Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

U SPLITU ŽENA PREMINULA OD KRAVLJEG LUDILA

Od posljedica Creutzfeld-Jakobove bolesti na Odjelu neurologije Kliničke bolnice Split na Firulama sredinom prošlog tjedna preminula je 73-godišnja žena s kaštelanskog područja. Riječ je o vrlo rijetkoj bolesti koja se povezuje s kravljim ludilom s obzirom na to da obje izazivaju proteinske čestice zvane prioni.

Konzumacija mesa
Razlika je u tome što od kravljeg ludila obolijevaju goveda, a Creutzfeld-Jakobova bolest javlja se samo kod ljudi. Nesretna je žena u bolnicu primljena prije mjesec dana, i to zbog izrazitog mentalnog propadanja te učestalih epilepitčnih napada. Ivo Lušić, šef Odjela neurologije Kliničke bolnice Split, kaže da nema mjesta panici jer ta rijetka bolest ne mora biti povezana s konzumacijom zaraženog mesa.

Uzorke likvora poslali smo na analizu u Zagreb, a prema kliničkoj slici pacijentice, zaključujemo da je najvjerojatnije riječ o Creutzfeld-Jakobovoj bolesti, koja ne mora biti povezana s konzumacijom zaražene govedine. Riječ je o bolesti koja se javlja vrlo rijetko. Otkad se ta bolest može dijagnosticirati, kod nas je zabilježeno pet ili šest smrtnih slučajeva kazao je dr. Ivo Lušić.

Jedan od milijun
Zajedničko kravljem ludilu i Creutzfeld-Jakobovoj bolesti je to što se manifestiraju progresivnom degeneracijom mozga te redovito završavaju smrću. Creutzfeld-Jakobova bolest javlja se kod jedne osobe na milijun ljudi, a najveći broj oboljelih registriran je u Velikoj Britaniji. U prvoj fazi bolesti se kod pacijenata javljaju simptomi u vidu gubitka pamćenja, promijena u ponašanju, poremećaja vida i nedostatka koordinacije, a kako bolest napreduje postaje izrazito mentalno propadanje, javljaju se nehotićne kretnje, sljepilo, slabost ekstremiteta, a može doći i do kome.


::IZ MEDIJA::
Žena preminula od posljedica Creutzfeld-Jakobove bolesti (Večernji list)

Post je objavljen 09.04.2007. u 10:58 sati.