Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Masala chai

O masala chaiu
Riječ chai dolazi od cha, kineske riječi za čaj i kao takva u uporabi je u mnogim jezicima i zemljama pa tako i u Indiji.
Na indijskim tržnicama diljem svijeta ponudit će vam razne mješavine chai masala.
Kako je u Indiji pijenje čaja popularnije od pijenja kave na ulicama mnogih kvartova ćete zateći 'chai wallahe' ili ulične (kuhare) i prodavače čaja.
Masala znači mješavina začina, a masala chai je ime za napitak spravljen od vode, mješavine začina, mlijeka, šećera i listića čaja.
Začini koji se upotrebljavaju su tzv. topli začini: đinđer, klinčići, zeleni kardamom, papar, cimet i muškatni oraščić. Njiho namjena je da 'griju' tijelo, a djeluju i kao snažni antioksidansi i mogu spriječiti pojavu raznih vrsta bolesti.
(provode se istraživanja o njegovom utjecaju na smanjenje simptoma Alzheimerove bolesti te jačanju imuniteta).
Za zasladiti čaj može se upotrijebiti bijeli šećer, iako mu finiji i bogatiji okus daje smeđi šećer ili pak molasa. Čaj se može zasladiti i medom. Ove vrste zaslađivača 'izvlače' okuse iz začina. Za zdraviju varijantu, izbacite šećer.
Uobičajeno je u čaj dodati punomasno mlijeko koje mu daje puninu, ali bilo koja vrsta mlijeka može poslužiti. Vegani mogu dodati sojino
.

Ovaj masala chai naučio me poznati svjetski vegetarijanski kuhar Kurma na tečaju u Ljubljani. Rekao je da će nam nakon kušanja ovog čaja okusne bradavice jednostavno eksplodirati.
I imao je pravo! Probajte i vi.

Mješavinu začina tvore:
1. kardamom – stimulira um i daje jasnoću
2. klinčići – tijelu daju toplinu, energiju i vitalnost
3. cimet – omogućava brže djelovanje ostalih začina

Na mješavinu se dodaje Rooibos, afrički crveni grmić. Za razliku od crnog čaja, Rooibos ne sadrži kofein. Od davnina je poznato da pomaže dojiljama i bebama, otklanja umor, a dvije čaše ovoga čaja zadovoljavaju dnevnu potrebu za C vitaminom.
Kupiti ga možete u Kući zelenog čaja, Ilica 14 (Lovački rog), a začine na trešnjevačkoj tržnici ili u LEKO doo, Mesnička 10.

MASALA CHAI



Sastojci:

4 šalice (1l) vode
10 mahuna zelenog kardamoma
10 klinčića
2.5 cm komad kore cimeta
2 šalice mlijeka
2 do 2 i pol žlice šećera (ili po želji)
2-3 žličice Rooibos čaja (ili 3-4 filter vrečice)

Priprema:

U lonac ubacite vodu i sve začine. Pričekajte da proključa. Smanjite vatru i ostavite da polagano vrije oko 10ak minuta. Dodajte mlijeko, šećer i rooibos i poklopite.
Nakon nekog vremena procijedite i servirajte. Ovaj se čaj bez problema može podgrijavati i neće postati gorak.
(Što duže držite začine to će čaj biti jačeg okusa. Osobno ih ostavim 10ak minuta. Za blaži čaj smanjite količinu začina.)

*sve slike: Mirisi, zlato i začini*

Post je objavljen 15.04.2007. u 11:04 sati.