Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/sibenikforum

Marketing

Trgovačka etaža

Vidim da ste malo zapeli u zadnje vrijeme, stoga Vam dajem neke podatke za razmišljanje. Doduše isti su neprovjereni, ali kako stvari stoje u Vašem gradu, mogli bi biti istinite. Naime, dugo sam živio u Vašem gradu i drag mi je pa me smeta to sto se u njemu događa. Kako mi se čini, niste uopće svjesni kakve gradske vlasti imate. Moje skromno mišljenje je da su Vaše gradske vlasti daleko najlošije u našoj državi. Tu konstataciju dokazuje činjenica da su do sad povukli golemu količinu loših poteza, a izgleda da će ih, na žalost, povući još.
Svi znate situaciju oko ceste koju radite od luke prema izlazu grada. U planu i projektu te ceste predviđena je i jedna vrsta trgovačke etaže. Poradi toga se kopalo dublje i slijedom toga su troškovi projekta veći a gradnja složenija i skuplja. Međutim s vremenom se pokazalo kako investitor koji je trebao uložiti u trgovačku etažu (bar se tako smatralo) nije zainteresiran za ulaganje. Iz kojeg razloga, može se samo nagađati, a Vama ostavljam da malo razmislite i pokušate zaključiti poradi čega je odustao.
Uglavnom, Vaša gradska vlast na sve strane sad traži investitora u predviđenih oko tisuću kvadrata trgovačke etaže. Međutim ta potraga se zadržava u gradskim okvirima. Ljudi iz struke kažu da nema tog investitora na svijetu koji ce baciti lovu u 1000 kvadrata kad samo jedna prava trgovina traži prostor od 400 do 500 kvadrata. Ako se malo pozabavite matematikom vrlo lako ce te izračunati da na predviđenom prostoru možete napraviti maksimalno dvije prave trgovine, a to onda nije nikakav trgovački centar. S obzirom da je računica pokazala takvu situaciju, a zainteresiranih investitora ipak ima, onda su ti investitori uložili svoj novac kako bi provjerili mogućnost izgradnje većeg prostora, koji bi omogućio i više većih trgovina. Kako stvari stoje, nema nikakvih problema ( pri tom se misli na vlasničke odnose mogućeg novo obuhvaćenog prostora ), da se prostor trgovačkog centra poveća za nekih četiri do pet tisuća četvornih metara. Kad je to provjereno i potvrđeno, uspostavljen je kontakt sa gradskim vlastima, te se čekalo njihov potvrdan odgovor kao bi se krenulo na posao. Međutim odgovora nema!!! Zašto?????
Ajmo malo proanalizirati situaciju.
Vas grad je možda jedini veći grad u Lijepoj našoj koji ima samo dva trgovačka centra. Oba centra su vlasništvo lokalnih moćnika. Poznate su Vam i priče da su postojali i postoje pokušaji ulaska drugih velikih trgovačkih lanaca na prostor grada Šibenika, međutim ti pokušaji su uvijek propadali. Bivša robna kuća je na sumnjiv način došla u ruke, pogodite kome - opet domaćem trgovačkom lancu. Možda ti trgovački lanci ne bi napravili neku veliku stvar u gradu, ali bi zasigurno donijeli par stotina novih radnih mjesta, a poboljšali bi i konkurentnost cijena i ponude.
Iz ovoga se može zaključiti kako su šibenske gradske vlasti najvjerojatnije u službi domaćih trgovačkih lanaca. Može se zaključiti kako ih nije briga za nova radna mjesta, a pogotovo ih nije briga za veću konkurenciju, već ih je briga samo za zaštitu onih koji im izražavaju zahvalnost na ovaj ili onaj način.
Uglavnom, kako stvari stoje (barem za sad) trgovačka etaža neće biti napravljena, odnosno taj dio tunela ce biti zatrpan, a sto je kad malo bolje pogledate jedna vrlo žalosna činjenica.

Puno pozdrava i čitamo se…

Dušebrižnik


Post je objavljen 10.04.2007. u 15:48 sati.