Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drugapolovicamozga

Marketing

Hangzhou 12.04.2007., 21.50

K kao klimatizirano

I dalje me iznenadjuje, i dalje ju otkrivam i sve mi se vise čini da ćemo zaista uvijek ostati stranci, tj. ja ću uvijek biti lao wai.
Miriše ljeto već, topla je večer vani, nakon jednog od onih prvih vrućih dana nakon par dana kiše. Bilo je vruće toliko da je bočica vode obavezna u rukama.
Volim ove tople večeri, i šetnju po gradu koji se gasi oko devet navečer. Tada oni najuporniji i najzakačeniji odlaze sa posla. Zatvaraju velike prodajne centre od kojih su najvećim dijelom specijalizirani za mobitele.
I nevjerovatno je to da svi prodaju istu robu i da je vrlo rijetko među stotinama pronaći prodavača koji zna šta prodaje. Na kraju je to provedenih sat vremena u izljevanju iz šupljeg u prazno. Naravno bez potrebite informacije. Sigurno je to i do jezika ali mislim da kinezi isto ne dobivaju informaciju u dućanu već na ulici. Sa njihovim se proizvodima nikad ne zna, stoga je najpouzdanije ići po preporuci. Zato i mogu neprestano razgovarati.

Imaju sve, ..., dobro ne baš sve, kao dobro vino, pivo, sir i maslinovo ulje, ali imaju prometne petlje na pet nivoa, puno neispunjenog izgrađenog prostora, duge nokte, pljuvače, svirače, kaligrafe i pjesnike, velike neone, kapitalizam, komunizam, demokraciju, socijalizam i još izama kao taoizam (to su većinom izgubili), budizam, hinduizam, konfucionizam, lizam i mizam su se odselili...imaju taksije i otvorene dućane cijelu noć, čajane sa crvenim lampionima na vratima, bicikictičke staze, magnetni super ultra brzi vlak, jeftinu radnu snagu, ljude koji ne misle, tvornice, kuhare, farmere, bogataše, siromahe, porše, i maseratti i trolejbuse i buseve i podzemnu (ne još ali napravit će je po planu u tri godine)....
Određena linija autobusa ima brojnu oznaku ispred koje ponekad stoji slovo K. Uglavnom idu jedan iza drugoga, onaj bez K i potom onaj sa K. K znači klimatizirano.
Klime su počele raditi na trolejbusevima. Danas je K159 zaista bio bučan.
Moglo ga se cuti jer je Wen san Lu bio gotovo prazan. Da, dolazi vruće, sparno i vlažno Hangzhouovsko ljeto.
Hoćemo li uvijek ostati stranci?
Malo šire ali opet u malom provincijskom šestmilijunskom gradu...Politika jednog djeteta.... Prisutna preko trideset godina.
Zaustavila se stopa rasta ali populacija se i dalje povećava.
Ako netko zaželi znati šta znači politika jednog djeteta može otići u Žensku Ginekološku bolinicu na odjel Day surgery ili u prevodu Chinglisha, dnevna kirurgija, Sheng Fu Bao, najbolje bolinica u HZ kažu....
Boravak u čekaoni manje od pola sata je dovoljno. Kada još dobijete naknadnu priču jedne Laowai koja je bila iza vrata slika se instant upotpuni.
Za abortus u Kini ne treba platiti puno novaca, svega 170 kuna. Ženama se ne daje nikakav anestetik. Nema privatnosti već se sve odvija u jednoj prostoriji gdje žene u redovima sjede polugole. U operacionoj sali su istovremeno tri žene i ako ste laowai onda vam daju privilegiranu stolicu koja se nalazi u sali točno nasuprot njih, pa se tamo pripremate. Ispod opreacijske stolice, točno ispod raskrečenih nogu se nalazi kanta za smeće koja se ne prazni između dolaska pacjentica.
Vani čekaju muževi, dečki, prijateljice, mame, ujne, strine, bake i naguravaju se na mala vrata kroz koja bi pacjentice sa operacije trebale izaći. No ne puštaju ih da prođu ako nisu njihove stoga se one nakon struganja maternice još moraju prostrugati kroz masu koja krči vrata. Iako je sestra osamstdvdesetitri puta zamolila da se maknu nitko to nije učinio niti je ona promijenila ton glasa osamstodvadesetičetvrti put.
Dolaze preplašene i pomalo izgubljene, uglavnom one sa muževima, one sa prijateljicama su samouvjerene i čvrste, one sa mamama su mekane i blage, one koje su same pomalo su ogorčene i tužne. Ulaze unutra i nestaju iza vrata ostavljajući one gore navedene da pokušaju zamisliit, iako znaju da je nemoguće, kroz šta one sad idu proći. Uglavnom izlaze blijede, zgrčene i pokušavaju stisnutim nogama maknuti taj osjećaj i smanjiti krvarenje.
Nakon operacije odlaze u drugu sobu gdje se odmaraju ali kako nemaju dovoljno mjesta onda dijele krevet, dvije na jedan, širine 60 cm.
Svi nekontrolirano gledaju u njihove trbuhe.

K kao kontemplacija.
Imaju i zepelin koji je danas letio iznad jezera XiHu.
Z kao zeppelin.


Post je objavljen 12.04.2007. u 15:45 sati.