nastavljam kroz kinesku četvrt, četvrt kaosa, gdje te svi vuku za rukav i pokušavaju ti uvaliti svoje proizvode. Little India i Chinatown su nebo i zemlja. Dok sam se u prvoj četvrti slobodno, bez maltretiranja, mogao prošetati, u Chinatownu to nije moguće. Ubrzo se vraćam u hotel ne bih li se malo odmorio.
Navečer odlučujem prošetati se do Petronas Towersa, ekonomskog centra Kuala Lumpura, gdje se osim sjedišta ove malezijske naftne kompanije, nalaze uglavnom i sjedišta drugih malezijskih i stranih tvrtki, bezbroj skupocjenih barova i hotela, a na svakom koraku ti "prijateljice noći" nude svoje usluge. Noć je idealan dio dana za razgled ove četvrti, koja se naziva Zlatni trokut (Golden Triangle), jer su neboderi prekrasno osvjetljeni, posebice Petronasi, koji su se proslavili u filmu "Klopka" s Catherine Zeta-Jones i Seanom Conneryjem. Petronas Towers je izgrađen 1998. godine i sa svojih 452 metara visine i 88 katova je donedavno bio najviša građevina na svijetu. Godine 2004. taj je primat preuzeo neboder Taipei 101 na Tajvanu s 508 metara visine i 101 katom. Par fotki tornjeva i povratak u hotel na spavanac.

Post je objavljen 08.01.2007. u 23:18 sati.