Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Zakon šutnje

Znate li što je zakon šutnje? To je mafijaški zakon koji obvezuje sve članove mafije da šutnjom brane mafijašku skupinu, a tko prekrši taj zakon biva izopćen i likvidiran. Nešto slično, samo u blažem obliku, ovih dana doživljava zagrebački taksist Boris Polhart koji je javno obznanio svoj prijedlog taksi udruženju za ukidanjem starta od 19 kuna za one taksije koje građani zaustave na cesti.

Kako zagrebački taksisti imaju najbolje plaćenu taksi satnicu po prijeđenom kilometru u Europi, odlučili su žestoko opaliti po buntovniku Polhartu. Njegov prijedlog dočekali su na nož i Polhartu sada prijeti trajno ukidanje taksi licence. Znate koji je razlog? Polhart nije poslušao predsjednika taksi udruge da ne izlazi u javnost s tim prijedlogom, već da će se to raspraviti interno unutar udruge.

Poznato je da zagrebački taksisti ne vole puno raditi, pa tako između cjelodnevnog kruženja gradom ili stajanja na stajalištu, biraju ovo drugo. Zašto bi oni trošili svoj auto kad fino mogu čekati nekog tko nema drugog izbora nego je prisiljen koristit taksi. Tako imate krajnji apsurd da plaćate 19 kuna start, neovisno o tome da li ste ušli u taksi na taksi stajalištu ili ste ga pozvali na 20 km udaljenu lokaciju.

Takav bahati cjenik taksistima omogućila je zagrebačka vlast koja protuzakonito održava taksistički monopol na način da ne dozvoljava alternativno taksi udruženje u gradu. Bandićeva bratija ne namjerava liberalizirati taksi tržište u Zagrebu slijepo slušajući ono što im govore iz jedinog taksi udruženja, da u Zagrebu ima i onako previše taksista.

Zanimljivo kako u Rijeci koja je nekoliko puta manja od Zagreba imate dva taksi udruženja i svi imaju posla, a u Zagrebu imate jedno i tuže se da nemaju puno posla. To što su njihove cijene skuplje i od mnogih europskih taksista u zemljama s nekoliko puta većim standardom, njima nije ništa neobično.

Post je objavljen 11.04.2007. u 09:05 sati.