Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/karakterclub

Marketing

NJEGA TIJELA 1.DIO / SAUNA + UPDATE

Zasto odmah u naslovu 1.dio? Zato sto smatram da imamo puno toga za reci o njezi naseg tijela i da bi bilo steta zgurati to sve u jedan post. Zar ne?
Nadam se da cete se sloziti samnom oko toga i dala sam si u zadatak da temeljito obradim taj vazan dio kozmetike. Zadnjih par puta pisala sam o suncu, u bilo kojem obliku, pa samim tim nesmijemo propustiti pricati o brizi o nasem tijelu, ciji izgled svakako govori kako i koliko drzimo sami do sebe.

Pored osnovne njege tijela sto podrazumijeva svakodnevno tusiranje i nanosenje hidratante kreme na cijelo tijelo, nasem tijelu ponekad je potrebna i dodatna njega. Tijelo i sama koza tijela ce vam zaista biti zahvalni na svakodnevnoj njezi, sto ce se odrazavati elasticitetom i mekocom koze. Dakle, samom hidratacijom sprijecit cete njezino prebrzo starenje.


Danas bi Vam htjela pisati o Saunama. Da ih znate razlikovati, odabrati onu koja vam najvise pase i daje dobrobit za Vase tijelo, tj. ona u kojoj cete se Vi najugodnije osjecati. I o tome koliko je sauna vazna kao dodatna njega nasem tijelu.

Image Hosted by ImageShack.us


Naime, koza se u sauni osjeca kao u raju. I najsitniji kapilari pune se krvlju, a vlazan zrak omeksava kozu pa odumrle stanice lako otpadnu, a tretmani toplinom dobri su i za detoksikaciju. Odgovara li vam vise vlana toplina ili suha, isijavajuca vrucina, svejedno je jer kupke koje izazivaju intenzivno znojenje prava su milina. Osim uzitka dat ce vasoj kozi savrsenu glatkocu, opustiti misice i ojacati imunitet.

Razlog tome nije samo savrsena opskrba i najsitnijih kapilara krvlju, vec topao i vlazan zrak koji omeksava gornji sloj koze pa odumrle stanice lako otpadnu. U parnim kupeljima stanice koze upijaju vlagu koja im nedostaje, pa male bore nastale zbog suhoce koze nestaju kao rukom odnesene. Predivan je osjecaj potpune vanjske i unutarnje cistoce nakon boravka u sauni. A da to nije nikakva iluzija, govori cinjenica da u sauni doista prosjecno gubite i do litru vode. Da se pri toj toplini krv ne bi zgusnula, tijelo otpusta vodu iz vezivnog tkiva. Tim procesom tijelo izlucuje nagomilane otrove i otpadne proizvode metabolizma u velikim kolicinama.

Toplina ima jos neke dodatne ucinke. Tjelesna temperatura raste oko jedan stupanj, a temperatura koze i 10 stupnjevai. Ova prividna toplina aktivira imunosustav i, prema novijim americkim istrazivanjima, udvostrucuje se broj stanica koje ciste nas organizam. Udisanjem ugrijanog zraka pojacava se cirkulacija sluznice disnih puteva i do sedam puta, a raste i proizvodnja obrambenih molekula kao što je imunoglobulin A. Ovi mehanizmi odvijaju se tokom svih oblika saune i vrucih kupki iako se, po nacinu izazivanja znojenja, dosta medjusobno razlikuju.

Saune dijelimo na:

Finska sauna

Image Hosted by ImageShack.us

Klima u klasicnoj sauni vruca je i suha. Koliko je vruca i suha, ovisi o tome na kojem mjestu u njoj sjedite. Na gornjoj klupici temperatura iznosi 70 do 90 stupnjeva, uz vlaznost zraka od 5% do 10%.
Na srednjoj klupici temperatura je izmedjuu 60 i 70 stupnjeva, a vlage ima izmedju 10 i 20%, dok je na najdonjoj 40 do 60 stupnjeva uz vlaznost zraka od 20 do 40%. Svakim ponovnim dolijevanjem vode na vrelo kamenje klima postaje vlaznija.

Ipak, tolika vrucina nije svakom po volji. Ja sam prva skoro svisnula u nesvijest, kad sam nedavno u mom fitness centru, sva nadobudna uletila u ovakav tip saune. Inace imam niski tlak i nikako mi ne pase. Opca je zabluda misljenje de je znojenje nakon zalijevanja kamenja jace. Upravo suprotno, znoj tada ne moze otjecati tako brzo i duze se zadrzava na kozi. Ovaj tip saune prikladan je za sve koji se jace znoje, koji dobro podnose visoke temperature i koji ne pate od klaustrofobije..



Infracrvena sauna

Image Hosted by ImageShack.us

Medicinski testirane kabine s infracrvenim zrakama imaju poseban i samo na taj nacin djelotvoran ucinak zraka koje na temperaturi od 40 do 60 stupnjeva ravnomjerno zagrijavaju vase tijelo. Infracrveni sistem zagrijavanja salje infracrvenu energiju tacno na frekvenciji energije ljudskog tijela. Zahvaljujuci intenzivnom dubinskom djelovanju, znojite se iznutra prema povrsini koze, a kolicina znojenja i intenzitet su do tri puta veci nego u uobicajenoj sauni.

Umjesto da se vrucina rasporedi po tijelu kao topla deka, misici i organi stimulirani su na vecu aktivnost. Pri tome se toplina pomocu krvnih zila vodi do unutrasnjih organa. Znojenje je posljedica povecanja unutrasnje tjelesne temperature i zbog toga krv moze cirkulirati u misicima, takodjer moze nastupiti bolja cirkulacija krvi i razgradnja stetnih tvari (masti, toksini, celulit,) iz organa i izbacivanje kroz kozu. Pomocu infracrvene kabine mogu se pobijediti mnoga druga oboljenja, poput psorijaze.

Drugi bitan element infracrvene saune je ugodnost, pogotovo za hladnih i oblacnih mjeseci, kad ima malo sunca. Naime, ove kabine proizvode istu infracrvenu toplinu kao sunce pa poticu dobro raspolozenje izazvano izlucivanjem endorfina, hormona srece.



Biosauna

Image Hosted by ImageShack.us

Ova se sauna jos naziva niskotemperaturnom, a mozemo reci da je "krizanac" izmedju saune i parne kupelji jer od oba tipa ima ponesto. Temperatura u njoj iznosi najvise 60 stupnjeva, a vlage u zraku ima oko 50%. Ucinci biosaune pospjesuju se jos dodatkom arome eukaliptusa ili drugog ljekovitog bilja te svjetloscu u boji. Biosauna je izuzetno pogodna za one ljude kojima je finska sauna prevruca (kao meni npr.), a parna kupelj prevlazna. Ovakav tretman izuzetno povoljno djeluje na krvotok i opusta tijelo na ugodan nacin, bez pretjeranih nadrazaja.


Parna kupelj

Image Hosted by ImageShack.us

Gusti oblaci magle, toplo kamenje ili plasticne klupice, difuzno svjetlo - slika je parne kupelji. U njoj je vrlo vlazno, ali ne prevruce. Vlaznost zraka iznosi 100%, a vlada temperatura od 40 do 50 stupnjeva. Parna kupelj preporucuje se onima koji ne zele tijelo izlagati soku kakav je finska sauna. Visoka vlaznost zraka pravi je melem za kozu, ali istovremeno opterecenje za srce i krvotok. Ucinak parne kupelji na mrsavljenje nešto je manji nego ucinak saune jer ovdje je znojenje mnogo slabije zbog neprestano prisutnog sloja vode na kozi.


Hammam

Image Hosted by ImageShack.us

Orijentalna varijanta parne kupelji niz je prostorija od kojih je jedna ispunjena vrucim zrakom (oko 50 stupnjeva), druga toplim zrakom (40 stupnjeva) i nekoliko prostorija s hladnijim, svjezijim zrakom. U toplijim prostorima poredane uokolo nalaze se zdjele s hladnom vodom kojom se posjetitelji hamama mogu polijevati kad god zazele. Prema tradiciji, zenska populacija hamama koristi prostorije odvojene od muskih posjetitelja. U skladu s tim, muskarce ce rukavicom za masazu i sapunom izmasirati maser (telak), a zene maserka (natir).

Image Hosted by ImageShack.us

Nakon masaze slijedi ispiranje ledenom vodom. Ako zelite, prije kupelji mozete napraviti pakung od blata. Naime, minerali kojima obiluje ova neugledna siva masa prodiru duboko u kozu, poticu izmjenu tvari i detoksiciraju. Uz to, pakung od blata upija odumrle stanice koze pa djeluje poput pilinga. Nakon svega slijedi masaza uljem i opustanje u sobi za odmor.

Image Hosted by ImageShack.us

Hamam je idealan za one koji obozavaju parnu kupelj i tradicionalne rituale te prije svega za one koji zele nesto uciniti za svoju ljepotu. Nisam probala, ali prijateljica iz Irana pricala mi je o tim ritualima, pasam joj obecala da cu jednom otici s njom i probati takav oblik saune.


Rimska sauna

Image Hosted by ImageShack.us

Da biste se znojili poput starih Rimljana, potrebne su vam tri prostorije razlicite temperature zraka i razlicitog stupnja vlaznosti. Najprije se krece u prvu prostoriju zvanu tepidarium, temperature zraka izmedju 25 i 35 stupnjeva. Kad se pocnete pomalo znojiti, prelazi se u caldarium u kojem je 40 stupnjeva i visoka vlaznost. Pari se obicno još dodaju etericna ulja. Nakon hladjenja i faze mirovanja cijeli ciklus u caldariumu mozete ponavljati nekoliko puta. Iz caldariuma se prelazi u trecu tj., zadnju sobu, lanconicum. Ovdje je suho i jako toplo (50 do 60 stupnjeva). Pocetnicima u koristenju saune preporucuje se ovaj tip saune. Nesto niza temperatura, kao i kombinacija vlaznog i suhog zraka, vrlo su korisne za krvotok.



Par savjeta:

- Skinite sa sebe sav nakit prije odlaska u saunu i uklonite piercing. U sauni metal postaje nepodnosljivo vruc.
- Ne idite na znojenje punog zeluca. Ne jedite nista barem dva sata prije odlaska u saunu.
- Ako ste se upravo bavili nekim sportom, ne ulazite odmah u saunu. Pricekajte da vam se puls normalizira kako opterecenje organizma ne bi bilo preveliko.
- Tokom znojenja puls vam se smije povecati oko 50%. Ako je brzi od toga, odustanite od saune.
- Dobro se osusite nakon tusiranja jer suha se koza brze znoji.
- U toku preznojavanja nemojte piti previse tekucine jer nece biti znatnog efekta na gubitak tjelesne tezine. Sasvim je dovoljan povremeni gutljaj mineralne vode. Niposto nemojte piti alkohol.
- Optimalno je proci dva do tri tretmana u sauni u nizu, gdje niti jedan ne bi smio biti duzi od petnaest minuta. Izmedju dva znojenja sebi priuštite apsolutan mir i odmor, takodjer od petnaestak minuta. Nemojte plivati u pauzama izmedju znojenja.
- Hladite se polako. Najprije udahnite hladni zrak, a potom pomalo polijevajte tijelo hladnom vodom. Pocnite zalijevanjem dijelova tijela udaljenih od srca pa mu se postupno priblizavajte. Tek kad krvotok postane potpuno stabilan, udjite u bazen s vodom.
- Trudnice, da ili ne? Prema nekim misljenjima, povremeni odlasci u saunu tokom trudnoce olaksavaju porod. Ja bi rekla oprez, pazite na tlak i posavjetujte se s lijecnikom.
- Odlazak u saunu u vrijeme akutnih infekcija, temperature ili bubreznih bolesti nije preporucljiv. Patite li od povisenog krvnog tlaka ili prosirenih vena, o koristenju saune takodjer se posavjetujte s lijecnikom.
- Neophodna oprema za neku od kupki sa znojenjem su papuce, veliki rucnik na koji mozete sjesti ili leci, dva manja rucnika za susenje, ogrtac, sampon, jednokratni pakung za kosu, blagi gel za tusiranje, bogato mlijeko za tijelo i ovlazivac za lice.


Da se mi nebi danas samo znojili, red je da nesto i "ubacimo u kljun". U danasnji rucak bi mogli ubaciti jedan recept from around the world. Sjetila sam se kako moja susjeda, priprema ukusnu rizu. Ona je black american, ali roditelji su joj porijeklom iz Nigerije, pa im je kuhinja uglavnom Africka. Zamolila sam je da mi napise jedan recept za Vas ;).

Africka riza s povrcem

Image Hosted by ImageShack.us

potrebno:
- 2 case rize
- 3 case vode
- 2 zlicice soli
- 1 zlicica margarina (moze i maslinovo ulje)
- 1 srednje velik luk
- 2 veca paradajza
- 1 veca crvena paprika
- 2 stabljike celera
- 150g brokule
- 150g gljiva
- pola zlicice papra

priprema:
2 case rize stavite u lonac u kojem ste prethodno prokuhali 3 case vode. Dodajte 2 zlicice soli i kuhajte oko 20 min. Skuhanu rizu isperite, procjedite i ostavite da se dobro prosusi dok pripremite povrce.
U vecu tavu stavite zlicu margarina (ili maslinovog ulja) i kad se dobro ugrije poprzite nasjeckani luk. Oko 5-7 min. Zatim dodajte narezane paradajze, papriku, celer i brokoli. Pirjajte tako sve zajedno oko 10 min ili dok povrce ne omeksa. Dodajte gljive i pirjajte jos oko 3 min. Dodajte pola zlicice papra.
Na kraju dodajte u to skuhanu rizu i kuhajte tako sve zajedno jos 10 min, da se sastojci i okusi dobro prozmu.

Dobar tek!


Lorraine


UPDATE

Naša draga suradnica Studena dala je komentar na moj post iz vlastitog iskustva. Kako je to iskustvo zaista vrijedno za podjelu s nama, komentar je itekako vrijedan da ga se stavi u update i da naucimo nesto novo iz prve ruke, pa evo copy paste i prije nego mi je Studena dala dozvolu ;).

Primjerak sam ovisnice o sauni. Tamo zalazim čak i ljeti (istina, navečer, nakon sporta iako ne tako često kao zimi kad sam obavezno jednom u tjednu i to po 10 tretmana a 15 min ).
Preporučila bih svakom tko nema problema s tlakom ili srcem da pokuša saunu prihvatiti kao nešto neophodan i korisno.
Sauna ne jača samo imunitet, već i koži daje elasticitet i čuva ju od starenja, što niti jedna krema nije u stanju. Osim toga sa znojem izlaze i otrovi nataloženi u stanicama unešeni jelom, pićem, zrakom (cigarete!). Onaj tko redovito pohodi saunu zna da je sauna jedino efikasno sredstvo protiv celulita.
Dovoljno je poslije svakog tretmana pravilno iskoristiti vrijeme "hladjenja" tj. ispod mlaza hladne vode (najbolje iz gumenog "šlauha", tuš nije baš pogodan) početi kružnu masažu grubljom rukavicom od pete prema trbuhu.
Postoje i (vrlo skupi) pakunzi na bazi morskih algi GUAM, ali postoje i jeftinije varijante ako alge u prahu kupite u drogeriji (bez ikakvih kemijskih dodataka), umiješate žlicu zimta, sok od friško iscijedjenog ingwera (djumbira) ili samo pomiješate u toploj vodi (recepti su moji, osobni, stečeni znanjem na bazi homeopatije) pa smjesu nanesete na kritične dijelove, zamotate prozirnom folijom i provedete 10-tak minuta u sauni.
Morske alge su pune minerala, vitamina i ostalih anorganskih elemenata potrebnih za život i to u visokokoncentriranoj formi. Takvi pakunzi podržavaju jačanje mišićnog tkiva (neophodna pomoć pri mršavljenju).

Ne preporučujem upotrebu nikakvih dush-gelova ili bilo kakvog sredstva za tuširanje niti prije niti poslije saune, jer je koža za vrijeme tretmana više nego osjetljiva. Upotrebom tih gelova remeti se prirodni PH kože, osim toga nakon više tretmana sva "prljavština" ionako je istekla znojem.
Za one s pretjerano suhom kožom (i sklonošću pucanjem kapilara) preporučujem nježni peeling nakon prvog tretmana i to samostalno spravljen od 2-3 žlice mljevenih badema, žlice maslinovog ulja i žlice vrhnja.
Nakon saune najbolje je u još vlažnu kožu lagano utrljati kakvo ulje (njem. sanddorn ili eng. sallow thorn/ ispričavam se, ali mi trenutno ne pada hrvatski naziv na pamet/ zbog visokog postotka vitamina C), ali i bilo koje drugo ulje je OK (što manje kemijskih supstanci to bolje).

I ja sam niskotlakaš i to onaj od "najniže" sorte: ponekad, najčešće ujutro, neće preko 85/65. To rješavam tuširanjem hladnom vodom (tj. toplo-hladno).
Na samom početku sam imala problem sa saunom, ali nakon par dobrih savjeta od iskusnih saunaša doskočila sam boljci: najviše 5 minuta na najnižoj klupici i to sjedećki (ležeći položaj nije baš za preporučit). Zatim hladjenje koje se najčešće traljavo i na brzinu rješava jer je rijetko tko oduševljen djelovanjem hladne vode.
Hladjenje je jednako važno, ako ne još i pinkicu važnije, jer upravo taj "vruće-hladni efekt" je ono što čini saunu. Rashladjivanje započinjem izlaskom na friški zrak (ako je moguće) i vježbama laganog disanja. Na izbor je svakom, da li želi sjesti, šetati ili leći (ali onda noge obavezno u zrak!), optimalno je 3-5 minuta.
Drugi dio je hladna voda, početnicima najgora faza. Počinje se sa laganim mlazom iz gumene cijevi najprije od dlanova prema ramenima, jedne pa druge ruke (4-5x gore-dolje), zatim noge, od pete do stražnjice, pa naprijed preko bedra nadolje do nožnih prstiju (što laganije to bolje, isti broj ponavljanja). Na kraju se nagnuti naprijed, pustiti mlaz na vrat, glavu (obavezno! inače vam glavobolja ne gine!), lagano se dizati i mlaz usmjeriti na grudi.
Nakon toga pod tuš, ili još bolje (ono što ja volim) stati ispod jakog mlaza onog specijalnog-sauna tuša.
Treći dio, najljepši, zakrmiti, dobro umotan, uljuljkan i opružen 15-20 minuta.

Danas izlazim teška srca nakon 15 minuta sauniranja i to na 90°, a da mi plućica već ne krčkaju na kiselo, ne bih ni izlazila :)
Oslobodite se predrasuda, krenite polako, dajte sebi i tijelu vremena da se navikne. Kao i sa svim novim (i zdravim) stvarima u životu :).


Posted by Studena & Lorraine



Post je objavljen 17.04.2007. u 16:21 sati.