Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/berix

Marketing

EQ vs IQ

Odmah ću reći zaključak ovog posta: emocionalna inteligencija (EQ) je ono što radi razliku u kvaliteti života i to je područje interesa ovog bloga.

Pretpostavljam da svi već imaju neko mišljenje oko toga što je emocionalna inteligencija i ima više različitih definicija. Moja je:kvaliteta našeg unutarnjeg softvera po kojem funkcioniramo i sposobnost da utječemo na taj softver na način koji će nam omogućiti bolju kvalitetu života.
Taj unutarnji softver obuhvaća naša uvjerenja o nama samima, ljudima oko nas i općenito životu. Također, često sadrži i onaj dio koji je ograničavajući - kao što su razni strahovi, nesigurnosti, ljubomora, zavist, agresija, nervoza itd. Netko se već rodi sa kvalitetnim softverom, a netko ga tek treba razviti. Ljepota je ta da se može razviti, ako je to nekome bitno. Meni je - iz jednostavnog razloga što je kvaliteta života zavisna o emocionalnoj inteligenciji. Što smo emocionalno inteligentniji, to smo i sposobniji ostvariti kvalitetnije rezultate - kako unutarnje (mir, zadovoljstvo, sreća) tako i vanjske (novac, postignuća,itd.). Razvoj emocionalne inteligencije je ono što ja zovem evolucija i o tome sam već pisao - koga zanima može pogledati pod kategorija Evolucija i važna načela.

Gdje se tu uklapa IQ? IQ je dio nečega što zovem mentalne sposobnosti.
Mentalne sposobnosti obuhvaćaju IQ, koncentraciju, kreativno razmišljanje, pamćenje i sl. I ovdje postoje raznorazne podjele i definicije. Mentalne sposobnosti su također bitne - pogotovo kod nekih zanimanja (npr. znanstveni rad) i meni je stalo do toga da poboljšam svoje jer vidim da ću moći napraviti više u manje vremena.
S obzirom da mentalne sposobnosti utječu barem donekle na kvalitetu životu, na ovom blogu ću se povremeno pozabaviti sa nekim od načina kako je poboljšati - i to sam dosta proučavao. No ipak je glavni naglasak na emocionalnu inteligenciju jer to je ono što radi stvarnu razliku u životu. U skladu sa svojim mogućnostima nastojati ću i kroz ovaj blog iznositi rezultate svojih istraživanja oko metoda i načina kako poboljšati emocionalnu inteligenciju. Kao što rekoh trenutno mi je aktualna metoda The Work.

Moje iskustvo sa IQ-om?
Bio sam na Mensinom testiranju, IQ mi je bio 148 - što je dovoljno za učlaniti se. Postao sam član, upoznao tamo svoju ženicu - i time završavaju koristi koje sam ja imao u životu od Mense. To što netko ima visok IQ mi i ne znači previše jer neke od emotivno najglupljih ljudi sam upoznao u Mensi. nut Tako iz svog iskustva mogu potvrditi da ako netko nema kvalitetnu koncentraciju i pamćenje, IQ i nije nešto previše bitan.

Ono što je meni puno bitnije od IQ-a je način razmišljanja, a to je ono što spada u domenu EQ.
********************
I na kraju, samo da iskažem svoje zadovoljstvo što imam priliku voditi blog ove tematike. Toliko toga se ima za reći - da mi za sada definitivno nije problem pisati 6 puta tjedno. Naravno, ako netko očekuje da će svaki post biti jednako zanimljiv, koristan, pametan taj će se razočarati - jer to nije moguće i puno većim facama (npr. Steve Pavlina). Nije toliko bitan pojedinačni post, već ukupni dojam i smjer. Kako se bude povećavao broj čitatelja, vjerojatno ću se i ja dodatno potruditi - za sada sam zadovoljan ovako. Sutra pišem o svojim prvim rezultatima upotrebe metode The work - stvarno su super.
Pred nama je vikend - broj posjetitelja se vikendom smanji za nekih 50%, pa tako onima koji će doći unatoč vikendu pozdrav do sutra, a ostalima do ponedjeljka. mah

Post je objavljen 20.04.2007. u 08:06 sati.