Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/karakterclub

Marketing

Roll on the… beton + interview

Prošlotjedno promišljanje o kupovini koturaljki nije više samo misao. Eto ih u hodniku, neke Creek … Kaže «striček» u trgovini sportskom opremom: «Gospođo, sasvim su u redu, prosječne koturaljke za rekreaciju.»
Ja, dok ne naučim nadprosječno koturati, sasvim sam zadovoljna i ovim prosječnim.

Nije dugo trajalo da ja ovakva, samouvjerena kakva jesam, i ne stanem na njih. Kažem: stanem, jer sve ono kasnije već je podvig.

U subotu poslije obiteljskog ručka imala sam dogovorene instrukcije. Moje princeze velikodušno su se ponudile naučiti tetu u najboljim godinama koturati. Da ne duljim, svjesna sam bila da je teta u najboljim godinama nakon petnaestogodišnje pauze, koturaške, već poprilično zahrđala, no nisam se dala smesti!
Zaboravite sva znanja i vještine koturanja na koturaljkama «moje mladosti», onima na četiri kotača, jer ovo je sasvim neka druga priča.

Savjete o kupovini svih silnih mogućih štitnika i kaciga nisam poslušala, jer već sam se vidjela u liku nekog "viteza okruglog stola", onako «blago» oklopljena i ovako izgledam dovoljno čudno u povećoj grupi dječurlije koturajući se na onom «baš najboljem asfaltu».

Nisam ni znala da postoje štitnici za dlanove, laktove i koljena. Moje je saznanje bilo poprilično šturo, koljena ok, laktovi ok, no zaista nisam znala da se neko čudo navlači i na ruke tako da je dlan zaštićen, a zapravo je logično, jer opako boli pad na dlanove, da, sjećam se djetinjstva.

Image Hosted by ImageShack.us



Zašto djetinjstva? Zato jer nisam pala, spotaknula se jesam, da, koturala sporo, «laganini», da, ali pala na veliko ne, nisam i ne namjeravam. Dakle, kad sam pokopčala ta oklopna čuda od koturaljki, trebalo je samo krenuti. Krenem ja... a noge «ko u srne» - sve nešto drhtulje, a ravnoteža kao da mi je vertigo prijatelj, a kako ja stalno govorim da posustajanja nema, naravno da niti odustajanje nije bilo ni u peti.
Kritičnih petnaest minuta prošlo je u trenu i... sve ide: mislim, ide prema naprijed, unazad nije savladano, kočim, za sad usporavanjem ili blagom promjenom smjera, a ona čudesna naprava zvana kočnica (ima je samo na jednoj koturaljki) za sada je samo stvar koju treba naučiti koristiti, a onako... malo je piknem, ali me isto tako i malo frka... pada, naravno.

Za sad najveći neprijatelj su mi nogostupi, izbočine na asfaltu i za to «vješto» izbjegavam iste. Prijatelji najveći su mi semafori, prometni znakovi i zidovi, a svi oni koji će prihvatiti ovaj izazov u početku će vidjeti i zašto. Zato jer su izvrsni rukohvati i «štoperi»!

Rezime, prokotrljala se ja, pardon, prokoturala ja nakon petnaest i više godina. Prvi dan, pa odmah pod kotačima sigurno ostavljenih 3 kilometra asfalta. U subotu, kako sam u stisci s vremenom, dogovoren je i novi «roll on party», stoga pozivam odvažne, hrabre, luckaste, otkačene, da mi se pridruže. A vjerujte, jako je zabavno i relaksirajuće. Spomenula bih ja i vjetar u kosi, ali ga, nažalost, za sada nema.

Danas iznimno, neću vas «tlačiti» nutkajući vas s različitim» vježbancijama», upoznavati s osnovama kineziologije. Danas, samo za vas, malo ekskluzive: mog današnjeg gosta pitala sam ja, no iznenađenje za vas: stručnu, školovanu osobu, višeg sportskog trenera, moći ćete pitati i vi.

Dakle, vaša pitanja vezana uz sport , bavljenje tjelesnom aktivnosti prilikom reduciranog načina prehrane, sportske opreme i sl. ostavite u komentaru posta i na prvih desetak upita odgovorit će vam gospodin Z. S., viši sportski trener, sportaš koji se izuzev dugogodišnjim trčanjem maratona bavio i borilačkim vještinama . Osoba koji «živi sport».


Angie: » Gospodine Z.S: «S obzirom na to da je većina čitateljica i čitatelja Karakter cluba na određenoj vrsti reducirane prehrane radi gubljenja tjelesne mase, što mislite o istom , odobravate li uopće redukciju unosa namirnica ili ste izričiti protivnik? »

Viši sportski trener Z.S. : »Kako držim da je pretilost bolest, a povećana tjelesna masa samo put ka pretilosti, nisam protivnik reduciranog načina prehrane, pa čak ni kad je u pitanju UN dijeta. No napominjem da je prije početka bilo kakvog «dijetnog programa» potrebno konzultirati liječnika opće prakse, a tijekom provođenja dijete kontrolirati krvnu sliku , osluškivati vlastiti organizam i znakove koje nam daje kada je u pitanju malaksalost, gubitak energije ili bilo kakve negativne promjene koje osoba koja provodi dijetu može opaziti. U tom slučaju nužno je odmah prekinuti s odabranim načinom prehrane i konzultirati liječnika.

Angie: «Može li takav način prehrane nanijeti više štete nego koristi osobi koja ga prakticira, a pritom se bavi određenom tjelesnom aktivnosti?»

Viši sportski trener Z. S. : » Držim da je svaka kontrolirana reducirana prehrana pod «budnim okom», prije svega osobe koja se na taj način hrani i liječnika, manje opasna od bolesti koje donosi pretilost, nezdrav način prehrane i pomanjkanje tjelesne aktivnosti.»

Angie: »Tijekom proteklih skoro tri mjeseca osim na prehranu poticali smo čitatelje i na bilo kakav oblik kretanja i napominjali da će bez kretanja isključivo provodeći dijetu rezultat biti samo privremen, dakle pojava yo-yo efekta je česta. Koliko važnim držite tjelesnu aktivnost općenito, a ne samo za osobe koje žele smanjiti tjelesnu masu?»

Viši sportski trener Z. S. : «Upravo svojim načinom života i na kraju zvanjem dajem vam odgovor na postavljeno pitanje, kretanje je važno za sve osobe bilo koje dobne skupine i spola, ne postoje ljudi koji nisu u mogućnosti pronaći sportsku aktivnost prema vlastitom afinitetu. Postoje samo oni koji to ne žele, a time sebi čine više lošeg nego što im se danas u mladosti ili srednjim godinama čini, a koliko će stradati kompletan organizam osjetit će, ako već ne osjećaju sada, u starosti»

Angie:»Koju tjelesnu aktivnost predlažete ženskoj populaciji «od 20 naviše» za početak, dakle ukoliko se do sada nisu bavile sportom, bez obzira žele li smanjiti tjelesnu težinu ili podignuti razinu fizičke pripremljenosti?»

Viši sportski trener Z. S.: «Za početak predlažem hodanje, koje će s vremenom prijeći u brzo hodanje, a kada se za to steknu uvjeti i trčanje. Također preporučam plivanje i vožnju biciklom. Držim da je jedna od te tri aktivnosti dostupna svima bez obzira na mjesto prebivališta, financijske mogućnosti i sl. Nisu zahtjevni za izvođenje i ne iziskuju velike financijske izdatke. No napominjem, svakako za prvih nekoliko treninga zatražite konzultacije sa stručnom osobom, trenerom ili, ako niste u mogućnosti, savjetujte se s nekim iz vaše okoline tko se ranije bavio sportom i poznaje pravilan način izvođenja aktivnosti.

Za one koji više vole aerobnu aktivnost uz glazbu preporučam «klasičan aerobic» . Za varijacije na temu vrijeme je tek kada se steknu određena tjelesna sposobnost i motoričke sposobnosti. Također, klasičan aerobic dopušta pokoje «švercanje» u izvođenju, odnosno odabir intenziteta vježbanja sukladno vlastitim mogućnostima«


Angie: «Kojim intenzitetom je potrebno izvoditi spomenute aktivnosti i u kojem trajanju?»

Viši sportski trener Z.S. : »Jednu od spomenutih aktivnosti potrebno je izvoditi laganim intenzitetom u trajanju od minimalno 30 minuta. A kako će razina tjelesne pripremljenosti rasti, primjetit ćete najbolje kada vam određene vježbe konstantnim intenzitetom neće iziskivati određeni napor, odnosno kada vam izvođenje postane "lagano". Tada je i vrijeme izvođenja i tempo potrebno lagano pojačati.

Angie : «Gospodine Z. S., hvala vam na uloženom trudu i hvale vrijednim uputama, i za kraj, recite nam još samo kada ste se zadnji puta pošteno oznojili baveći se sportom?»

Viši sportski trener Z. S. :»Trčim svaki dan no kada sam spriječen obavezama barem jednom tjedno «haklam» s ekipom mali nogomet, upravo me od jučerašnjeg treninga boli noga, a moju ženu glava! Za nogu znam, al za njemu glavu nije mi jasno, čini mi se da «hakl» i ženska glavobolja idu zajedno iz meni nepoznatih razloga.


A što nam je danas na meniju...
Ja i voće... mislite da mi se više hoće? Ali iznimno danas, koliko god kritika primila radi neručanja voćki, koje ću svakako doručkovati i večerati, predlažem vam varijaciju Viške blitve, modificirana je prema mom ukusu i, naravno, UN-ki.

VIŠKA BLITVA

Potrebne namirnice:
- pola kilograma blitve,
- 4 rajčice srednje veličine
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- žlica maslinova ulja

Image Hosted by ImageShack.us



Blanširati blitvu ( pustiti je da prokuha u blago slanoj vodi dok ne "usahne") procijediti, sitno nasjeckani luk i češnjak pirjati dok ne postane "staklast", dodati rajčice nasjeckane na kockice i pirjati dok masa na postane kompaktna, dno vatrostalne posude premazati kistom maslinovim uljem (štedite ostatak žlice za kraj) na vrh dodati pirjane rajčice i zapeći u pećnici na 200 C oko 20 minuta ili dok višak tekućine ne ishlapi , kod serviranja pokapajte ostatkom maslinova ulja i po želji možete dodati sitno nasjeckani peršinov list.

Dobar tek!



Ustrajte, ne posustajte, zajedno postajemo fit!

Angie

Post je objavljen 19.04.2007. u 08:00 sati.