Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Falsifikat Čičkovog susreta s Georgom Sorosom u Esplanadi




Odvjetnik generala Ivana Čermaka Čedo Prodanović obavijestio je Aleksandra Stankovića da mu je Ivan Zvonimir Čičak rekao kako je dobio prijetnju smrću od Bore Gotovine, brata haškog optuženika Ante. Stanković je u svojoj emisiji Nedjeljom u dva nazvao Čička koji je ispričao da mu je Boro Gotovina prijetio i izrecitirao njegov broj mobitela u eter. Stanković je napomenuo da očekuje kako će se Boro Gotovina javiti u emisiju i reći svoju verziju priče. Boro se nije javio, ali nije jasno zašto ga Stanković nije nazvao kad je već zvao Čička, a Čičak je još i obznanio mobitel Antinog brata.

Nije mi namjera braniti Boru Gotovinu. Svojedobno sam pisao o njegovim navodnim prijetnjama Ivici Račanu. No, ne mogu se oteti dojmu da je u ovom slučaju riječ o manipulaciji najjačim medijem, što da god se dogodilo između Bore i Zvonka.

Noćas sam dobio pdf navodnog dokumenta HHO-a o susretu Ivana Zvonimira Čička s Georgom Sorosom u zagrebačkom hotelu Esplanade. Kako nisam stručnjak za HHO-ove dokumente, proslijedio sam ga kolegi Dragi Pilselu, čiji se potpis nalazi na njemu, da iz prve ruke dobijem odgovor je li riječ o nečem autentičnom ili je posrijedi manipulacija. Evo što mi je tadašnji potpredsjednik HHO-a odgovorio:

----- Original Message -----
From: Drago Pilsel
To: Zeljko Peratovic
Sent: Sunday, April 15, 2007 4:55 PM
Subject: Re: Cicak , tajni sastanak sa Šorošom


Zeljko:

Radi se krivotvorini. Ja to nisam pisao. Odnosno, uzeti su neki manji djelovi moga izvornoga dokumenta. Nije bio nikakav tajni sastanak nego dogovoreni susret delegacije HHO koju sam predvodio kao potpredsjednik. Soros nije zelio uopce susret s Cickom tako da Cicka na tom sastanku nije bilo. Pitaj Dafinku (Večerinu, op. ž.p.).

Glavni cilj sastanka je bilo obrazloziti veliko povecanje koje smo trazili od njega za financiranja aktivnosti nakon Oluje (Centre, istrage, etc). Do tada nam je davao nekih 200.000 a trazili smo milijun dolara godisnje, sto je uz manje observacije, prihvatio.

Na Plenarnoj sjednici (pitaj .......) je odluceno da ja vodim delegaciju kao drugi covjek HHO-a jer se Cicak bio popeo Sorosu na glavu petljancijama u Otvorenom drustvu. Dobro se sjecam Banceve opaske: 'Zvonac, Soros ne zeli se susresti s tobom'. Tada su Cicak i pokojna Karmen Basic bili u teskoj zavadi. A vec je bio poceo i sukob sa Slobodanom Budakom zbog ljubomore IZC (Ivana Zvonimira Čička, op. ž.p.) oko rada Pravnog centra.

Moj potpis je uzet iz drugog dokumenta. Istina je da su Sorosa boljela ledja i da sam zbog toga ja vukao njegov kofer do auta jer je nakon sastanka odlazio na Pleso. Taj sastanak dobro pamtim i u arhivi imam originalni zapisnik onoga sto smo si rekli.

...

Pozdrav.

Drago


45 lines je nezavisni i neprofitni blog, čiji utjecaj se odavno proširio van granica Hrvatske. Jedina vrijedna nagrada koja se može steći istraživačkim novinarstvom je ugled. Bloganje mi je u prvo vrijeme pomoglo da me se ne zaboravi, a kasnije je i 45 lines postao brand. Iz tih razloga, koliko god bude u mojoj moći, neću dopustiti nikakve i ničije manipulacije činjenicama preko ovoga bloga.

P.S. Dok ne izvršim još neke provjere i analize, za sada ću samo pretpostaviti da je navedeni falsifikat najvjerojatnije produkt akcije obavještajnih službi Kameleon s kojom je Vjekoslav Magaš povezao Ivana Zvonimira Čička:

Čičak besramno konfabulira i uporno me pokušava povezati s njegovim pulenom i štićenikom Franjom Totom, špijunom SIS-a. Kad sam ja prije dvije godine ustvrdio da Franjo Tot, useljenjem u srpsku kuću, nanosi štetu HHO-u, Čičak je napisao panegirik tom istom Totu proglasivši me zlonamjernim.

Vjekoslav Magaš, počasni član HHO-a, Vjesnik, 29. kolovoza 2000.



Post je objavljen 15.04.2007. u 17:53 sati.