Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

I DALJE GORI KOPAČKI RIT - ZA POŽAR VJEROJATNO KRIVI SJEKAČI TRSKE

U Parku prirode izgorjelo ukupno 640 hektara zemljišta, a nedvojbeno je ustanovljeno da je požar izazvan namjerno i šteta se procjenjuje na 30 milijuna kuna.

Ni tri dana nakon katastrofalnog požara u Parku prirode Kopački rit šteta koja je nastala još se ne može procijeniti. Za sada je poznato jedino da je izgorjelo oko 640 hektara zajednice visokih i niskih šaševa, trščaka te stabala bijele vrbe i bijele topole u predjelu zvanom Lanište, posebnog zoološkog rezervata, gdje su zbog posebnog statusa bilo kakve gospodarske aktivnosti zabranjene.

Iako to u ponedjeljka službeno nitko nije želio potvrditi, neslužbeni izvori govore da je požar nedvojbeno izazvan namjerno jer do samozapaljenja u ovo doba godine nije moglo doći. Kako se u dosadašnjim požarima šteta na 100 hektara površine procjenjivala na pet do osam milijuna kuna, Parku prirode Kopački rit ovim je požarom nanesena šteta od najmanje 30 milijuna kuna. Kada se zbroji i neizravna šteta, koja se ogleda u činjenici da je opožareno područje predstavljalo stanište za brojne ugrožene životinjske vrste, ona postaje nemjerljiva.

Već se sada pretpostavlja da su u požaru stradale gatalinke, crveni mukači, barske kornjače i zmije ribarice jer te životinje ne mogu brzo pobjeći. U Laništu se gnijezdi i čitav niz pjevica, odnosno šest vrsta trstenjaka, močvarne strnadice, voljak, tri vrste barskih kokošica i poneki par divljih gusaka i patki njorki, velika je vjerojatnost da su se uspjele spasiti bježeći na dio rezervata koji nije bio zahvaćen požarom.

- Posebni zoološki rezervat, u 23.000 hektara Kopačkog rita, proteže se na oko 7700 hektara. Kako je požarom zahvaćeno nešto manje od deset posto površine rezervata, vjerujemo da su životinje pobjegle na sigurno - rekao je Damir Opačić, glavni nadzornik u Kopačkom ritu. Velikim dijelom nagorjela stabla vrbe zbog požara više nisu ni stanište za brojne vrste ptica pjevica, kao ni za tri para orlova štekavaca i dva para crnih roda.

Ako ih nije otjerao požar, otjerao ih je kanader i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uz čiju je pomoć požar u Kopačkom ritu i ugašen. Zbog uznemiravanja, crne bi rode vrlo lako mogle pronaći drugu oazu. Orlovi, ipak, ove godine Kopački rit neće napustiti jer imaju mlade, no veliko je pitanje hoće li se u Laništu gnijezditi dogodine.

Činjenica da je prije nekoliko godina požar buknuo na gotovo istom mjestu samo još pojačava sumnju da je odgovoran ljudski faktor. Naime, osim velikog problema s ribokradicama i krivolovcima, koji na to područje dolaze od Podravlja, ali i čamcima preko Drave od Sarvaša i Bijelog Brda, Kopački se rit bori i sa sjekačima trske namijenjene prodaji. Prije požara trska je u rezervatu za pojmove preprodavača već bila stara, a nova će se ispod pepela pojaviti za mjesec ili dva.


::IZ MEDIJA::
Požar podmetnuli sjekači trske? (Jutarnji list)
Šeks: Jesu li požari slučajnost? (Večernji list)
Udruge traže odgovornost za požar u Parku prirode (Večernji list)

Post je objavljen 09.04.2007. u 10:52 sati.